Sociale opbouw in een arme wijk in Sabinópolis

Dit project zet zich in voor de bewoners van de wijk Nova Pousada in Sabinópolis
Land
Thema
Partnerorganisatie
Bem Estar do Menor
Projectnummer
2017005
Bijdrage van Tear
€ 28 000

De wijk Nova Pousada ligt aan de rand van de kleine stad Sabinópolis in de provincie Minas Gerais. De huizen zijn veelal gemaakt van leem en de bewoners hebben zeer beperkt toegang tot elektriciteit, water en riolering.

Veel mensen werken in de informele sector. Hierdoor hebben ze geen recht op een sociale verzekering en zijn hun rechten niet beschermd. Tweederde van de gezinnen moet overleven van een inkomen dat onder het minimum ligt. Ook spelen er veel sociale problemen in de wijk, zoals alcoholisme, seksueel misbruik van kinderen, geweld, psychische problemen en lage zelfwaardering.

Tear steunt in deze wijk het sociale werk van Bem Estar do Menor, een organisatie die is voortgekomen uit een Nederlandse pinksterzending.

BEM zet zich sinds een paar jaar in voor deze wijk. Dat doen de medewerkers van BEM in nauwe samenwerking met de bewoners zelf. Vertegenwoordigers van de wijk worden bij elkaar gebracht om te praten over de problemen die er zijn en wat de gemeenschap kan doen om deze problemen aan te pakken.

De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in de bouw van een buurtcentrum. Nu vinden hier met steun van Tear allerlei activiteiten plaats. Zo zijn er onder andere vrouwengroepen opgezet. Tijdens de samenkomsten leren deze vrouwen handwerken. Door hun werk te verkopen kunnen ze wat geld verdienen.

Veel activiteiten zijn gericht op kinderen en tieners. Zo is er een kinderdagverblijf voor baby’s en tegelijk krijgen de moeders voorlichting over voeding, groei en opvoeding. Verder is er naschoolse opvang, kinderen uit de wijk krijgen muziekles en er zijn bijbellessen en ontspannende activiteiten voor tieners.

Peter Kamphof

Meer weten? Neem contact op met:

T 0306969600 | E pkamphof@tear.nl