Met een volgepakte auto naar het rampgebied

Blog | 04-10-2018Tear

Docent Andreas reed met een auto vol hulpgoederen naar de stad Palu, het zwaarst getroffen gebied op Sulawesi. Wat hij daar aantrof?

‘Met een auto vol hulpgoederen kom ik aan in de stad Palu, het zwaarst getroffen gebied op Sulawesi.  Twee grote aardbevingen en een tsunami, die bij elkaar maar vijftien minuten duurden, maakten van de stad een groot slagveld. Op de weg hier naartoe zag ik al de impact van de tsunami – de vernieling van huizen, auto’s, schepen, bruggen en wegen.

Stank

Als we in Palu arriveren, zie ik winkels, winkelcentra en huizen die uit elkaar vallen. De straten in de stad zijn vol met scheuren. Sommige wegen zijn naar beneden gezakt, andere wegen zijn omhoog gekomen. De hele stad is verwoest en het stinkt er vreselijk door de ontbindende lichamen.

Rellen en plunderingen

Gisteren waren er rellen en plunderingen bij de winkels. Het leek wel oorlog. Ook bestormden mensen het vliegveld, in de hoop daar eten te vinden. Het leger was te zwak om de menigte tegen te houden. Het vliegveld is nu gesloten. Ook schoon drinkwater is nergens meer te krijgen, de weinige winkels die nog open zijn, hebben niets meer.

Getraumatiseerd

In de hele stad ruik ik de geur van lichamen van mensen die zijn omgekomen. Er liggen nog heel veel lijken onder het puin. In de omgeving zijn hele dorpen begraven onder de modderstromen en we weten nog niet hoeveel slachtoffers er zijn. Mensen slapen in het veld, omdat ze bang zijn voor grotere naschokken. Ze zijn rusteloos en getraumatiseerd. Ze rouwen om het verlies van familieleden, ze rouwen om het verlies van hun huizen en spullen.

Het herstel van dit gebied zal nog lang duren.’

Help mee

We zijn blij dat kerken en organisaties in Indonesië door het netwerk goed kunnen samenwerken en in actie zijn gekomen om te helpen. Help je mee het werk van dit netwerk te ondersteunen?

Meer over het project

Noodhulp Indonesië

Indonesië (Azië)
In augustus en september 2018 werden verschillende Indonesische eilanden getroffen door aardbevingen, wat onder meer een tsunami veroorzaakte. Eind december werd Indonesië opnieuw getroffen door een tsunami.