Mijn hele lijf doet mee…

Blog | 27-02-2020Dorina Nauta

De afgelopen twee weken bracht ik vooral door in mijn bed. Ik was gevloerd door de griep. Al hoestend probeerde ik in zithouding nog wat te slapen. Maar na een paar dagen was mijn lijf er nog niet veel beter aan toe en deden mijn emoties ook gezellig mee.

Ik zei een spreekbeurt af en moest alles even laten voor wat het was. Geen werk, geen gezelligheid en geen klusjes. Dat leverde frustratie op en monde uit in tranen. Ik realiseerde me hoe mijn lichaam vaak vooral een facilitator is, zodat mijn hoofd zijn werk kan doen.

Het deed me denken aan die woorden: niet langer ik leef, maar Christus leeft in mij.

Wat als ik niet kan bijdragen en mijn handen vol heb aan mijn eigen lijf? Het roept een diep verlangen op naar de wezenlijke dingen. Zo vlak voor de vastentijd werd ik me bewust van het herstel dat er nodig is in mijn eigen lijf en in de wereld om me heen. Mijn lichaam schreeuwt erom en zoveel meer situaties verlangen naar herstel.

En daarom trok ik gisteravond, op de eerste dag van de veertigdagentijd, de stoute schoenen aan. Eigenlijk vooral uit nieuwsgierigheid. Ik wilde weleens een askruisje halen op Aswoensdag, maar wist eigenlijk niet hoe dat te werk ging. Via Twitter vroeg ik waar ik een viering mee kon maken.

Zo zat ik gisteravond in de Domkerk samen met verrassend veel andere (jonge) mensen. Voor het eerst in mijn leven haalde ik een askruisje. Een mooie viering waarin de sterfelijkheid van de mens centraal stond. En dat deed me denken aan die woorden uit Galaten (2:20): niet langer ik leef, maar Christus leeft in mij.

Er was veel ruimte om daar met mijn zintuigen bij stil te staan. Ik zag het vuur branden, hoorde het knisperen van de droge palmtakjes, voelde de as op mijn voorhoofd, rook de olie en luisterde naar de stilte. Verlangend naar een periode van eenvoud en delen, uitkijkend naar de opstandingskracht van Christus. En daar doet mijn hele lijf aan mee…

Dorina Nauta is relatiemanager bij Tear voor kerkgenootschappen en christelijke organisaties. Regelmatig spreekt Dorina in verschillende kerken over gerechtigheid, duurzaamheid en kerk-zijn. Ze is verantwoordelijk voor de leergemeenschap over Integral Mission, waar voorgangers, predikanten en kerkleiders betrokken zijn bij het theologisch doordenken van de rol van de kerk in de samenleving.

Mijn hele lijf doet mee…

Blog | 27-02-2020 | Dorina Nauta
Dorina Nauta haalde voor het eerst in haar leven een askruisje op Aswoensdag, aan de start van de veertigdagentijd. Dit deed het met haar.

Creatief aan de slag met de veertigdagentijd

Verhaal | 20-02-2020 | Annemarie van den Berg
Anita hield altijd al van creatief bezig zijn, en sinds een poosje heeft ze een nieuwe creatieve vorm gevonden: faithjournaling...
Inspired Individual Binsa - Tear

‘Mensenhandel wordt niet alleen door grote NGO’s opgelost’

Verhaal | 18-02-2020 | Hannah Westra
Binsa zet zich in voor kwetsbare vrouwen en meisjes om mensenhandel te voorkomen.
Herman Bouma - Foto: Hannah Westra

3 lessen over armoede in Nederland

Blog | 13-02-2020 | Herman Bouma
​Hoe zou het zijn om in armoede te leven in Nederland? Herman en zijn gezin ervoeren het tijdens de veertigdagentijd.

3 sociale ondernemers strijden tegen vervuiling en klimaatverandering in Nepal

Verhaal | 03-02-2020 | Nadine Stam
Inspired Individuals David, Yuhanna en Sajan zetten zich in om van Nepal een schoon en duurzaam land te maken. Lees hun verhalen.
Keniaanse Likoko Eunice over afvalmanagement

Video: Hoeveel gemak geef jij op voor een beter milieu?

Video | 11-09-2019 | Tear
Bekijk de volledige aflevering van 'Tear in gesprek met', met Likoko Eunice.