Innoveren om geweld tegen vrouwen te voorkomen in Oost-Congo

In kwetsbare gebieden in Oost-Congo werken we aan een innovatieve aanpak om gendergerelateerd geweld effectiever te bestrijden. Hierbij mobiliseren we kerken en lokale leiders om aan de slag te gaan in hun gemeenschap.
Projectnummer
2019079

Dit innovatietraject wordt gefinancierd door de Dutch Relief Alliance (DRA) en implementeren we in samenwerking met Red een Kind, Eye Opener Works en lokale partners in Noord- en Zuid-Kivu. Onze huidige aanpak om geweld tegen vrouwen te voorkomen passen we in deze pilot aan tot een effectieve aanpak voor humanitaire crisissituaties. Dit doen we door kerkleiders en geloofsgemeenschappen te mobiliseren, in dit geval in uitdagende contexten waar de tijd vaak beperkt is, de nood onder de bevolking hoog, het risico op geweld (daardoor) extra groot en de sociale vangnetten vaak ontbreken.

Groepsgesprekken om beeldvorming te veranderen

Eind 2019 zijn we gestart met een nulmeting op twee locaties in Oost-Congo die in hoge mate geraakt zijn door de humanitaire crisis en de onveiligheid in de regio: Kitshanga en Miti Murhesa. We werken binnen dit project met ‘Gender Champions’: invloedrijke mensen van de lokale gemeenschap die functioneren als gespreksleiders. In dertig gemeenschappen leiden zij een serie groepsgesprekken over ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ze stellen geweld tegen vrouwen aan de kaak, bespreken onderliggende ideeën over man-vrouwverhoudingen en zoeken naar nieuwe manieren van met elkaar omgaan waarbinnen geweld geen plek heeft en gelijkwaardigheid centraal staat. 

Ook religieuze leiders en andere lokale sleutelfiguren spelen een belangrijke rol in dit project. Zij doorbreken de stilte rondom geweld tegen vrouwen door middel van voorlichtingsactiviteiten en ze zetten hun invloed in de gemeenschap in om verandering aan te jagen. 

In elke gemeenschap start een ondersteuningsgroep voor slachtoffers van geweld. Zij vormen een aanspreekpunt en veilige plek, en verwijzen slachtoffers door naar de gewenste hulp. Dat kan medische hulp zijn, maar ook psychosociale hulp, juridische ondersteuning of bemiddeling bij familieconflicten.

Meer weten? Neem contact op met:

T 030 6969 600 | E gfountain@tear.nl

4 Bijbelstudies over gerechtigheid

Verhaal | 29-10-2020 | Tear
Meer weten over gerechtigheid? Tear zet 4 Bijbelstudies over recht doen op een rij.

Jezus in de gevangenis

Verhaal | 28-10-2020 | Tear
Rechtdoen begint met mensen zien. En mensen zien begint met luisteren. Dat ontdekt pastor William Quiñones als hij een streng beveiligde jeugdgevangenis binnenstapt om over Jezus...

Leven als een nomade: Genieten van onderweg zijn

Verhaal | 27-10-2020 | Annelieke Bouman
De Nederlandse Anneke reist graag. Op zoek naar nieuwe culturen, nieuwe ontmoetingen en verrassende wendingen.

Laat je niet lamslaan door het verlangen naar vroeger...

Verhaal | 25-10-2020 | Dorina Nauta
‘We gaan als kerk door een rouwproces, omdat we niet meer samen kunnen komen, zoals we dat gewend zijn.'

Ontroerend: Syrische vluchteling zingt lied ‘Mag Ik Dan Bij Jou’

Verhaal | 24-10-2020 | Tear
Zangeres Shaza Hayek ontvluchtte ruim vijf jaar geleden haar moederland Syrië. Samen met landgenoten zingt ze het ontroerende nummer ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ van Claudia de Breij.

Alexander slaat bruggen tussen witte en zwarte levens

Verhaal | 24-10-2020 | Tear
Alexander McLean stamt af van slavenhouders én slaven. Hij is daarmee het levende bewijs dat het mogelijk is om bruggen te slaan tussen witte en zwarte levens.