Jaime in Beiroet: 'Ik dacht in eerste instantie dat het een bom was'

Verhaal | 06-08-2020Tear

‘Ik had net mijn vrouw aan de telefoon toen de grond onder mijn voeten begon te trillen alsof er een aardbeving was. Toen hoorde ik een oorverdovend geluid. Het bleek een enorme explosie in de haven van Beirut’, vertelt Jaime Abraham, een collega van ons kantoor in het Midden-Oosten die op dat moment net in Beiroet is. 

De Libanese hoofdstad werd afgelopen dinsdag aan het eind van de middag opgeschrikt door de explosie in het havengebied. ‘Voordat ik iets kon zeggen tegen mijn vrouw, werd ik door de trillingen bijna uit mijn stoel gegooid’, vertelt Jaime.

De mensen in Libanon hebben al zoveel meegemaakt

‘Ik dacht meteen dat het een bom was. Maar toen ik naar buiten rende om te kijken wat er aan de hand was, was het enige wat ik zag een enorme oranje rookpluim. Het zag er meer uit alsof een vulkaan was uitgebarsten, dus wist ik al snel dat het iets anders moest zijn.’

‘Ik rende direct naar onze buren toe om te checken hoe het met hen ging. Bij de meesten waren de ramen en deuren uit hun huizen geblazen. Dit was niet zomaar een ontploffing.’

Hartverscheurend

Inmiddels is bekend dat er meer dan honderd mensen zijn omgekomen door de explosie. Er zijn meer dan 200 doden, zeker 5.000 gewonden en nog veel mensen zijn vermist. Minstens 250.000 mensen zijn praktisch dakloos omdat hun huizen te erg zijn beschadigd om daar nu te blijven. 

Zo’n 1,5 miljoen vluchtelingen verblijven in Libanon, veel van hen in tijdelijke, geïmproviseerde woningen in de sloppenwijken van Beiroet. Tears lokale partners hebben hen, vaak gevlucht voor de oorlog in Syrië, de afgelopen jaren ondersteund en geholpen met het verwerken van hun trauma’s. Dit werk wordt de komende weken en maanden nog belangrijker.

‘Het is hartverscheurend’, gaat Jaime verder. ‘Mensen die in Libanon wonen, zowel de lokale bevolking als vluchtelingen, hebben al zoveel meegemaakt. Daarbij had de infrastructuur van het land het zwaar te verduren onder de druk van het coronavirus.’

‘Een aantal van de belangrijkste ziekenhuizen staan in de buurt van waar de explosie was en zijn flink beschadigd. De gezondheidszorg stond al enorm onder druk, en nog eens duizenden gewonden die zorg nodig hebben kunnen ze niet aan’, vertelt Jaime bedroeft. ‘Ik heb vrienden gesproken waarvan gewonde familieleden bij meerdere ziekenhuizen weg zijn gestuurd voordat ze eindelijk iemand vonden die hen kon helpen.’

Angst voor een voedselcrisis

De haven van Beiroet is een belangrijke plek voor het hele land en speelt een grote rol in de aanvoer van basisgoederen. Maar door de schade van de explosie is deze niet meer bruikbaar. Veel banen en bedrijven zijn afhankelijk van de haven, die inmiddels helemaal verwoest is. Ook lagen veel van de graanvoorraden in het land opgeslagen in de haven. Er wordt gevreesd voor een grote voedselcrisis, die door de hevige economische crisis al deels gaande was.

Noodhulp

Samen met het Christelijke Noodhulpcluster (Dorcas, EO-Metterdaad, Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA) zijn we ter plaatse en zijn we begonnen met het verlenen van noodhulp.

Alisha was negen toen ze als slaaf werd verkocht

Verhaal | 28-09-2020 | Tear
Alisha was pas negen jaar toen ze werd verkocht aan een bordeel in India. Alisha vertelt haar aangrijpende verhaal.

Letterlijk licht in de duisternis voor de Rohingya vluchtelingen

Verhaal | 26-09-2020 | Tearfund Engeland
Veel vrouwen en meisjes voelen zich onveilig in de Rohingya vluchtelingenkampen. Gelukkig is er een oplossing: straatverlichting.
Vermoeid @Kinga Cichewicz

Ik ben er even niet en dat is oké

Blog | 24-09-2020 | Annelieke Bouman
Zit er in jou een stemmetje dat het altijd beter kan? Word je moe van alle dingen die 'moeten'? Dan is deze blog voor jou!

Zo kweek jij je eigen avocadoboom!

Verhaal | 24-09-2020 | Tear
Avocado's zijn enorm trendy, maar de vruchten moeten van ver komen en verbruiken veel water. Wist je dat je ook zelf een avocadoboom kunt kweken? Lees hier hoe...
Mira de Boer

Mira de Boer nieuwe programmaleider Umoja Nederland

Persbericht | 23-09-2020 | Suzanna Blackmore
Per 1 oktober treedt Mira de Boer aan als programmaleider van Umoja Nederland.

Tear-ambassadeur Rikko Voorberg: 'De hel is verbrand. Nu wordt alles anders.'

Verhaal | 23-09-2020 | Tear
Tear vroeg ambassadeur Rikko Voorberg naar het effect van de verschrikkelijke branden in het vluchtelingenkamp Moria.