Noodhulp coronacrisis: Dankzij jou kunnen we helpen beschermen

Verhaal | 16-10-2020Annelieke Bouman

Bescherm mensen in armoede tegen het coronagevaar! Aan deze oproep gaven jullie massaal gehoor door te geven aan het Corona Noodhulpfonds van Tear. Maar hoe heeft Tear geholpen? Welke impact heb jij met jouw gift gemaakt? We nemen je mee naar Haïti, Ethiopië en Bangladesh.

Haïti. Een land in de Caribische zee, met azuurblauw water en hagelwitte stranden, maar ook een van de armste landen van de wereld. Veel Haïtianen hebben het al zwaar en nu komt er ook nog zo’n wereldwijde pandemie overheen. We ondersteunden circa 1200 mensen door het uitdelen van voedselpakketen, hygiënekits en het voorlichten over corona.

Verspreid het nieuws, niet het virus 

In Ethiopië namen ruim 7000 mensen, leden van zelfhelpgroepen en kerkleiders, deel aan trainingen. Hierin werden ze bewust van corona en en hoe je de verspreiding tegen kunt gaan. Na de training gingen deze 7000 mensen zelf aan de slag om posters, folders en spandoeken te verspreiden. 
 
Een goede hygiëne is ontzettend belangrijk voor het tegengaan van het virus, maar dan moet je wel de middelen hebben. Daarom deelden we aan 3000 mensen hygiënekits uit. Deze kits bevatten desinfecterende middelen, zeep, waspoeder, een waterbeker en een handdoek voor elk gezin. Meseret (35) is lid van een zelfhulpgroep: ‘Ik ben dankbaar dat we in deze moeilijke tijd geholpen worden. Dankzij de voorlichting en hygiënekit kan onze familie zich beschermen.’ 

Ook in Bangladesh boden we hulp. Ruim 18.000 mensen ontvingen voorlichting, hygiënekits en voedstelpakketten. Veel mensen in het land krijgen per dag uitbetaald. Deze daglonder hebben door de lockdown maatregelen geen inkomen meer en dus geen voedsel. 

Samen met jou 

Opgelegde beperkingen maakten ons werk moeilijker, maar niet onmogelijk. Haïti, Ethiopië en Bangladesh zijn een aantal van de landen waar we voedsel- en hygiënepakketten konden uitdelen en voorlichting konden bieden. Dankzij alle giften aan het Corona Noodhulpfonds kunnen we samen met onze partners kwetsbare gemeenschappen helpen beschermen. 
 
Heel hartelijk dank voor je steun! Wil je (nog een keer) geven? Giften blijven heel hard nodig , want er zijn steeds meer mensen die onze hulp nodig hebben in strijd tegen corona.
 

Een kwestie van overleven

Het coronavirus is overal. Op dit moment zijn er al honderdduizenden mensen overleden. We maken ons grote zorgen over de gevolgen van corona in ontwikkelingslanden. Vooral de lockdown raakt mensen daar hard. Want hoe kun je geld verdienen om eten te kopen als je de deur niet uit mag? Mensen die al leven in armoede en onrecht krijgen er nu een crisis bovenop, wat desastreuze gevolgen kan hebben. Daarom komt Tear in actie! We verlenen hulp op de plekken waar dat het hardst nodig is. We delen voedsel, water en zeep uit en geven voorlichting en medisch hulp. Dit kunnen we alleen niet zonder jou. 

Hoop voor vluchtelingen in Libanon

Verhaal | 22-07-2020 | Tear
In Libanon raken vluchtelingen in de problemen, doordat ze geen geld meer hebben voor voedsel. Zusterorganisatie Tearfund biedt hulp. Lees hier hoe...

Rikkert Zuiderveld & Reinier Sonneveld: ‘Mocht je vallen, dan word je toch wel opgevangen’

Verhaal | 13-07-2020 | Tear
Minella van Bergeijk gaat in gesprek met Rikkert Zuiderveld en Reinier Sonneveld over meebuigen in de storm.

10x wat we leerden in 2020

Verhaal | 13-07-2020 | Tear
De coronacrisis bracht veel mensen ook rust. Tear geeft tien tips om die rust vast te houden.

Martha Zonneveld: ‘Honger is een afschuwelijke ramp die zich voltrekt naast de dreiging van corona’

Verhaal | 03-07-2020 | Hannah Westra
Met Tear zijn we actief betrokken bij mensen die op dit moment nog middenin een lockdown zitten. Martha Zonneveld, noodhulpcoördinator bij Tear: ‘In sommige landen begint de...

Beter bestand tegen de coronacrisis dankzij de lokale kerk

Verhaal | 22-06-2020 | Annemarie van den Berg
Via lokale kerken mensen zelf uit armoede laten opstaan. Het werkt! Juist in deze coronacrisis zien we dat deze gemeenschappen beter bestand zijn tegen de gevolgen.
Babyslofjes

Kraamtijd in lockdown: net bevallen en geen inkomen meer

Verhaal | 22-06-2020 | Tear
Ineens ziet de kraamtijd er door het coronavirus heel anders uit dan dat we gewend zijn. Maar voor de 25-jarige Kabita en haar man is de kraamtijd levensbedreigend geworden.