Pindakaas Power

Verhaal | 02-06-2017Tearfund Engeland

Pindakaas saai broodbeleg? Niets is minder waar! Ontdek hoe dit spul - wie is er niet groot mee geworden? - een vrouw in de Centraal Afrikaanse Republiek hielp te ontsnappen uit armoede. 

Louise is zeventig jaar, woont in het kleine dorpje Dana-Kobole en heeft twaalf kinderen en 23 kleinkinderen. Heel wat monden om te voeden dus. Jarenlang onderhield ze samen met haar man grote akkers met pinda’s, mais, courgettes en weegbree. Ook hielden ze kippen, eenden, geiten en varkens.

Na het overlijden van haar man, vijftien jaar geleden, ging Louise lichamelijk hard achteruit. Ze kon niet langer op de akkers werken en verloor haar enige bron van inkomsten.

Van kwaad tot erger

Tijdens het conflict (2012-2013) in de Centraal Afrikaanse Republiek werd Louises dorp platgebrand. Groepen gewapende mannen stripten het land, plunderden en verbranden eigendommen van de dorpsbewoners en vielen mannen en vrouwen aan. Zelf bleef ze gelukkig ongedeerd.

Omdat het te onveilig was om op het land te werken, raakten de akkers overwoekerd met onkruid. Mensen verloren de vaardigheid om zelf groenten te verbouwen en hun kinderen te voeden.

Heel wat potten vol

Dankzij EO Metterdaad kon Tear vorig jaar aan meer dan zeventienduizend (!) mensen groentezaden uitdelen. Ook verspreidden we gereedschappen zoals schoffels, gieters en harken. Als gevolg hiervan hadden Louise en haar familie een opbrengst van wel 187 kilo pinda!

Louise: “Ik maalde de pinda’s met een vijzel en stamper - het duurde uren en putte me volledig uit”

Omdat Louise weduwe is, selecteerden we haar voor extra ondersteuning. We gaven haar een elektrische hakmolen zodat het maken van pindakaas makkelijker zou zijn. Nu kan ze haar overschot verkopen op de markt en heeft ze weer een inkomen voor zichzelf en haar gezin.

Sterke handen

Een van onze medewerkers mocht Louise’s pindakaas proeven. Het oordeel? ‘Heerlijk! Dik en knapperig… doordat pinda's worden gekookt voordat ze worden vermaald, is de pindakaas zoet en romig.’

Louise: ‘Ik ben nooit in staat geweest om zelf een hakmolen aan te schaffen. Ik ben zo blij dat ik er nu een heb dankzij Tear! Ik dank God want hij stuurde ‘sterke handen’ naar een oude vrouw.’

Tekst: Gideon Heugh

Bid mee

Bid voor weduwen wereldwijd. Dat God hun Trooster en Beschermer zal zijn.  Dank God dat Louise een nieuwe start kon maken en bid dat ze voor nog vele jaren kracht en vreugde zal ontvangen. Bid voor onze medewerkers en partnerorganisaties in de Centraal Afrikaanse Republiek en vraag om Gods bescherming en zegen op hun werk.

Ontwerp & realisatie: Nilsson