Paus in TED-talk over klimaatverandering: 'We hebben een paar jaar'

Verhaal | 11-11-2020Tear

Paus Franciscus hield tijdens de jaarlijkse TED-conferentie een online toespraak over klimaatverandering. Hij riep op tot verandering van de wereldwijde economische systemen en spoorde beleidsmakers aan om klimaatverandering aan te pakken als ‘morele verplichting’.

De paus was één van de vijftig sprekers op de digitale conferentie die in achttien minuten hun ideeën mogen presenteren. ‘De wetenschap vertelt ons, elke dag nauwkeuriger, dat er dringend actie nodig is. Ik overdrijf niet, dit is wat de wetenschap ons vertelt, willen we enige hoop hebben om radicale en catastrofale klimaatverandering te vermijden’, drong de paus aan. ‘Dit is een wetenschappelijk feit.’

Lees ook: Waarom duurzaamheid bij ontwikkelingswerk hoort

Het huidige economische systeem is onhoudbaar

Duurzaamheid en armoede

In de toespraak ging de paus in op economische en politieke systemen als motor van klimaatverandering en ongelijkheid. ‘Het huidige economische systeem is onhoudbaar’, zei hij. Volgens Franciscus moeten we de huidige economische modellen herzien en de politiek hervormen.  ‘Dit moet leiden tot een nieuwe economie waarin de productie van rijkdom gericht is op het integrale welzijn van de mensen en op de verbetering - niet de vernietiging - van ons gemeenschappelijk huis.’ De paus maakte de koppeling met de impact van de klimaatcrisis en de gevolgen daarvan op de armen, zoals hij in 2015 ook benadrukte in zijn encycliek Laudato Si’.

 

Driestappenplan

De paus schetste drie stappen om de crisis aan te pakken. ‘Mijn eerste voorstel is om op elk niveau onderwijs te promoten dat gericht is op de zorg voor ons gemeenschappelijke huis, en het begrip te ontwikkelen dat milieuproblemen verband houden met menselijke behoeften’, zei Francis. Dit onderwijs moet volgens de paus ‘gebaseerd zijn op wetenschappelijke gegevens en op een ethische benadering’.

We hebben een paar jaar om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen

Het tweede voorstel was om de distributie van voedsel en water opnieuw vorm te geven op een manier die het milieu respecteert.

Ten slotte riep de paus op tot een voortdurende, maar onmiddellijk vervanging van fossiele brandstoffen door schone energiebronnen. ‘Wetenschappers rekenen op minder dan 30 jaar - we hebben een paar jaar - om de uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer drastisch te verminderen’, waarschuwde de paus.

Overeenkomst van Parijs

Paus Franciscus is een groot voorstander van de Overeenkomst van Parijs van 2016 voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Hij benadrukte al vaak hoe belangrijk het is om te committeren aan de ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, die alles aanpakken, van klimaatverandering tot het uitbannen van armoede.

Volgens de paus moeten individuen, katholieke en niet-katholieke organisaties, maar ook multinationale bedrijven en bestuursorganen samenkomen om ervoor te zorgen dat de aarde ‘gecultiveerd en beschermd’ wordt.

Lees ook: 3 inspirerende TED Talks over duurzaamheid

 

Wat hebben duurzaamheid en armoede met elkaar te maken?

Klimaatverandering, milieuvervuiling en economische ongelijkheid zijn een directe oorzaak van armoede. Als het lang te nat of te droog is, heeft dat een effect op oogsten en daarmee vaak op gezondheid en inkomen. Ook verontreiniging van lucht, water en land kunnen je gezondheid en daardoor je inkomen negatief beïnvloeden. En als je stelselmatig minder kansen op bijvoorbeeld onderwijs of werkgelegenheid hebt, kun je vaak minder goed in je eigen levensonderhoud voorzien dan een ander.

De aarde en het klimaat beschermen, zorgvuldig omgaan met natuurlijke hulpbronnen en ons inzetten voor gelijke economische kansen, is dus van groot belang om armoede uit te bannen.

‘Ik houd me niet heel erg bezig met klimaatverandering’

Verhaal | 26-11-2020 | Tear
We vragen drie Nederlanders wat zij doen voor een betere wereld. Christie Kuik (48) bijt het spits af.

Onrust in Ethiopië door gevechten tussen rebellen en het leger

Nieuws | 24-11-2020 | Tear
Het conflict tussen het regeringsleger van Ethiopië en strijders in Tigray is geëscaleerd. Zo ziet de huidige situatie eruit.

Bijzonder hoogleraar Renée Römkens: ‘Er ligt een taak voor kerkleiders en predikanten’

Verhaal | 24-11-2020 | Tear
Kan de kerk écht verschil maken in preventie en aanpak van seksueel misbruik en huiselijk geweld? Minella van Bergeijk en Renée Römkens gaan hierover in gesprek.

Hopen in gebrokenheid

Verhaal | 22-11-2020 | Tearfund Engeland
Hoe houd je hoop als dit moeilijk te vinden is? Gideon Heugh van zusterorganisatie Tearfund kijkt terug op afgelopen jaar.
Foto Carel Schutte

Tear gaat verder als Tearfund

Nieuws | 18-11-2020 | Tear
Internationale problematiek vraagt om een internationale benadering. Het bundelen van onze kennis en ervaring en nu ook onze naam helpt ons om nog beter in te gaan op wereldwijde...

Minella van Bergeijk in Hour of Power: 'We moeten de hoop niet kwijtraken'

Verhaal | 15-11-2020 | Tear
Tear-directeur Minella van Bergeijk is te gast bij Hour of Power en gaat in gesprek met presentator Jan van den Bosch.