Akkoord

Tear.nl maakt gebruik van cookies. Lees meer

Je gaat akkoord door deze website te gebruiken. 

Tear maakt gebruik van cookies. Lees meer

Je gaat akkoord door deze website te gebruiken. 

Ken Wytsma: 'Onrecht komt op waar de menselijke waardigheid wordt verwaarloosd'

Verhaal | 28-06-2016The Justice Conference

Ken Wytsma is de oprichter van The Justice Conference, het internationale event over gerechtigheid. Ook tijdens de eerste editie in Nederland is hij als spreker present. Om kennis te maken, stellen we vijf vragen en krijgen we drie adviezen over recht en The Justice Conference (en zijn Nederlandse roots).

 

Wat heb je met recht?

"Mijn vader was een immigrant uit Nederland. Daarom was het niet vreemd dat hij en onze familie in 1979 zelf vijf vluchtelingen uit Cambodja opvingen in ons huis. Ik was toen nog jong, maar het is een belangrijke ervaring geweest die mijn passie voor het strijden voor bijbelse gerechtigheid gevormd heeft."

 

Wat is volgens jou op dit moment belangrijk als het gaat om recht en onrecht?

"Hoe gek het ook klinkt: ik denk dat we te doelgericht zijn geworden, ten koste van gerechtigheid. Gerechtigheid is, net als een bloeiende tuin, veelkleurig. Een combinatie van vele factoren die onderling verbonden zijn.

We moeten de diepe, volle betekenis van gerechtigheid kennen

In onze moderne cultuur hebben wij snel de neiging om ons te focussen op bepaalde oorzaken - bijvoorbeeld mensenhandel - zonder twee belangrijke, onderling verbonden punten te begrijpen.

  1. Allereerst, als gerechtigheid op één plek belangrijk is, dan is die gerechtigheid overal belangrijk. En als we vinden dat recht er in het ene gebied toe doet, moeten we blijven opletten dat hetzelfde recht er ook toe doet op andere gebieden.
  2. Daarbij komt dat als we één vorm van onrecht uitlichten, dat de samenhang met armoede, gender, corruptie enzovoort snel naar de achtergrond neigt te verdwijnen.
Geluk en gerechtigheid komen samen in Gods ideeën over menselijke relaties

We moeten de diepe, volle betekenis van gerechtigheid kennen en vasthouden en leren wat dat echt van ons als mensen vergt. Dat is belangrijker dan to-dolijstjes en campagnes.

Onrecht komt op op plekken waar een mensenleven minder waard wordt. Vasthouden aan de waarde van het leven - dat we allemaal zijn gemaakt naar het evenbeeld van God -  is van cruciaal belang om te voorkomen dat er diepe valkuilen of extreme standpunten ontstaan die discriminatie en vervolging van verschillende groepen in de hand werken."

 

Wat drijft jou om recht te brengen?

"Wat mij drijft is het gevoel dat er een manier is waarop ons universum zou moeten werken. Dat begint bij dat God ideeën heeft hoe menselijke relaties zouden moeten functioneren. Daar zit ook de verbinding tussen de bloei of het geluk van mensen en gerechtigheid.

Als het echt zo is dat ‘geven beter is dan ontvangen’, dan zit er een bepaalde dynamiek in volledig mens-zijn, die alleen maar voort kan komen uit de drang om rechtvaardig te leven."

 

Waarom zie je uit naar The Justice Conference?

Op The Justice Conference is voor ieder mens veel te ontdekken

"The Justice Conference is allereerst een geweldige tijd om het thema gerechtigheid van veel kanten te bekijken en te ontdekken. Het is een plek waar je met veel bijzondere mensen diep in gesprek gaat over hoe je zelf en samen recht kunt brengen.

Ik heb ervaren dat The Justice Conference mogelijkheden blootlegt die anders nooit tevoorschijn waren gekomen. Er is voor ieder mens veel te ontdekken en veel energie op te doen.

En voor mij is het een leuk extraatje dat The Justice Conference nu ook in Nederland is, waar ik als kind drie jaar woonde. Het is geweldig om dit te zien gebeuren in het land waar mijn roots liggen! "

 

Wat is je advies aan mensen die in hun eigen omgeving recht mee willen maken?

  • Begin bij het ontdekken van het karakter van God. God beter leren kennen, stimuleert je om anderen lief te hebben.
  • Probeer de drang te weerstaan om direct aan het werk te gaan, zonder je te verdiepen in de betekenis en wijsheid van wat gerechtigheid is en hoort te zijn.
  • Start op de plek waar je bent en met wat je hebt, maar weet ook dat er nog zoveel is om te leren en te ontdekken.

We moeten al onze wijsheid inzetten om gerechtigheid na te streven die anderen hun waardigheid teruggeeft. Dat is één van de beste manieren om onrecht te bestrijden.

Foto: Evangelische Omroep

Jurjen ten Brinke: 'Getuigen is een levensstijl'

Verhaal | 26-10-2016 | The Justice Conference
Jurjen ten Brinke is in 2006 als kerkplanter begonnen in Amsterdam-Noord, waar de multiculturele gemeente Hoop voor Noord is ontstaan. Hoop voor Noord kenmerkt zich door diverse...
Tear-directeur Marco van der Graaf

Marco van der Graaf: ‘We zetten recht opnieuw op de kaart’

Verhaal | 18-10-2016 | The Justice Conference
Tear-directeur Marco van der Graaf vertelt over The Justice Conference en over wat Tear een hoopvolle en optimistische organisatie maakt.
Foto: McKlin

Bisschop Zac: 'Geef je kleine ambities op. God rekent op je'

Verhaal | 12-10-2016 | The Justice Conference
“Het evangelie vraagt mij gepassioneerd te zijn om levens te zien veranderen,” vertelt Zac Niringiye. De bisschop is al ruim 7 jaar werkzaam in de Oegandese hoofdstad Kampala en...
Shane Claiborne

Shane Claiborne: 'Als onrecht ons echt raakt, kennen we de slachtoffers bij naam'

Verhaal | 20-09-2016 | The Justice Conference
Shane Claiborne is voorman van de neomonastieke beweging, die de oude kloostertraditie vernieuwt. Hij richtte een woongroep op middenin een probleemwijk in Philadelphia en leefde...

Simone Kennedy: ‘Ik wil mensen hun rechten en waardigheid teruggeven’

Verhaal | 14-09-2016 | The Justice Conference
De fractievoorzitter van de ChristenUnie in Amersfoort is spreker op The Justice Conference.

George Saad: 'Ons hart voor recht bracht ons verder dan onze eigen mogelijkheden'

Verhaal | 07-09-2016 | The Justice Conference
Toen Syrische en Irakese vluchtelingen kwamen, besloot de Libanese voorganger hen te verwelkomen

Justice Conference promo

The Justice Conference: opstaan voor recht

Er zijn van die momenten waar je van op je stoel gaat wiebelen. Een oneerlijke situatie die je opmerkt, die je onrustig maakt en die om actie vraagt. Of ideeën van anderen die zo inspirerend zijn, dat je gelijk met ze mee wilt doen. 

Maak tijdens The Justice Conference kennis met grote én kleine helden.

 

Ga naar www.thejusticeconference.nl »

Ontwerp & realisatie: Nilsson