Moeten wij als blanke westerlingen naar Afrika om daar te helpen?

Blog | 13-09-2017Tear

Heeft het zin om geld te geven aan ontwikkelingsorganisaties? Moeten wij als blanke westerlingen naar Afrika om daar te helpen? Hoe werkt ontwikkelingshulp? 

 Met deze vragen in mijn achterhoofd ben ik met Tear op ‘inspiratiereis’ naar Oeganda geweest. Geheel onverwacht, aangezien ik de reis gewonnen had met de veertigdagenkalender van Tear. Zo kreeg ik de mogelijkheid om met eigen ogen te zien hoe mensen – met ondersteuning van Tear – op eigen kracht kunnen opstaan uit armoede en onrecht. De lokale kerk speelt hierin de belangrijkste rol.

We bezochten onder andere een kerkgemeenschap in de sloppenwijk van Kampala. Ik zag kinderen zonder kleding, mensen zonder schoon drinkwater, moeders zonder vaders en ogen zonder hoop. En tegelijk ontmoette ik de lokale pastor en bisschop Zac Niringiye die ons vol passie en liefde en met vreugde op hun gezicht vertelden over hun werk. Ze kunnen niet alle nood oplossen, alle hongerige magen voeden, en voor alle kinderen schoolgeld betalen, maar er is nu tenminste een plek waar mensen met hun nood terecht kunnen. 

De kerk is een plek van hoop, waar het evangelie verteld wordt en waar levens veranderen. Gemeenteleden hebben een goede school opgericht die laat zien dat er een uitweg is uit de armoede. Iedere maandag bezoekt de pastor alle gemeenteleden die zondag niet in de kerk waren om te zien of het goed met hen gaat. En met de weinige middelen die ze hebben ondersteunen ze de allerarmsten. 

Wees de verandering op de plek waar je bent. We are blessed to be a blessing.

Bisschop Zac vertelde ons wat nodig is om verandering te brengen in de levens van deze mensen. Geen westerlingen die drie weken naar Afrika komen om te helpen. Dat creëert slechts afhankelijkheid en suggereert een soort superioriteit. Er zijn lokale voorbeelden nodig die verandering laten zien, mensen die de moed hebben om te spreken voor de armen en op te staan tegen corruptie. Er zijn bedrijven nodig die investeren in sectoren die veel werkgelegenheid creëren, en goede lonen willen betalen. En ja… er is geld nodig. Want de overheid in Oeganda laat het na om voor haar bevolking te zorgen.  

Wat betekent dit voor ons: rijke, blanke westerlingen? Bisschop Zac motiveerde ons om ons leven een afspiegeling te laten zijn van Jezus. Het gaat niet om korte acties waarmee we geld ophalen of evangeliseren. Wees de verandering op de plek waar je bent. Leef genereus. Geef. We are blessed to be a blessing. 

Tekst: Nadine Stam

Meer over het project

Veilig drinkwater via kerken in Oeganda

Oeganda (Afrika)
Tear zorgt samen met de Church of Uganda in Kigezi voor schoon drinkwater door voorlichting en het plaatsen van waterreservoirs bij huizen, kerken en scholen.