Waarom ik jaren deed over het maken van duurzamere kledingkeuzes (en hoe het toch lukte)

Blog | 11-03-2019Marieke Siderius

De afgelopen jaren kocht ik regelmatig impuls kleding: nieuw shirtje hier, een vestje daar. Ik wist heus wel dat het waarschijnlijk niet onder goede omstandigheden was gemaakt en dat het zeker niet lang mee zou gaan. Toch duurde het even voordat ik shoppen écht anders aanpakte.

Na zeven jaar bij Tear, begrijp ik steeds beter hoe keuzes die je hier maakt, doorwerken in de levens van mensen aan de andere kant van de wereld. Ook als het gaat om kleding. Ik ben overvoerd met alle duurzame keuzes die je kunt maken, welke leuke alternatieven er zijn en waar je die kunt vinden. Maar het duurde jaren voordat het ook echt landde en mij echt persoonlijk aansprak.

Een echte verandering heb ik nog tijden uitgesteld door stug te blijven mopperen over één van de alternatieven.

Er kwamen geen lifechanging documentaires aan te pas en andermans goede ideeën over kledingaankopen legde ik moeiteloos naast me neer. Op een gegeven moment dacht ik gewoon: ik heb alle mogelijke middelen, zoals geld en tijd, om hier echt een bewustere keuze in te maken. Laat ik dat dan nu ook doen. Zodat iemand aan de andere kant van de wereld minder de gevolgen hoeft te dragen van mijn milieu(on)bewuste keuzes. Een echte verandering heb ik nog tijden uitgesteld door stug te blijven mopperen over één van de alternatieven, namelijk het kopen bij biologische kledingmerken. Niet mijn stijl, geen leuke stoffen, véél te duur. 

Maar dat is natuurlijk niet het enige alternatief en dus ook geen excuus om maar níks te doen. Uiteindelijk vond ik een duurzamer alternatief dat wel bij me past: die leuke (voor mij) nieuwe tweedehandswinkel in m’n Veluwse dorp en toffe online tweedehands winkels. Het gevolg is dat ik nu veel bewuster koop en op zoek ga naar dat wat ik écht nodig heb.

Daar kom ik ook nog wat hobbels tegen. Laatst nog, toen ik zó graag iets feestelijks wilde voor de dag erop. Tweedehands (online) winkels hebben natuurlijk niet de onuitputtelijke voorraad in alle maten en kleuren die je wilt, je moet echt beetje mazzel en tijd hebben. Het blijft dus een zoektocht , maar wel een die écht verschil maakt. 

- Marieke Siderius 
Corporate Communications Officer bij Tear

Tips voor betaalbare eerlijke kleding

Volgende keer schrijft Marieke over alle hobbels die ze tegenkomt bij het kopen van duurzame kleding en hoe ze daarmee omgaat. Wil je zelf ook bewuster winkelen, maar kun je nog wel wat goede adresjes gebruiken? We hebben een fijne lijst voor je opgesteld waardoor duurzaam en eerlijk shoppen wel heel makkelijk wordt!

7 simpele tips voor een duurzaam huis

Verhaal | 05-05-2020 | Maartje de Groot
Door de coronacrisis blijven we meer dan ooit binnen en dit geeft ruimte om in huis groen aan de slag te gaan. Wij geven zeven tips voor een duurzamer thuis.

Acht miljard Coca-cola flessen verbrand of gedumpt per jaar

Nieuws | 01-04-2020 | Manuel Voordewind
De vervuiling door open verbranding van plastic flesjes staat gelijk aan de uitstoot van 2 miljoen auto's. Dat blijkt uit een onderzoek van zusterorganisatie Tearfund...

Nienke Lindeboom: 'Ik weet niet of de winkel het redt, maar God is erbij'

Verhaal | 01-04-2020 | Hannah Westra
Nienke Lindeboom (40) is eigenaresse van de duurzame en eerlijke kledingwinkel Karakter in Gouda. Juist zij als kleine ondernemer wordt hard geraakt door de coronacrisis.
Tips voor goede boeken over duurzaamheid

13 inspirerende boeken over duurzaamheid

Blog | 13-03-2020 | Tear
Wil je best iets groener leven, maar weet je niet zo goed hoe? We hebben een aantal inspirerende boeken over duurzaamheid voor jou op een rij gezet. Welk boek inspireert jou deze...

3 inspirerende TED Talks over duurzaamheid

Verhaal | 12-03-2020 | Tear
3 inspirerende TED Talks over duurzaamheid. Wat kun jij doen?

4 tips voor een rechtvaardiger en duurzamer leven

Blog | 29-02-2020 | Annemarie van den Berg
Op zoek naar haalbare goede voornemens die het leven ook nog eens een stukje mooier maken?