Vanuit Oeganda: 'Gelooft God ook?'

Blog | 15-06-2016Geert Jan van Dijk

Leendert van den Dool doet verslag van zijn reis naar Oeganda die hij samen met andere voorgangers maakt om daar te zien hoe de kerk van betekenis is in de gemeenschap.
Heb je een vraag aan de reizigers? Stel 'm onderaan!

De mensen in Oeganda zijn allemaal onderweg. Overdag in de brandende zon, ’s avonds in het donker. Met fietsen volgeladen met jerrycans, met vier personen op een brommer, in de laadbak van een vrachtwagen of met minstens 20 man in een busje dat voor 12 bedoeld is. 

En lopend. Met een kruiwagen vol mango’s, een mand met bananen op het hoofd of gewoon met niets. Groepen schoolkinderen lopen kilometers langs de weg waar een onafgebroken stoet auto’s toeterend langs hen stuift. Vrouwen, mannen, samen of alleen, de mensen in Oeganda zijn allemaal onderweg.  

Uitzichtloos evenwicht

Hoewel…niet allemaal. Een deel zit wachtend voor een zeecontainer-achtige winkeltje met etenswaren, afwasteiltjes, bankstellen, deuren of flesjes drinken. Honderden winkeltjes met steeds dezelfde koopwaar. Het ziet er kansloos uit vind ik. De ene helft van Oeganda zoekt klanten, de andere helft loopt langs op zoek naar werk. Het houdt elkaar in een uitzichtloos evenwicht.

 

Hele gemeenschappen die moed hebben, stappen zetten en hoopgevende voorbeelden worden.

Vanochtend vertelden Jane, Joseph en Francis over het programma dat vanuit de Pinksterkerk op veel plaatsen in Oeganda tot prachtige resultaten leidt. Mensen ontdekken dankzij het programma dat ze met hun schaarse middelen veel kunnen bereiken, als ze er maar van willen delen en samen willen werken. 

Jane vertelt prachtige verhalen over mensen die uit kansloze situaties een beter bestaan hebben opgebouwd. Mensen die dankzij inspirerende bijbelverhalen ontdekken dat er perspectief is. Hele gemeenschappen die moed hebben, stappen zetten en hoopgevende voorbeelden worden.

Vandaag maken we een lange rit om die mensen morgen te ontmoeten. Ik kijk er enorm naar uit. Onderweg passeren we ontelbaar veel prachtige mensen. Mensen onderweg. Kansloos, denk ik… 

En dan vind ik het antwoord. Is God gelovig? Absoluut! Hij gelooft in zijn schepselen. Hij gelooft in ons. Nu wij nog.

Heb je een vraag die de reizigers vanuit Oeganda voor je kunnen beantwoorden? Stel 'm hieronder!

André Jansen

Blog vanuit Oeganda: 'Bevoorrecht om te luisteren'

Blog | 18-06-2016 | Geert Jan van Dijk
Oeganda-reiziger André Jansen heeft het voorrecht een uur lang naar Mary Margareth te mogen luisteren. "Ik was haar leerling."

Vanuit Oeganda: 'Gelooft God ook?'

Blog | 15-06-2016 | Geert Jan van Dijk
Gelooft God ook? Een gekke vraag. Tijdens zijn eerste dag in Oeganda vindt Leendert van den Dool het antwoord.