Steun de slachtoffers van de explosie in Beiroet

Nieuws | 07-08-2020Tear

Op 4 augustus 2020 vond een enorme explosie plaats in het havengebied van Beiroet, Libanon. De ontploffing werd veroorzaakt door zo'n 2750 ton ammoniumnitraat dat al zes jaar opgeslagen lag in de haven, en er zijn meer dan 200 mensen om het leven gekomen. Duizenden zijn gewond. Er wordt verwacht dat het dodental nog verder oploopt, onder meer doordat er nog veel mensen vermist zijn.

De haven van Beiroet ligt voor een groot deel in puin en in bijna de helft van de stad is er schade aan gebouwen en huizen. Tienduizenden huizen zijn onbewoonbaar en van de twee miljoen inwoners van de stad zijn er zo'n 300.000 mensen getroffen. 

Angst voor voedselcrisis

We maken ons grote zorgen. Libanon kampte al met een diepe economische crisis waardoor veel mensen sowieso moeilijk konden rondkomen. Ook was er net weer een lockdown uitgeroepen omdat het aantal coronabesmettingen de laatste tijd flink opliep. Samen met onze partners van het Christelijk Noodhulpcluster houden we de situatie nauwgezet in de gaten en kijken we waar we hulp kunnen verlenen.

De haven van Beiroet is een belangrijke plek voor het hele land en speelt een grote rol in de aanvoer van basisgoederen. Ook lagen veel van de graanvoorraden in het land opgeslagen in de haven. Er wordt gevreesd voor een grote voedselcrisis, die door de hevige economische crisis al deels gaande was.

Wat we doen

Samen met het Christelijk Noodhulpcluster komen we in actie om de meest kwetsbare mensen in Libanon te helpen. Onder meer aan vluchtelingen, migranten en aan de meest arme Libanezen uit Beiroet wordt directe hulp verleend. We helpen met:

  • voedselvoorziening voor de allerarmsten die dat nu zo nodig hebben;
  • reparatie van huisvesting;
  • psychosociale ondersteuning voor slachtoffers.

De afgelopen weken heeft onze lokale partner Merath 200 multi-purpose vouchers, informatieflyers over het coronavirus en herbruikbare mondkapjes uitgedeeld aan tien kerkpartners in Beiroet. De mondkapjes zijn met de hand gemaakt door vrouwen die naailes hebben gekregen van Merath om hierdoor een inkomen te kunnen genereren. Merath blijft hulp verlenen in Beiroet en focust de komende tijd op voedselhulp, hygiënepakketen en extra hulp voor als de temperaturen weer dalen. 

Beelden uit Beiroet

Beiroet in puin - help mee!

Uw cookieinstellingen staan het niet toe deze inhoud te tonen. Klik hier om uw voorkeuren aan te passen.

Foto: ANP/Zumapress/Marwan Tahtah

Ramia, Lena en Maria werden getroffen door de explosie in Beiroet

Verhaal | 15-08-2020 | Christelijk Noodhulpcluster
Ramia (32), Lena (60) en Maria (25) werden getroffen door de explosie in Beiroet. Ze vertellen hun verhaal.
Foto: Merath.

Noodhulp in Beiroet: zo is de kerk een schuilplaats

Verhaal | 13-08-2020 | Hannah Westra
In alle chaos die de explosie in Beiroet achterlaat, staan lokale kerken op. Help ons helpen.

Slachtoffers explosie Beiroet: ‘We zijn blij met elke vorm van hulp’

Verhaal | 10-08-2020 | Tear
Overal gebroken glas, kapotte meubels en (deels) onbewoonbare huizen. Het is hoe de straten in Beiroet, Libanon, er op dit moment uitzien nadat de stad op dinsdag 4 augustus werd...

Steun de slachtoffers van de explosie in Beiroet

Nieuws | 07-08-2020 | Tear
Op 4 augustus 2020 vond er een enorme explosie plaats in het havengebied in Beiroet, Libanon. Duizenden mensen zijn gewond.
Foto: Tearfund

Jaime in Beiroet: 'Ik dacht in eerste instantie dat het een bom was'

Verhaal | 06-08-2020 | Tear
Onze collega in het Midden-Oosten had net zijn vrouw aan de telefoon toen hij een harde knal hoorde.