Tim van Wijngaarden is een Aarzelende Optimist

Verhaal | 02-06-2017

‘Hoe meer mensen om me heen optimistisch zijn, hoe meer ik zelf ga aarzelen’, zegt Tim van Wijngaarden (38), aarzelende optimist. Vroeger droomde hij ervan om leraar te worden. Die wens kwam uit: tegenwoordig staat hij voor de klas én is hij bekend als cabaretier en liedjesschrijver TimZingt.

Met Tim naar Zimbabwe? Als ambassadeur van Tear gaat Tim op reis. Hij ontmoet hoopvolle, levenskrachtige mensen en ziet hoe krachtig de lokale kerk kan zijn.

Bekijk de goudeerlijke filmpjes »

Hij is trots op zijn kinderen, van wie hij het idee heeft dat ze het eerder ondanks dan dankzij hem ‘nog redelijk goed doen’. Samen met zijn zoon is hij een groot Star Wars-fan en diep van binnen heeft hij een fascinatie voor donkere metalmuziek. 

‘Van nature ben ik een optimist. Ik ben een dromer en houd van mensen met een visie. Ik ben ook een zondagskind: veel van mijn dromen lijken zomaar werkelijkheid te zijn of worden. Anderzijds ben ik aarzelend als ik mensen zie die zo hard dromen dat ze de werkelijkheid uit het oog verliezen. Mensen die hun optimisme zo sterk vastklampen, dat dat ten koste gaat van de werkelijkheid. Die is dubbelzinnig en daarom aarzel ik. 

Ik vind mezelf dan soms twijfelend en ongelovig, maar ik kan niet anders

Ook vanwege mijn eigen tekorten en vanwege mensen die met de beste bedoelingen hele slechte dingen veroorzaken. Ik aarzel daarnaast weleens omdat ik het plan van God en zijn Koninkrijk helemaal niet snap, overzie of begrijp. Daar ben ik weerbarstig in. Al ben ik ook optimistisch als het daarover gaat: ik geloof dat het alleen maar beter wordt.

Ik ben erg enthousiast te maken en ga graag mee in mooie verhalen van mensen. Mensen, maar ook dingen of gebeurtenissen, kunnen me echt ontroeren. Aarzeling ontstaat als dat soort verhalen worden omgevormd tot een boek met vijf principes om hetzelfde te bereiken.

Dan aarzel ik omdat ik zo een aantal voorbeelden kan noemen van mensen die dat gedaan hebben en waarbij het toch anders uitpakte. Maakt dat cynisch? Dat denk ik niet. Ik blijf optimist, maar aarzel wel. Gezien de realiteit is dat een gezonde spanning.’

Aarzel om halleluja te roepen

‘Als ik in de kerk ben, komt de aarzelende optimist echt in mij naar boven. Ik geloof heilig in de verhalen en ben optimistisch als het gaat over onze hoop en bestemming in het leven. Tegelijkertijd aarzel ik meteen als mensen roepen hoe we iets moeten aanpakken en dat hetzelfde willen doen als een of andere megakerk of zendeling. 

De verhalen van mensen om me heen leren me dat het leven nooit zwart-wit is. Zelfs één verhaal kent honderden interpretaties

Ik vind mezelf dan soms twijfelend en ongelovig, maar ik kan niet anders. De spanning wordt dan te groot. Als ik om me heen kijk in de kerk en al die gelovige gebrokenheid én gebroken gelovigheid zie, dan aarzel ik om halleluja te roepen. Maar ik ben ook optimist genoeg om niet in zak en as te gaan zitten. Ik doe wel gewoon mee.

Ook op het podium voel ik me een aarzelende optimist. Enerzijds wil ik graag laten zien hoe het echt is. We willen soms vooral een betere versie van onszelf zijn en cabaret prikt daar doorheen of laat het gewoon zien: kijk, de keizer heeft geen kleren. Anderzijds wil ik geen cynische cabaretier zijn, maar ook geloof, hoop en optimisme door mijn voorstellingen brengen. Soms probeer ik dat door een verdiepende kijk op dingen te geven, soms door een teder detail.’

Licht naïef vertrouwen

‘De verhalen van mensen om me heen leren me dat het leven nooit zwart-wit is. Het is meer dan vijftig tinten grijs en zelfs één verhaal kent honderden interpretaties. Ik wil soms licht naïef vertrouwen. Dat zie ik bij mijn kinderen, dat lees ik in boeken en dat heeft alles te maken met liefde en het ervaren daarvan. Daarvoor moet je uitstappen, een keuze maken en het optimisme opbrengen om te geloven dat het beter wordt, veel beter. 

Ik aarzel omdat ik ondertussen meer gezien en gelezen en gehoord heb: het leven is complex, niet te vatten, niet te grijpen. Literaire reuzen als Dostojewski, Tolstoj hebben me dit geleerd. Maar ook bijvoorbeeld Endo, Keller, Phillip Yancey inspireren me om te blijven geloven zonder mijn kop in het zand te steken.

De wereld kan nog wel een stuk of vijftien aarzelende optimisten gebruiken

Ik vind het lastig dat sommige mensen me cynisch vinden, terwijl ik aarzel. Op het moment dat je niet super optimistisch bent, heb je een geest van kritiek of twijfel of ben je niet goed in de strijd. Mensen die zo denken, intimideren me.

Het zijn ergens ernstig inspirerende mensen, maar ook bedreigend omdat er geen aarzeling meer is in hun denken en doen. Dat is mooi en krachtig, maar ook meedogenloos. En helaas zijn er verhalen te over van dat soort geestelijke reuzen die toch een achilleshiel bleken te hebben. Als ik daarover nadenk, aarzel en tob ik. Dat is overigens wel de bron van veel liedjes en cabaret die ik heb gemaakt.’

Bewust van je eigen tekorten

‘Hoe meer mensen om me heen optimistisch zijn, hoe meer ik zelf ga aarzelen. Vice versa ook. Op de school waar ik docent ben, ben ik vaak degene die met nieuwe ideeën komt en optimistisch is over een nieuwe aanpak of methodiek. Maar als iedereen om me heen halleluja roept, ga ik juist vragen stellen of me op zijn minst ongemakkelijk voelen.

Verhef je boven je eigen tekort en wonden door gelovig optimisme

Ik denk dat een aarzelende optimist de wereld gewoon recht wil doen zonder zich erdoor te laten ontmoedigen. Lachen hoort ook bij aarzelend optimisme: je bent je bewust van je eigen tekort en je eigen wonden. Het is belangrijk om je daarboven te verheffen, niet door leeg power-optimisme, maar door gelovig optimisme. God komt heus wel tot zijn doel. Ja, de wereld kan nog wel een stuk of vijftien aarzelende optimisten gebruiken.’

 

Tim van Wijngaarden is een ... Wie ben jij?

Uw cookieinstellingen staan het niet toe deze inhoud te tonen. Klik hier om uw voorkeuren aan te passen.

Ik en Tim. Wie ben jij?

Tear helpt mensen zelf op te staan uit armoede en onrecht. We helpen waar we kunnen en moedigen mensen aan om de wereld mooier te maken. Elke ambassadeur doet dat op z'n eigen manier. Net als jij!

Wie ben jij? Doe de test!

Verder kennismaken met Timzingt?

Word donateur van Tear voor minimaal 10 euro per maand en ontvang gratis een cd van Timzingt.