Kerken Indonesië spelen rol in rampenpreventie

Blog | 29-09-2017Matthijs van Pijkeren

Programmacoördinator Matthijs van Pijkeren is in Indonesië om het eerste congres bij te wonen van een kersvers netwerk op het gebied van rampenpreventie. Kerken en lokale organisaties gaan voor samenwerking. De urgentie is groot, vertelt hij, want op Bali kan elk moment een vulkaan uitbarsten. Tear maakt het congres mogelijk, deelt ervaringen uit andere landen en doet dan een stap opzij.

'Als ik het nieuws van vandaag lees, gaat bijna de helft van de berichten over rampen, bijna-rampen en noodhulp. Hier in Indonesië weten ze erover mee te praten. Op dit moment zijn 120.000 mensen op Bali geëvacueerd omdat een vulkaan op uitbarsten staat. Maar er zijn ook veel rampen gaande die het nieuws niet meer halen. Zo is er op Sumatra bijvoorbeeld een vulkaan die al zeven jaar aan het uitbarsten is! Na zeven jaar wonen er nog steeds mensen in opvangkampen die hun huis en landbouwgrond waarschijnlijk voor jaren kwijt zijn.'

Expertise

Kerken Indonesië spelen rol in rampenpreventie

'Lokale organisaties in Indonesië hebben veel expertise op het gebied van rampenpreventie, noodhulp en wederopbouw, maar hun budgetten zijn beperkt en hun tijd ook. Kunnen kerken hen helpen? Kerken staan dicht op het vuur. Ze zijn zelf onderdeel van de gemeenschap en hebben direct te maken met overstromingen of vulkaanuitbarstingen. Maar zij ontberen vaak de expertise in het opvangen van vluchtelingen, het helpen van slachtoffers en het herstellen van de schade.

Vaker nog kijkt de kerk de andere kant op: dit gaat ons niet aan. Omdat het een ándere geloofsgemeenschap treft, of omdat de kerk denkt zich alleen met het zielenheil bezig te moeten houden. Vorig jaar is met hulp van Tear een netwerk van kerken en lokale christelijke hulporganisaties opgericht met als doel meer samen te werken rond noodhulp en rampenpreventie.

Ik ben hier voor het eerste officiële congres van het kersverse netwerk. Het is spannend en levendig. Kerken vertellen over hun ervaringsverhalen en organisaties delen hun kennis. Er is vuur bij de participanten: dit moet een werkend, levend netwerk worden waarin theologen, professionals en gewone kerkmensen samen modellen ontwikkelen om dorpen in Indonesië beter bestand te maken tegen de rampen die komen. Tear maakt dit congres mogelijk en deelt ervaringen uit andere landen. En doet dan een stap opzij.'

Geen onderscheid tussen moslim en christen

Kerken Indonesië spelen rol in rampenpreventie

'Ik vind het bijzonder dat de organisatoren voor hun eerste congres bewust de ervaring hebben gevraagd van de twee grootste moslimorganisaties van Indonesië. Zowel Nahdlatul Uluma als de Mohammadiyah hebben een eigen goed geoliede organisatie rond rampenpreventie en noodhulp. Ze delen graag hun ervaring en herhalen nog maar eens dat ook wat hun betreft er in rampen geen onderscheid is tussen moslim en christen, geen zij of wij.

Ook zij zijn op zoek naar samenwerking met andere geloofsgroepen. De input van de moslimorganisaties inspireert de kerken en organisaties later op de dag om elkaar te vragen: ‘Wie is mijn naaste?’ Maken wij wel een onderscheid? Nee, we willen juist op zoek gaan naar goede relaties met de gemeenschap, christen en moslim, hindoe en boeddhist. Als het enigszins kan al voor de ramp, zodat we elkaar na de ramp ook gemakkelijk weten te vinden. De urgentie om samen te werken is zonneklaar. Ik vraag me af hoe wij in Europa dat zien. Hebben wij de ander ook nodig? Of zijn we te druk met onszelf?

Na het congres blijft de stuurgroep van het nieuwe netwerk achter. Niet om gezellig na te praten, maar om het netwerk alvast in te zetten voor de komende ramp op Bali. Dit wordt de vuurproef van het netwerk.'