Landbouwschool werkt aan nieuwe toekomst voor Zimbabwe

Verhaal | 24-06-2019Tear

Zimbabwe is in een paar decennia economisch afgegleden. Heel veel gezinnen hebben elke dag honger. Maar met steun van Tear werkt de Ebenezer landbouwschool op een vooruitstrevende manier aan een nieuwe toekomst voor Zimbabwe.

Ooit werd Zimbabwe 'de graanschuur van zuidelijk Afrika' genoemd. Als je nu door het land reist, is dat nauwelijks voor te stellen. Er is zo'n voedseltekort dat een groot deel van de bevolking moeite heeft in leven te blijven. Door lange droogteperiodes, zelfs in het regenseizoen, vallen de oogsten tegen. Daarbij heeft orkaan Idaï veel gewassen weggespoeld.

Elk jaar vijftig jonge, gedreven landbouwers klaarstomen heeft impact op de voedselsituatie in heel Zimbabwe.

Maar er gebeurt in Zimbabwe gelukkig ook iets moois. Tear werkt aan een project dat hoop biedt voor heel Zimbabwe. Wij steunen landbouwschool Ebenezer, een boerderij en beroepsopleiding in één. Ieder jaar krijgen vijftig jongeren hier een unieke kans: ze leren voedsel te verbouwen en worden tegelijk begeleid bij het opzetten van een stabiel en winstgevend landbouwbedrijf. 

De jongeren leren gebruik te maken van digitale hulpmiddelen en leren te werken aan een rendabele voedselproductie. De studenten zijn afwisselend te vinden op de akkers en in klassikale ontmoetingen. Ook worden ze meteen opgeleid tot slimme ondernemers. De tomaten, pompoenen en andere geoogste gewassen worden verkocht op de lokale markt.

Kennis wordt weer doorgegeven

De school biedt ook aandacht aan levensprincipes als eerlijkheid en waardigheid. In de tijd dat ze hier zijn, leggen ze een stevige basis voor hun professionele én persoonlijke ontwikkeling. Elk jaar vijftig jonge, gedreven landbouwers klaarstomen heeft impact op de voedselsituatie in heel Zimbabwe. De afgestudeerden beginnen in hun omgeving allemaal een agrarisch bedrijf. Ook dragen ze kennis en ervaring over op andere boeren in hun omgeving.

Willem Klaassen is specialist op het gebied van voedselzekerheid

'Levensveranderende ervaring'

‘Het Ebenezer programma vind ik echt fantastisch', vertelt Tear-medewerker Willem Klaassen. Willem bezoekt namens Tear regelmatig projecten in onder andere Zimbabwe en is specialist op het gebied van voedselzekerheid.  'Jongeren uit Zimbabwe kunnen hierdoor aan een nieuwe toekomst werken. Het programma geeft de jongeren de kans om hun leven te ontwikkelen in discipelschap en zorg voor hun naaste. Voor velen is dit een levensveranderende ervaring! Het is een voorrecht om samen met onze donateurs iets blijvends te mogen doen voor de mensen in Zimbabwe die het zo zwaar hebben.’ 

 

Foto: Margreet Noordhof

Help mee

Goed opgeleide jonge landbouwers zijn de hoop van Zimbabwe. Ze zijn onmisbaar om het groeiende voedseltekort te stoppen.