Voor hen is er geen plaats…

Het wonder van Kerst: Jezus is geboren! Jezus komt naar de aarde om relaties te herstellen. Gedreven door Zijn liefde, helpt Tear relaties te herstellen, relaties met jezelf, de ander en met God. Maar daar hebben we jouw hulp voor nodig!

Eeuwenlang leefden de Mbuti Pygmeeën als verzamelaars in het regenwoud in Congo (DRC). Maar na dertig jaar stroperij, houtindustrie en andere menselijke activiteiten zijn de Mbuti gedwongen zich te settelen. Nu wonen ze noodgedwongen in dorpen in het bos, waar ze leven in schrijnende armoede. De meeste kinderen zijn ondervoed door het eenzijdige voedsel. Het ergste is dat lokale bevolkingsgroepen de Mbuti zien als minderwaardige mensen. Ze kijken op de Mbuti neer en buiten hen uit als goedkope arbeidskracht op hun boerderijen. Een dag werken levert vaak niet meer op dan een handvol cassavebladeren en een paar yams (wortelknol). Er lijkt voor de Mbuti nergens plaats…

Het maakt ons boos en verdrietig, maar ook strijdvaardig. Ieder mens is een uniek schepsel van God, met talenten en mogelijkheden. Dat geldt ook voor de Mbuti. Deze kerst willen we samen met jou de relatie tussen de Mbuti en de lokale bevolking herstellen. Samen stoppen we de discriminatie en helpen we de Mbuti met gereedschappen, zaden en landbouwtraining zodat zij zelf weer in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Help jij mee?

Het verhaal van Matunda 

Matunda bereidt voedsel voor haar kinderen. Ze eten over het algemeen slechts één keer per dag en het menu blijft dag na dag hetzelfde: yams en cassavebladeren. ‘Het doet ons pijn om elke dag hetzelfde voedsel te eten. ’s Nachts worden we wakker van de pijn in de maag. Maar wat kan ik doen? Ik heb geen andere mogelijkheden.’ Zelfs een eigen pot om in te koken is er niet. Ze moet wachten tot haar zus klaar is met koken zodat ze haar pot kan lenen. ‘We hebben het bos voor plantage, maar we kunnen niks verbouwen. We hebben het gereedschap of materialen niet om voedsel te verbouwen. We zijn afhankelijk van het voedsel van de lokale bevolkingsgroepen.’ Maar Matunda is ook hoopvol! De lokale kerk heeft contact opgenomen met de Mbuti. Ze hoopt dat met hun hulp ze straks voor zichzelf eten kan verbouwen en ze niet meer afhankelijk is van de lokale bevolking. 

Werken aan gelijkwaardige relaties

De basis voor een betere toekomst is een verbeterde omgang tussen de Mbuti en lokale bevolkingsgroepen. De discriminatie moet stoppen. Er moet plaats zijn voor de Mbuti! Tear wil lokale leiders en kerkleiders een training geven waarin ze leren om een overleg op te zetten tussen verschillende lokale groepen. Die gesprekken zorgen voor wederzijds begrip en respect.

Starten met eigen voedselproductie

We helpen de Mbuti en lokale bevolkingsgroepen op weg om zelf voedsel te verbouwen en duurzaam om te gaan met het regenwoud. Met een eigen inkomen zijn ze niet meer afhankelijk van boeren die hen uitbuiten. Voor deze omslag zijn zaden, gereedschappen nodig.

Beeld Matunda: Tearfund | Hannah Maule-ffinch

 

Met jouw hulp is er weer plaats voor de Mbuti! 

Sta samen met ons op tegen armoede en onrecht. Met een gift van bijvoorbeeld 30 euro kunnen we landbouwzaden kopen waardoor een ouder als Matunda weer gezond eten voor haar gezin kan koken. Ook elk ander bedrag is natuurlijk welkom! 

Vraag het gratis kerstverhalenboekje aan

Ook dit jaar brengt Tear het kerstverhalenboekje uit. Als klein gebaar van waardering voor jouw betrokkenheid en steun in het afgelopen jaar. Het boekje is geschreven door Minella van Bergijk, Jurjen ten Brinke, Rachel Westerveld en Marieke Siderius en bevat vier kerstverhalen voor in de komende dagen. Vraag hier het kerstverhalenboekje gratis aan.

Zolang de voorraad strekt.