Sulawesi 1 jaar later: wat is er met uw steun gebeurd?

Verhaal | 25-09-2019Mirjam Croes

"Via ons lokale netwerk hebben we ontzettend veel bereikt."

Herinner je je deze beelden van de aardbevingen vorig jaar op Sulawesi nog? Misschien heb je wel geld gegeven voor hulp aan de slachtoffers. Misschien ook wel juist niet. Want hoe weet je of het terecht komt bij de mensen die het echt nodig hebben? Daarom een jaar na de ramp een terugblik. 

Op 28 september 2018 werd het Indonesische eiland Sulawesi opgeschrikt door een serie zware aardbevingen. De aardbevingen veroorzaakten modderstromen en een tsunami die de kustplaats Palu trof. Het dodental liep op tot meer dan 2.000. Ruim 160.000 mensen raakten dakloos en honderden scholen en medische klinieken werden verwoest. Tear kwam meteen in actie om de getroffenen te helpen. Niet zelf, maar via een netwerk van lokale christelijke organisaties en kerken. 

Zoveelste noodhulpproject? Of maken we echt een verschil?

Deze lokale christelijke organisaties en kerken zijn verenigd in het Jakomkris netwerk. Een uniek netwerk met een unieke manier van samenwerken. Peter Kamphof, projectleider bij Tear, is er enthousiast over: "Wanneer een ramp plaatsvindt, overleggen de leden van het netwerk met elkaar wat er nodig is en wie het beste in staat is om hulp te verlenen. Op Sulawesi hebben we via Jakomkris, ondanks alle verschrikkingen, ontzettend veel kunnen bereiken. Ik heb niet vaak een noodhulpproject gezien met zo’n enorme lijst van resultaten." Fennelien Stal, programmacoördinator voor Indonesië bij Tear vult aan: "En dat is echt te danken aan deze lokale manier van werken. Want omdat Jakomkris lokaal is en het netwerk al bestond, konden we heel snel ter plaatse zijn."

Samenwerking in Nederland

Tegelijkertijd levert Tear dankzij vele donateurs vanuit Nederland de support. Fennelien: "Daarin werken wij samen met andere christelijke ontwikkelingsorganisaties in het Christelijk Noodhulpcluster. Zo kunnen we afstemmen wie in welk gebied de beste contacten heeft en profiteren van elkaars kennis en expertise. De taakverdeling is bij iedere ramp anders, maar in het geval van Sulawesi heeft Red een Kind financiering gegeven, hebben we met ZOA veel samengewerkt en uitgewisseld en co-financieren zowel Woord & Daad als ZOA de volgende fase die net van start is gegaan. Ik ben echt dankbaar en trots op dit project."

Wat is er bereikt?

Direct na de ramp gingen de leden van Jakomkris in Indonesië aan de slag met het bieden van eerste hulp en het uitdelen van eerste levensbehoeften aan de slachtoffers van de ramp. De hulp van Tear werd gegeven in de regio’s Donggala, Palu en Sigi. Hier werden ruim 25.000 mensen geholpen. Velen van hen ontvingen verschillende vormen van hulp. Concreet:

Gezondheidszorg

 • 4.270 slachtoffers ontvingen medische zorg
 • 578 slachtoffers van de ramp ontvingen een medisch hulpmiddel, zoals een rolstoel, krukken vaak in combinatie met fysiotherapie. Daarnaast zijn mensen doorverwezen voor medische hulp.
 • 266 slachtoffers ontvingen fysiotherapie.
 • Er is 1 kliniek herbouwd.

Water & Sanitatie

 • 13.718 slachtoffers ontvingen schoon drinkwater. In de eerste fase via het uitdelen van flessen met schoon drinkwater. Later is water met trucks ingevoerd en zijn waterinstallaties aangelegd wat efficiënter en ook milieuvriendelijker is.
 • 16.298 slachtoffers ontvingen een kit met hygiënische artikelen.
 • Er zijn 150 latrines gebouwd waar ruim 3.500 mensen nu gebruik van maken.

Huizenbouw

 • Er zijn 305 tijdelijke huizen herbouwd. 
 • 171 gezinnen ontvingen een voedselpakket.
 • 160 gezinnen ontvingen een overlevingspakket

Cash & voedsel

 • 385 gezinnen kregen ondersteuning door tijdelijk werk. Zij hebben geholpen bij onder meer het neerhalen van niet meer te redden gebouwen en het verwijderen van puin waardoor wegen weer begaanbaar werden.
 • 268 gezinnen ontvingen een bijdrage om voedsel of eerste levensbehoeften te kunnen kopen.  
 • 160 gezinnen ontvingen een noodpakket.

Moeder- en kindzorg

 • 178 baby’s en kinderen jonger dan 5 jaar ontvingen extra voedselondersteuning
 • Op drie locaties zijn kindvriendelijke plekken opgezet waar 576 kinderen gebruik van maakten. Naast sport en spel werd hier een programma aangeboden dat erop gericht was om de kinderen te helpen de traumatische ervaring van aardbeving/tsunami te verwerken.

Wederopbouw van Sulawesi

Nu, precies één jaar na de ramp op Sulawesi, is Fennelien in Indonesië: "We willen met onze lokale partners leren van hoe de hulpverlening het afgelopen jaar verlopen is. Wat kunnen we nog verbeteren? Maar ook: hoe kunnen we zorgen dat in de toekomst de gevolgen van zo'n grote ramp minder groot zullen zijn?" Tear blijft verdergaan met de hulpverlening op Sulawesi en wil samen met het lokale netwerk nog eens 2.400 slachtoffers van de aardbevingen en tsunami helpen om hun leven weer op te bouwen. Daarom gaat de komende anderhalf jaar de hulpverlening op Sulawesi door met als focus het verbeteren van de voedselzekerheid en het inkomen van gezinnen, het versterken van de gezondheidszorg en het weerbaarder maken van de gemeenschap voor toekomstige rampen.