Wat als een land geen Deltawerken heeft?

Verhaal | 13-10-2020Tear

De Deltawerken beschermen Nederland al tientallen jaren tegen water. Zonder het plan zouden grote delen van ons land onder water staan. Maar wat als een land bedreigd wordt door natuurgeweld en er geen middelen zijn om het water tegen te houden?

Dat Nederland kwetsbaar is voor overstromingen, werd in februari 1953 duidelijk tijdens de Watersnoodramp waarbij meer dan 1800 mensen omkwamen. Het gevolg van de ramp was het Deltaplan: een verdedigingssysteem dat Nederland in het vervolg beschermt om een ramp als deze te voorkomen.

Natuurgeweld

Ook Bangladesh voert een strijd tegen water. Waar Nederland een verdedigingssysteem heeft om zich te beschermen tegen een eventuele ramp, kent het Aziatische Bangladesh zo’n systeem niet en krijgt de bevolking regelmatig te maken met natuurgeweld, zoals orkanen. Naast de extreme windsnelheden die met deze orkanen gepaard gaan, liggen grote gebieden in Bangladesh rond het zeeniveau. Dat in combinatie met hoge golven en veel neerslag, zorgt voor een grote kans op overtromingen. Zo werd het land in mei dit jaar geteisterd door cycloon Amphan die infrastructuur, oogsten en ruim 250.000 huizen verwoestte.

Dit wordt de ergste overstroming in tien jaar

Driedubbele ramp

Ook nu wordt het land door natuurgeweld getroffen. Zuid-Azië telt momenteel meer dan 9,6 miljoen mensen die getroffen zijn door overstromingen. In Bangladesh zijn dit 2,8 miljoen mensen, van wie 1 miljoen mensen nog altijd vastzitten in ondergelopen gebieden. Inmiddels staat bijna een derde van het land onder water.  'Dit wordt de ergste overstroming in tien jaar', aldus Arifuzzaman Bhuiyan, directeur van het overstromingsvoorspellings- en waarschuwingscentrum. De overstromingen, het coronavirus en de economische crisis zorgen in het land voor een driedubbele ramp.

Je kunt je nooit 100% voorbereiden op een ramp, maar preventie kan er wel voor zorgen dat de impact kleiner is.

Rampenpreventie

Ondanks dat het land geen Deltaplan kent, wordt er door Tear veel gedaan om de schade van rampen te beperken. ‘We deden afgelopen jaren veel aan rampenpreventie en rampenparaatheid’, vertelt Martha Zonneveld, noodhulpcoördinator bij Tear. ‘Natuurgeweld kun je niet voorkomen, dat het een ramp wordt wel. Tear traint lokale gemeenschappen en kerken in rampenpreventie en omdat veiligheid ook een overheidstaak is, trekken we samen op met de lokale overheid. Je kunt je nooit 100% voorbereiden op een ramp, maar preventie kan er wel voor zorgen dat de impact kleiner is en zelfs dat natuurgeweld geen crisis wordt.'

Lees ook: Wat als er geen water meer uit de kraan komt?

4 Bijbelstudies over gerechtigheid

Verhaal | 29-10-2020 | Tear
Meer weten over gerechtigheid? Tear zet 4 Bijbelstudies over recht doen op een rij.

Jezus in de gevangenis

Verhaal | 28-10-2020 | Tear
Rechtdoen begint met mensen zien. En mensen zien begint met luisteren. Dat ontdekt pastor William Quiñones als hij een streng beveiligde jeugdgevangenis binnenstapt om over Jezus...

Leven als een nomade: Genieten van onderweg zijn

Verhaal | 27-10-2020 | Annelieke Bouman
De Nederlandse Anneke reist graag. Op zoek naar nieuwe culturen, nieuwe ontmoetingen en verrassende wendingen.

Laat je niet lamslaan door het verlangen naar vroeger...

Verhaal | 25-10-2020 | Dorina Nauta
‘We gaan als kerk door een rouwproces, omdat we niet meer samen kunnen komen, zoals we dat gewend zijn.'

Ontroerend: Syrische vluchteling zingt lied ‘Mag Ik Dan Bij Jou’

Verhaal | 24-10-2020 | Tear
Zangeres Shaza Hayek ontvluchtte ruim vijf jaar geleden haar moederland Syrië. Samen met landgenoten zingt ze het ontroerende nummer ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ van Claudia de Breij.

Alexander slaat bruggen tussen witte en zwarte levens

Verhaal | 24-10-2020 | Tear
Alexander McLean stamt af van slavenhouders én slaven. Hij is daarmee het levende bewijs dat het mogelijk is om bruggen te slaan tussen witte en zwarte levens.