'Kinderen bijvoeden is symptoombestrijding'

Verhaal | 31-10-2017Mirjam Croes

Soms moet je hulp aanpassen om beter te kunnen helpen. Tear verstrekte via de Redeemed Gospel Church jarenlang maaltijden aan ondervoede kinderen in de sloppenwijken van Nairobi. In 2017 zijn we daarmee gestopt. Waarom?

Gerinke Fountain, programmamedewerker Kenia bij Tear: ‘Als Tear willen we graag zo duurzaam mogelijk helpen. Hoe mooi een voedingskeuken ook klinkt, kinderen bijvoeden is symptoombestrijding. Je kan het jaar na jaar blijven doen, zonder iets te veranderen aan het structurele probleem dat eraan ten grondslag ligt. En dat is onder meer dat ouders onvoldoende inkomen hebben om hun kinderen goede voeding te geven.’

Waarom heeft Tear dan toch al die jaren maaltijden verstrekt?

Het is natuurlijk nog mooier om te voorkomen dat kinderen überhaupt ondervoed raken.

‘De voedingskeuken is zo’n tien jaar geleden uit nood geboren. De Redeemed Gospel Church zag zoveel ondervoede kinderen in de armste laag van de bevolking. De eerste prioriteit was deze kinderen op een gezond gewicht te krijgen. Al gauw werd het programma uitgebreid met voorlichting aan ouders en zorgdragers om terugval te voorkomen. Hoe kun je met een minimaal inkomen toch een zo voedzaam en volwaardig mogelijke maaltijd op tafel te zetten?'

Was de voorlichting over voedzaam koken niet voldoende? 

‘Dat is een mooie verbeterslag geweest, maar nog mooier is het natuurlijk om te voorkomen dat kinderen überhaupt ondervoed raken. De Redeemed Gospel Church nodigt ouders en verzorgers nu uit om mee te doen aan spaar- en leengroepen. Dat geeft hen de kans een beter inkomen te verdienen door bijvoorbeeld het opstarten van een eigen bedrijfje.'

En de kinderen zelf?

‘We hebben de voedingskeuken pas gestopt toen alle deelnemende kinderen weer terug waren op een gezond gewicht. Nieuwe gezinnen screenen we nog steeds op ondervoeding, maar we kunnen hen nu doorverwijzen naar klinieken in de omgeving. Daar krijgen ze de gezondheidschecks en doorverwijzingen die ze nodig hebben. Hun ouders hebben dankzij de spaar- en leengroepen kans op een beter inkomen, en dus geld voor goede voeding. Zo is het project veel duurzamer geworden. ’ 

Bid mee

  • Dank God dat de Redeemed Gospel Church deze nieuwe stap naar duurzame ontwikkeling heeft kunnen maken. 
  • Bid dat ouders die het nodig hebben hun weg zullen vinden naar de voorlichtingsbijeenkomsten en spaar- en leengroepen. 
  • Bid voor de spaar- en leengroepen. Dat de stappen naar een beter inkomen gezegend mogen worden.

Meer over het project

Vrouw tijdens project van de Redeemed Gospel Church

Positieve verandering in een sloppenwijk

Kenia (Afrika)
Dit project wil het leven van sloppenwijkbewoners verbeteren, vooral van mensen die leven met hiv of aids.
Het positieve werk van de Redeemed Gospel Church in Kenia

Kinderclub in de sloppenwijk maakt kinderen weerbaar

Verhaal | 09-01-2020 | Annemarie van den Berg
Dankzij de trouwe steun van Tear-donateurs laat de Redeemed Gospel Church kinderen in de sloppenwijken van Naïrobi tot bloei komen.
Dominee Njeru

Wat heeft bijbelstudie te maken met het runnen van een boerderij?

Verhaal | 18-09-2019 | Tear
Dominee Njeru uit Kenia: 'Luisteren met een lege maag is lastig.'
Redeemed Gospel Church Kenia

‘Wat ik hier heb geleerd, neem ik mee terug naar Kenia!’

Verhaal | 12-06-2019 | Annemarie van den Berg
De Keniaanse Esther is een jonge vrouw met een grote missie. Onlangs was ze op bezoek bij NGK Maassluis.

Vrouwen in Mathare zitten niet bij de pakken neer

Verhaal | 17-07-2018 | Suzanna Blackmore
Hoe vind je kracht om op te staan als je in een uitzichtloze situatie leeft? Collega Suzanna Blackmore zag het in de sloppenwijken van Nairobi.

God kan ons veranderen als wij Hem de ruimte geven

Verhaal | 08-05-2018 | Tear
Nathaniël had weinig eigenwaarde toen hij aanklopte bij de kerk in zijn sloppenwijk. Inmiddels is hij een hoopvolle, sterke man.

‘Ik heb mijn doel ontdekt’

Verhaal | 11-01-2018 | Suzanna Blackmore
Alles is vies en grauw in de sloppenwijk Pipeline in Nairobi. Toch is er een en al bedrijvigheid. Peninah, bewoonster en ondernemer, vertelt hoe ze opstond uit armoede.