Waarom een Justice Week harder nodig is dan ooit

Verhaal | 15-10-2020Tear

Zeven avonden, zeventien organisaties, sprekers uit binnen- en buitenland, deelnemers uit alle hoeken van Nederland, één doel. Dat wat onzichtbaar en onrecht is, zichtbaar en recht maken. Tear nodigt je uit voor The Justice Week, van 25 tot 31 oktober. Projectleider Joost van Dieren: “Alles wat je nodig hebt is een scherm, een internetverbinding en een open hart.”

Geen Justice Conference dit jaar, maar een Justice Week! Waarom is het juist nu belangrijk om met elkaar na te denken over rechtdoen? 

“De coronacrisis heeft de kwetsbaarheid van mensen, ons bestaan, onze systemen en de impact van ons gedrag op de aarde heel duidelijk blootgelegd. Als je een vaste baan en stabiel inkomen hebt, word je geraakt in de zin dat je meer binnen moet blijven en minder kunt ondernemen. Echter, het zijn de meest kwetsbare mensen, die al moeilijk mee konden komen in onze wereld, bij wie de crisis veel harder toeslaat. De mensen zonder inkomen, status of toegang tot zorg. Corona heeft de ongelijkheid in de wereld alleen maar versterkt. Dat onrecht willen we aan het licht brengen en met elkaar nadenken: hoe kunnen wij hierin rechtdoen?”

Waarom het thema 'unseen'?

“Toen we met het team van The Justice Conference van gedachten wisselden, kwam het woord ‘rafelrandjes’ naar boven. Ondanks dat de crisis veel onrecht en kwetsbaarheid heeft blootgelegd, bleven ook heel veel verhalen verborgen, omdat ze te complex, te ongemakkelijk of confronterend zijn. Deze week willen we zichtbaar maken wat onzichtbaar is. Sprekers uit binnen- en buitenland delen hun kennis over thema’s die hen raken en waar zij veel vanaf weten. Van ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers tot de Egyptische theologe Anne Zaki.”

Welke ongeziene groep mensen gaat jou het meest aan het hart?

“Als iets krom is, als de samenleving zo is ingericht dat mensen niet mee kunnen doen, of als door ons handelen anderen onrecht wordt aangedaan, dan word ik boos. Noem het heilige verontwaardiging. Ik ga geen vingers wijzen, maar ik wil dat onrecht dan wel adresseren. Ik kan niet de wereld redden, maar ik kan wel kijken wat ik kan betekenen in mijn eigen omgeving. Mijn buurvrouw is alleenstaand, we gaan af en toe met haar eten. Zeker nu de regels weer strenger worden: pas op elkaar. Daar begint het mee. Dat kost tijd en inzet, maar je krijgt het ook terug in de vorm van een glimlach of verrassende gesprekken.”

Hoe ziet The Justice Week eruit?

“Zeven dagen lang bieden we iedere avond van 20.30 uur tot 22.00 uur een online programma aan. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een of meerdere avonden aan te sluiten. We openen elke avond met een inspirerende talk, waarna je als deelnemer je eigen ‘track’ kunt kiezen, die het beste bij jouw interesses past. De track ‘All inclusive’ zoomt vooral in op ongelijke machtsstructuren, inclusie en diversiteit. De track ‘onderweg’ gaat over mensen op de vlucht, over uitbuiting en mensensmokkel. En de derde track ‘Tot op de bodem’ gaat over dealen met klimaatverandering. Je stelt dus echt je eigen programma samen. De verschillende tracks worden geleid door onze partners en via videobellen kun je meepraten.”

Waarom een hele week?

“Dit geeft ons de mogelijkheid om deze week te organiseren met tal van andere organisaties. We willen dit samen doen; samen gaan we voor justice. We willen onze deelnemers niet verlammen met onrecht. Met deze week hopen we de deelnemers te inspireren een nieuwe stap te zetten in het brengen van recht. We kunnen natuurlijk niet eventjes hele systemen veranderen, maar het begint met een helder beeld van hoe systemen in elkaar zitten. We kijken vooral: waar gaat het al goed? Wat zijn de mooie verhalen? Ook rijken we deelnemers concrete tools aan. Welke eenvoudige stappen kan jij zetten om hier en nu een positieve invloed op te hebben?”

Wanneer ben jij tevreden?

“Als mensen van ‘unseen’ naar ‘seen’ gaan. Waar onzichtbare mensen worden gezien, is dat het begin van verandering. Ik hoop dat de deelnemers echt inspiratie opdoen in deze week. Dat ze zicht krijgen op wat er in de wereld gebeurt, wat deze tijd betekent, wie er worden geraakt. Met de Justice Week willen we mensen uitnodigen om mee te doen in de beweging van rechtbrengers. Er valt voor iedereen echt wat te leren. Al ontdekt iedereen maar één manier om ergens iets te veranderen, dan is de wereld al iets rechtvaardiger geworden.”

Tekst: Charlotte van Egmond

Van 25 tot en met 31 oktober 2020 organiseert Tear samen met meer dan tien andere organisaties The Justice Week. Sprekers uit binnen- en buitenland delen verhalen van recht en onrecht en laten zien hoe jij je eigen omgeving rechtvaardiger kunt maken. Heb jij je ticket al?

‘Laat je niet opvreten door onrecht’

Verhaal | 22-10-2020 | Tear
Bidden en rechtdoen kunnen niet zonder elkaar, zegt Edwin Hamelink van 24-7 Prayer. Daarom openen hij en zijn team elke dag van The Justice Week met een interactief, digitaal...

Anne Zaki spreekt tijdens The Justice Week: ‘Verandering hoeft niet altijd hier en nu’

Verhaal | 20-10-2020 | Tear
De Egyptische Anne Zaki (43) voelt zich geroepen om dominee te zijn, maar mag dat in haar kerk in Caïro na twaalf jaar aandringen nog steeds niet.

Waarom een Justice Week harder nodig is dan ooit

Verhaal | 15-10-2020 | Tear
Joost van Dieren, projectleider The Justice Week, vertelt waarom een Justice Week harder nodig is dan ooit.

Advocaat en politicus Don Ceder: ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’

Verhaal | 11-10-2020 | Tear
Advocaat en politicus Don Ceder (30) spreekt tijdens The Justice Week. ‘Daar waar je iemand echt ziet – niet als last, maar als mens – creëert dat hoop.’
Wilde bloemen zaaien

'Ik wilde zo graag de straat tot bloei brengen'

Blog | 05-06-2019 | Dorina Nauta
Dorina wilde haar straat tot bloei brengen. Letterlijk, door bloemen te planten. Maar het gaat niet zoals ze had gehoopt.