Van honger tot overvloed

Verhaal | 26-09-2016Odirah Kemerwa

Loice (38 jaar) is al 20 jaar getrouwd met Robert Okello. Ze hebben 10 kinderen tussen de 1 en de 19 jaar. Robert is onderwijzer. Loice dacht dat ze de gelukkigste vrouw van de wereld zou worden door een onderwijzer te trouwen. Hij zou goed voor zijn gezin zorgen en ze zouden allemaal een goede opleiding krijgen

Helaas, toen het eerste kind geboren was, ging Robert aan de drank. Hij zette zijn hele salaris om in alcohol, zodra hij het kreeg, en maakte zelfs schulden. Hij kon Loice niet helpen met de tuin en verkocht de producten die ze verbouwde, om zijn schulden te kunnen aflossen.

Elke dag honger

Toen de kinderen naar school gingen, kon hij dat niet betalen. Loice gebruikte de opbrengst van haar tuin om het schoolgeld op te kunnen brengen – als Robert haar niet met geweld het geld afhandig maakte om te kunnen drinken.

Toen Tear-partner PAG actief werd in het dorp, waren er inmiddels 8 kinderen. Het gezin leefde samengepakt in een klein hutje waar ook nog gekookt moest worden. Ze sliepen allemaal op matjes van papyrus. Honger was een dagelijks probleem, want Loice moest in haar eentje het gezin onderhouden.

Ik raapte mijn moed bij elkaar en vroeg hem mee te gaan naar de bijeenkomsten

Verbazing

Loice ging naar de bijeenkomsten van PAG in de kerk, in de hoop dat iemand haar zou helpen de last te dragen die ze meezeulde. Ze vertelt:

‘We leerden dat we hulpbronnen hebben waarmee we zelf onze situatie kunnen veranderen, omdat God al wist met welke uitdagingen we te maken zouden krijgen. Er werden voorbeelden gegeven van dingen die we kunnen doen en hulpbronnen die we hebben, maar die we niet naar waarde schatten.

Ik besefte dat het drankprobleem van mijn man de voornaamste oorzaak was van onze beroerde situatie. Ik raapte mijn moed bij elkaar, vertelde hem wat ik had geleerd en stelde voor dat hij mee zou gaan naar de bijeenkomsten. Tot mijn verbazing deed hij dat en gaf zijn leven aan Jezus. Toen begonnen er dingen te veranderen.

Honger is iets uit het verleden en de kinderen gaan naar school

Hij begon mij met liefde te behandelen, vroeg mijn mening over de besteding van zijn salaris en begon me te helpen in de tuin, waardoor ons inkomen verdubbelde. De kinderen konden naar school en er was genoeg geld om te eten.

Een echt huis

We begonnen te sparen en kochten een graanmolen. Dat was een goede investering, want vóór die tijd moesten mensen lange afstanden afleggen om hun gierst, maïs, cassave en dergelijke te laten malen. Nu komen ze bij ons. We verdienen er goed mee.

We hebben ook een echt huis kunnen bouwen. Honger is iets uit het verleden. De kinderen gaan naar school. Ik dank God voor wat we geleerd hebben door de trainingen van PAG. Ik moet er niet aan denken hoe mijn leven er anders uitgezien had met tien kinderen. Ik denk dat ik gek geworden was.’

Meer over het project

Kerk en gemeenschap in actie

Oeganda (Afrika)
Pentecostal Assemblies of God (PAG) traint kerken en gemeenschappen om positieve verandering te brengen in hun dorp.