Wat als je écht op jezelf bent aangewezen?

Verhaal | 19-05-2020Suzanna Blackmore

In Zuid-Soedan leven mensen al jarenlang met de dreiging van droogte, honger, ziekte en oorlog. Het contrast met de wijze waarop Nederland nu omgaat met de uitbraak van het coronavirus is bijna niet te beschrijven, zegt Caspar Waalewijn, programmamedewerker bij Tear. Begin maart was hij nog in het land. Hij deelt zijn gedachten.

‘Meer dan de helft van de bevolking van Zuid-Soedan is gevlucht naar het buitenland, intern ontheemd of zit vanwege droogte of overstromingen in een crisissituatie. Spanningen zijn er dus aan de orde van de dag. Ook politiek gezien is het er niet gemakkelijk; de leiders van het jonge land zijn diverse keren bij een gewapend conflict betrokken geraakt. Verder zijn er altijd gevechten tussen stammen over vee en bezittingen, die met de komst van zwaardere wapens ook gewelddadiger worden.’

Ook in de landen waar we werken heeft de coronacrisis grote impact. Steun onze projecten zodat we kunnen helpen waar nodig >>

Heb je geen geld, dan is het uitzieken en hopen dat je het overleeft.

Uitzieken en hopen dat je het overleeft

‘Voor gewone mensen is er door deze context vaak weinig te verwachten wat betreft zorg, onderwijs en andere diensten. Als je ziek bent, en je hebt geld, dan koop je zelf wat bij een apotheek. Dat kan werken of niet, of juist een verkeerde uitwerking hebben. Heb je geen geld, dan is het uitzieken en hopen dat je het overleeft.

Humanitaire organisaties geven steun aan mensen op preventief gebied, bijvoorbeeld bij het verbeteren van de watervoorziening, het schoonhouden van het dorp om besmettingen te verminderen en steun bij de voedselvoorziening. Omdat het leven onzeker is, proberen mensen ’s avonds op tijd binnen te zijn. Als ze ’s ochtends opstaan zijn ze nooit zeker over hoe hun dag zal verlopen.’

Hopen op ondersteuning

‘De reacties op en meningen over corona zijn enorm in Nederland. Het beheerst de media en heeft geleid tot tal van maatregelen die besmettingen moeten voorkomen of uitstellen. Die maatregelen zijn begrijpelijk in deze situatie. Er zijn dingen die je zelf kunt doen en de overheid en het RIVM komen met aanwijzingen en noodpakketten voor diverse sectoren in onze samenleving. Het openbare leven is sterk veranderd. 

Als je deze situatie naast een land als Zuid-Soedan legt, dan zijn de verschillen enorm.

Als je deze situatie naast een land als Zuid-Soedan legt, dan zijn de verschillen enorm. Als individu ben je daar aangewezen op jezelf en moet je dag in dag uit uitdagingen het hoofd bieden op het gebied van veiligheid, voedsel en gezondheid voor jezelf en je gezinsleden. Er is weinig ontkomen aan, je moet doorgaan en maar hopen op ondersteuning van je gemeenschap, familie en geloofsgemeenschap. 

Met alle beperkingen die er zijn proberen mensen in Zuid-Soedan hun leven te leiden. We kunnen alleen hopen dat de coronacrisis, naast de dagelijkse uitdagingen die al bestaan, geen extra grote impact zal hebben in dit land.'

Crisis op crisis in Zuid-Soedan

Slechts een aantal maanden geleden (oktober 2019) werd Zuid-Soedan geteisterd door de grootste overstromingen sinds 40 jaar. Ruim een miljoen mensen werden getroffen. Vanwege de overstromingen krijgt de bevolking ook te maken met een ernstig gebrek aan schoon drinkwater en een zeer verhoogde kans op ziektes zoals cholera. De zorg is er zeer matig ontwikkeld, amper gefinancierd, zwaar onderbemenst en de beschermingsmiddelen ontbreken.

Het land worstelt met grote groepen ontheemden, mensen die door de voortslepende burgeroorlog of overstromingen alles achter hebben moeten laten en vaak hulpbehoevend in vluchtelingenkampen terechtkomen. Ook zijn er grote voedseltekorten en zijn er nog steeds regelmatig overstromingen die hele regio’s verwoesten. 

Hoewel er in Zuid- Soedan nog geen 300 Corona gevallen zijn gemeten, waarvan vier mensen zijn overleden, zijn de grenzen dichtgegooid en is er een avondklok ingesteld. De sluiting van de grenzen met Oeganda en Kenia heeft de meeste impact gehad, omdat de meeste voorraden hier vandaan komen. Meer dan de helft van de vrachtwagens is aan de grens tegengehouden. De toegenomen schaarste zorgt voor hogere voedselprijzen, waardoor basisvoedsel voor veel gezinnen onbetaalbaar is.

Doe mee met The Climb

Mensen in crisisgebieden krijgen er door het coronavirus nog een crisis bij.  Dat levert heftige situaties op. Tear verleent hulp op de plekken waar dat het hardst nodig is. En daar hebben we jou bij nodig!   Doe mee met  de  sportiefste  challenge  in  lockdown: The Climb.

Door bergen te beklimmen op je eigen trap kun jij  een steentje bijdragen aan de hulp die we bieden in crisisgebieden. Zo blijf je fit en help je tegelijkertijd mensen ver weg die dat heel hard nodig hebben.

Zo maak je zelf een duurzaam mondkapje

Verhaal | 26-05-2020 | Maartje de Groot
Vanaf 1 juni kunnen reizigers in het openbaar vervoer niet meer om (niet-medische) mondkapjes heen. Benieuwd hoe je zelf een duurzaam mondkapje maakt? Wij zochten het voor je uit.

Dit is waarom Anna Laura 1600 keer de trap oploopt in 3 weken

Verhaal | 25-05-2020 | Tear
Anne Laura beklimt de Kilimanjaro voor mensen in nood.
Photo: Will Boase - Tear

In Haïti bedachten ze deze innovatieve manier om handen te wassen

Verhaal | 22-05-2020 | Tear
Hoe kun je toch je handen wassen als er geen kraan in de buurt is?

'Grote zorgen om explosie van coronabesmettingen door orkaan Amphan'

Verhaal | 20-05-2020 | Tear
Orkaan Amphan raast over India en Bangladesh. Inwoners proberen in veiligheid te komen. Maar dan is daar ook nog corona...

'Een orkaan van dit kaliber is heel angstaanjagend'

Nieuws | 20-05-2020 | Mirjam Croes
Orkaan Amphan raast door het zuiden van India en Bangladesh. De eerste schade is al gemeld.

Wat als je écht op jezelf bent aangewezen?

Verhaal | 19-05-2020 | Suzanna Blackmore
In Zuid-Soedan leven mensen al jarenlang met de dreiging van droogte, honger, ziekte en oorlog. Het contrast met de wijze waarop Nederland nu omgaat met de uitbraak van het...