Pad vol profeten

Column | 24-09-2018Micha Nederland

Mijn opa was een brievenschrijver. Op zijn rammelende typmachine schreef hij brieven aan organisaties waarvan hij vond dat ze hun werk beter konden doen. Hij typte als hij zich boos maakte over onrecht dat hij zag, of als hij vond dat de menselijke maat uit het oog dreigde te raken.  

Ik schaamde me destijds een beetje voor zijn ijver. Toch was mijn opa een van de eerste profeten die ik op mijn pad ontmoette. Er zouden er nog velen volgen. Zoals de student die elk jaar een motie indiende om fair trade producten te kopen als studentenvereniging. 

Ik schaamde me destijds een beetje voor zijn ijver.

Of die klasgenoot die tijdens Engelse les een Amnesty petitie liet rondgaan zodat de hele klas kon ondertekenen. Ik denk aan mijn buurvrouw, die haar zolder ter beschikking stelt aan vluchtelingen. Of mijn schoonzusje, die alleen tweedehands kinderkleding koopt. Ik denk aan mijn kerkgenoot voor wie apart veganistisch gekookt wordt op de bijbelkring.  

Stuk voor stuk mensen die tegen de gangbare norm in gaan. Mensen die soms op onze zenuwen werken, of die we maar een beetje ‘lastig’ vinden. Maar deze mensen zijn als profeten, als een roepende in de woestijn. Zij staan ergens voor, zij geloven dat er een andere weg mogelijk is. En dat geeft hoop!  

Ik probeer inmiddels wat beter naar die profeten in mijn leven te luisteren. Ze helpen mij om op te staan tegen onrecht, om betere keuzes te maken in de winkel en mijn ogen te openen voor de nood dicht bij huis.   

Naar welke profeten in jouw leven zou jij beter willen luisteren?  

- Marije Vermaas
Marije is tijdelijk coördinator bij Micha Nederland. Zij is contextueel theoloog en schreef meerdere boeken zoals ‘Inspiratieboek Dank’ en ‘Jaag de liefde na’.