Wat ik leerde van Maricar

Blog | 08-11-2018Hanna van der Horst

Afgelopen september 2018 reisde ik af naar Manilla (Filipijnen) om het project Sinag te bezoeken. Een project opgezet door de lokale kerk om vrouwen uit de prostitutie te halen en een nieuw bestaan te bieden. Maricar geeft leiding aan dit programma. Ondanks het verschil in cultuur en achtergrond leerde ik veel van haar over hoe kerken kunnen reageren op een van de grootste vormen van onrecht aller tijden*: geweld tegen vrouwen.

De drie belangrijkste lessen die ik leerde:

1. Het herstel van iemands waardigheid begint bij náast de ander staan in plaats van boven de ander.

Door je op te stellen als hulpverlener (‘jij hebt hulp nodig en ik zal je redden’) ontstaat er een machtsverhouding. Vooral als westerlingen hebben we daar een handje van. Waardigheid gedijt bij een basis van gelijkwaardigheid.

2. Luisteren is belangrijker dan adviseren.

Herstel begint bij het erkennen van het verhaal van de ander.

3. Erkenning is het accepteren van iemands hele wezen: persoonlijkheid, overtuiging en potentie.

Deze lijkt vanzelfsprekend, maar vandaag de dag ervaren met name vrouwen dat de snelste route naar acceptatie en erkenning is een mooi uiterlijk en jezelf letterlijk bloot geven. Dat is hier niet anders dan op de Filipijnen (kijk bijvoorbeeld hoe social media gebruikt wordt door tieners). Terwijl het tonen van echtheid en kwetsbaarheid verder weg lijkt komen te staan en moeilijker wordt.

Mijn hoop is dat de kerk dé plek mag zijn die gekenmerkt wordt door veiligheid en oprechte liefde. Niet het ‘je mag komen zoals wij zijn’, maar een plek waar acceptatie is van authenticiteit.

Hanna van der Horst
Projectleider Resister

* Vandaag de dag is geweld tegen vrouwen doodsoorzaak nummer 1 wereldwijd. In Nederland geeft 48% van de vrouwen aan een vorm van geweld of seksueel geweld te hebben meegemaakt. Ben je benieuwd naar hoe jij ook met jouw kerk geweld kan voorkomen of aanpakken? Volg dan onze Resister campagne