Akkoord

Tear.nl maakt gebruik van cookies. Lees meer

Je gaat akkoord door deze website te gebruiken. 

Tear maakt gebruik van cookies. Lees meer

Je gaat akkoord door deze website te gebruiken. 

Marco van der Graaf: ‘We zetten recht opnieuw op de kaart’

Verhaal | 18-10-2016The Justice Conference

Directeur Marco van der Graaf was eind augustus te gast bij EO Live. Een gesprek met Andries Knevel over The Justice Conference, het werk van Tear en kerken vol zelfvertrouwen.

 

Waarom The Justice Conference?

"Recht is niet wat God doet. Recht is wie God is. En dat zijn we soms in sommige kerken een beetje vergeten. Dat proberen we opnieuw op de kaart te zetten. Daar zijn we een aantal jaren geleden mee begonnen met de Goot500, waarvan iedereen zei dat we ermee door moesten gaan. Toen dachten we: hoe doen we dat?

Recht is niet wat God doet. Recht is wie God is.

In ons netwerk wordt The Justice Conference georganiseerd, die wordt dit jaar in de Verenigde Staten gehouden, in Chicago. Maar ook in Kaapstad en in Melbourne, Nieuw-Zeeland en in Hongkong.

En nu ook in Nederland. We zagen dat als een mooie opvolging, ook omdat we samen deel kunnen maken van die wereldwijde gemeenschap die recht en gerechtigheid serieus nemen."

 

Tear is de zoveelste liefdadigheidsorganisatie. Wat onderscheidt jullie?

“Wij geloven dat armoede uit te bannen is. Dat maakt ons een hoopvolle en optimistische organisatie. Tear helpt mensen om zichzelf uit armoede te bevrijden. Dat doen we via lokale kerken: we willen Gods Koninkrijk waar dan ook ter wereld zichtbaar maken.

Tear is uniek vanwege ons enorme netwerk. Wij hebben ons bijvoorbeeld aan een lokale kerk in Ethiopië verbonden, die uit  6,000 lokale kerkgemeenschappen bestaat. Zo kom je op allerlei plekken.

En het is effectief, want kerken zijn echt geworteld in een gemeenschap en kunnen daarom helder zien wat er nodig is. 

 

Waarom is Tear dan nog nodig?

"Wij motiveren, trainen en stimuleren mensen om de programma’s die wij voor hen gecreëerd hebben, zelf op te pakken. Dat kost tijd.

In Ethiopië hebben wij bijvoorbeeld een programma waar we 1,5 miljoen mensen mee bereiken. Daar zijn 6000 zelfhulpgroepen en dat heeft zich in 10 jaar tijd ontwikkeld.

Tear is uniek vanwege ons enorme netwerk.

In Ethiopië is grote droogte geweest en de mensen hebben behoorlijk te lijden. Maar de zelfhulpgroepen zijn veel weerbaarder! Die zeggen: 'daar zijn we niet bang voor. Wij redden ons inmiddels wel.' 

Doordat deze mensen geleerd hebben zelfredzaam te zijn, zal noodhulp voor hen minder nodig zijn."

 

Dus als ik aan jullie doneer, stuur ik geen voedselpakketten naar arme landen?

"Soms wel. In het Midden-Oosten is bijvoorbeeld veel noodhulp nodig, en die geven we dan ook. Maar onze belangrijkste toegevoegde waarde zit in het organiseren, trainen en faciliteren van gemeenschappen en mensen op weg helpen naar zelfredzaamheid.

Net voor de zomer kwam ik terug uit Oeganda, waar ik op bezoek was bij grote kerken die een programma van Tear volledig hebben doorgevoerd. Zij begonnen met een onderzoek in de gemeenschap. Ik vind dat fantastisch.

Ze gaan dan als kerk op pad om uit te zoeken hoeveel mensen er wonen, wat de verdeling is qua geslacht, hoeveel kinderen er wonen en wie uit die groep naar school gaat.

En dan krijgen ze dat gewoon zelf voor elkaar!

Alles brengen ze in kaart. Bij die inventarisatie betrekken ze dorpsgenoten. Vervolgens maken ze een top 10 van wat ze als eerst willen en moeten aanpakken. En dan krijgen ze dat gewoon voor elkaar!"

 

Dat klinkt haast westers... 

"Het gaat natuurlijk op hun manier, met papieren flaps. Maar het werkt! En dat met ontzettend veel enthousiasme en inspiratie. Mensen in de gemeenschappen en in de kerk hebben heel veel zelfvertrouwen gekregen.

Ook de relatie tussen gemeenschap en kerk wordt veel beter en dat zie je op meerdere manieren terug. Ik ben daar erg enthousiast over. Het is gewoon prachtig om te zien. Wat is er nu mooier dan een gemeenschap die de kerk weet te vinden door haar goede daden?"

Foto: Evangelische Omroep

Jurjen ten Brinke: 'Getuigen is een levensstijl'

Verhaal | 26-10-2016 | The Justice Conference
Jurjen ten Brinke is in 2006 als kerkplanter begonnen in Amsterdam-Noord, waar de multiculturele gemeente Hoop voor Noord is ontstaan. Hoop voor Noord kenmerkt zich door diverse...
Tear-directeur Marco van der Graaf

Marco van der Graaf: ‘We zetten recht opnieuw op de kaart’

Verhaal | 18-10-2016 | The Justice Conference
Tear-directeur Marco van der Graaf vertelt over The Justice Conference en over wat Tear een hoopvolle en optimistische organisatie maakt.
Foto: McKlin

Bisschop Zac: 'Geef je kleine ambities op. God rekent op je'

Verhaal | 12-10-2016 | The Justice Conference
“Het evangelie vraagt mij gepassioneerd te zijn om levens te zien veranderen,” vertelt Zac Niringiye. De bisschop is al ruim 7 jaar werkzaam in de Oegandese hoofdstad Kampala en...
Shane Claiborne

Shane Claiborne: 'Als onrecht ons echt raakt, kennen we de slachtoffers bij naam'

Verhaal | 20-09-2016 | The Justice Conference
Shane Claiborne is voorman van de neomonastieke beweging, die de oude kloostertraditie vernieuwt. Hij richtte een woongroep op middenin een probleemwijk in Philadelphia en leefde...

Simone Kennedy: ‘Ik wil mensen hun rechten en waardigheid teruggeven’

Verhaal | 14-09-2016 | The Justice Conference
De fractievoorzitter van de ChristenUnie in Amersfoort is spreker op The Justice Conference.

George Saad: 'Ons hart voor recht bracht ons verder dan onze eigen mogelijkheden'

Verhaal | 07-09-2016 | The Justice Conference
Toen Syrische en Irakese vluchtelingen kwamen, besloot de Libanese voorganger hen te verwelkomen

Justice Conference promo

The Justice Conference: opstaan voor recht

Er zijn van die momenten waar je van op je stoel gaat wiebelen. Een oneerlijke situatie die je opmerkt, die je onrustig maakt en die om actie vraagt. Of ideeën van anderen die zo inspirerend zijn, dat je gelijk met ze mee wilt doen. 

Maak tijdens The Justice Conference kennis met grote én kleine helden.

 

Ga naar www.thejusticeconference.nl »

Ontwerp & realisatie: Nilsson