Migrantenpastor: 'De kerk is saai.'

Nieuws | 16-11-2015Tear

Een uitspraak die veel mensen uit het hart gegrepen is: de kerk is saai! Maar dat een pastor en doorwrocht theoloog dat zegt, kan verbazing wekken. Moses Alagbe is voorganger van het Maranatha Community Transformation Center uit Amsterdam-Zuidoost en lid van de stuurgroep Nationale Synode. Hij lanceerde deze week zijn boek ‘The church is boring - if it is not relevant!’

Wil je dit boekje gratis ontvangen? Word dan donateur van Tear.

Alagbe’s boek gaat over integral mission. Dit betekent, wat Alagbe en andere bekende theologen als Rene Padilla betreft, dat “de kerk spreekt en leeft vanuit het geloof dat Jezus Christus op een ongedeelde wijze in elk levensaspect aanwezig moet zijn.” Daarom heeft Alagbe’s prikkelende boek een ondertitel: ‘De kerk is saai - als ze niet relevant is’.  

Dienen of onderhoud

“Als kerk zijn we ver weg geraakt zijn van onze opdracht om een zegen te zijn voor de gemeenschap”, vertelt Alagbe die nu veertien jaar pastor is. “We moeten zorgen voor onze omgeving en buurt.  Dienen, rentmeesters zijn. In tegenstelling daarmee zijn we vaak zo druk met onze interne kerkelijke problemen, met ons kerkelijk onderhoud. We zijn al met zo weinig christenen en dan vooral druk met onszelf. Waarin zijn we nu relevant voor het grotere geheel, voor de gemeenschap om ons heen?”

Ons geloof lijkt gereduceerd tot een zondagse dienst. Dat is een saai geloof. Maar kijk naar Jezus’ leven. Dat was geen moment saai. Als we Hem dagelijks volgen, kan het christelijk leven niet saai zijn. Maar dat betekent wel een commitment van zeven dagen per week. Ongeacht ons beroep, leven of roeping. We kunnen alles gebruiken om Jezus te dienen.

Opwindend christendom

Ik geloof echt dat Jezus de kerk instelde om voor de wereld te zorgen. Een groot aantal gelovigen neemt die opdracht niet serieus genoeg. We zijn als kerk te lang gefocust op alleen verlossing in plaats van op integral mission. Ik hoop dat mijn boek bijdraagt aan de discussie daarover. Ik hoop dat het gelovigen prikkelt om het geloof praktisch te maken en zo een meer opwindend christendom mee te maken. Want als we ons geloof niet praktisch maken, zijn we als kerk echt irrelevant.”

Moses Alagbe overhandigde deze week het eerste exemplaar van zijn boekje ‘The church is boring’ aan Marco van der Graaf, directeur van Tear. Het boekje heeft een voorwoord van voormalig Tear-directeur en Micha-voorzitter Marnix Niemeijer.

Het (engelstalige) boekje is voor € 10 te bestellen via de webshop van Missie Nederland. Daarnaast geeft Tear het cadeau aan nieuwe donateurs die een maandelijkse bijdrage van minimaal € 10 aan Tear gaan geven. Meld je aan als donateur!