Jongeren toegerust voor de strijd tegen hiv en getraind om eigen inkomsten te verwerven

Dit project helpt kerkgemeenschappen in dorpen om hiv tegen te gaan.
Land
Partnerorganisatie
Family Aids Caring Trust
Projectnummer
2019041
Bijdrage van Tear
€ 45 000

In Zimbabwe is het hiv-virus een enorm probleem. 13,5 procent van de inwoners van Zimbabwe is geïnfecteerd met hiv. Een derde van de Zimbabwaanse bevolking bestaat uit jongeren: een kwetsbare groep, die vaak nog steeds geen voorlichting krijgt over aids en andere seksueel overdraagbare ziekten.

Tear-partner FACT (Family Aids Caring Trust) helpt kerkgemeenschappen in dorpen om een antwoord te geven op de problemen rond hiv en aids, o.a. door het aantal nieuwe hiv-infecties terug te dringen.

Doordat aids zwaar heeft huisgehouden in Zimbabwe, zijn vele tieners wees en gezinshoofd en zorgen voor jongere broertjes en zusjes. Hun kindertijd is hen grotendeels ontzegd. Ze zijn arm en hebben geen toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Ook zijn er veel weduwen die alleen een gezin met kinderen en/of kleinkinderen moeten onderhouden

FACT traint kerkleiders om in hun eigen gemeenschap te werken aan een brede aanpak van hiv met preventie, zorg en ondersteuning. Jeugdleiders  worden toegerust met kennis en vaardigheden om jongeren te ondersteunen zodat ze goede keuzes kunnen maken op het gebied van relaties en seksualiteit. Bij de voorlichting wordt gewerkt met toneel, rollenspelen, zang en muziek.

Verder krijgen kerkleiders training om met hun kerk praktische hulp en steun te geven aan mensen die leven met (de gevolgen van) hiv .

Inkomstenverbetering voor kwetsbare huishoudens is daarbij erg belangrijk. Dat gebeurt bijvoorbeeld door kleine agrarische projecten. Maar ook door trainingen voor vrouwen in naaien, koken en haarknippen. Na deze opleiding kunnen vrouwen hun eigen bedrijfje opstarten. 

Doneren

€500,-

Voor € 500 kan een jongere een pluimveeproject opzetten.

€25,-

Voor 25 euro krijgt een jongere een jaar lang training in hiv-preventie.

€100,-

Voor € 100 kan een jongeren een beroepstraining krijgen en starten met groenteteelt.

€160,-

Voor € 160 kan een trainer van jongerengroepen een fiets aanschaffen om meer groepen te bereiken.

Meer weten? Neem contact op met: