Venezolaanse Lady (21) vluchtte uit wanhoop naar Colombia

Verhaal | 02-05-2019Annelieke Bouman

De 21-jarige Lady ontvluchtte Venezuela en belandde in Colombia op straat. Toen ze eigenlijk niet meer kon, ontdekte ze een plek van liefde en genezing. 

Bekijk de afleveringen die EO Metterdaad maakte in Colombia >>

Daar woon je dan. In een land waar in het wereldnieuws eigenlijk amper aandacht voor is, maar dat langzaam wegteert. In een land van crisis, waar medicijnen voor je zieke moeder en man schaars zijn en waar je kinderen bijna geen eten hebben. De 21-jarige Lady vluchtte uit wanhoop van Venezuela naar Colombia en hoopte daar wat geld te kunnen verdienen om voor haar gezin te kunnen zorgen. 

Ik leerde in deze kerk mijn schuldgevoel los te laten en begreep dat ik hier niet toevallig terecht was gekomen.

Eenmaal de grens over, belandt Lady in de Colombiaanse stad Barranquilla. ‘Ik verkocht snoep om te overleven, maar de straat was een vreselijke plek. Ik kreeg te maken met seksueel geweld en mensen maakten misbruik van me’, vertelt ze. Bovendien wordt ze verscheurd door schuldgevoel, omdat ze haar moeder, man en twee kinderen moest achterlaten in Venezuela. ‘Het voelde alsof ik aan het verdrinken was. Ik huilde elke dag en was zo wanhopig.’ 

Een ontmoeting met de kerk

Als Lady op een dag weer op straat zwerft, loopt ze bij toeval een kerk binnen. Wat een verschil met het leven op straat! Ze voelt liefde, ontvangt steun en mensen willen haar helpen om genezing te vinden. Ook hoort ze dat de kerk praktische hulp geeft aan Venezolaanse families. Via een hulpprogramma van CORSOC, de lokale partner van Tear, kunnen families bij hen terecht voor voedselvouchers, persoonlijke hygiënesets, keukenapparatuur en medische zorg. 

‘Het was Gods plan’

Lady: ‘Ik leerde in deze kerk mijn schuldgevoel los te laten en begreep dat ik hier niet toevallig terecht was gekomen. Het was Gods plan voor mijn leven en dat van mijn familie.’ Lady’s moeder, schoonmoeder en haar twee kinderen zijn inmiddels ook in Colombia en krijgen via het hulpprogramma ondersteuning.

Zegeningen delen 

Nu Lady en haar familie hulp krijgen, kunnen ze zelf ook weer uitdelen. ‘Ik help mee in de eetzaal waar Venezolaanse kinderen eten en onderwijs krijgen.’ Lady straalt als ze over haar nieuwe taak vertelt. ‘Als ik bij de kinderen ben, noemen ze mij ‘juf’. Dat maakt me zo gelukkig. Het voelt alsof ik mijn roeping heb gevonden!’

Noodhulp vluchtelingen Venezuela

Lady en haar familie zijn één van de 500 vluchtelingengezinnen die worden ondersteund door Tears lokale partner CORSOC. CORSOC werkt op dit moment in de Colombiaanse stad Barranquilla, tegen de grens met Venezuela. Samen met de lokale kerk geven ze zorg aan de meest kwetsbare gezinnen.