Hopen in gebrokenheid

Verhaal | 22-11-2020Tearfund Engeland

Hoe houd je hoop als dit moeilijk te vinden is? Gideon Heugh van zusterorganisatie Tearfund kijkt terug op afgelopen jaar. ‘Hoop is niet hetzelfde als blind optimisme of ijdele hoop’, ontdekt hij. ‘Het staat open voor de gebrokenheid om ons heen.’

Nu we het einde van een uitdagend jaar naderen, reflecteert Gideon over wat het betekent om een ​​volk van hoop te zijn als hoop moeilijk te vinden lijkt. Hoop kan pijn doen. We hebben allemaal weleens te maken met moeilijke momenten in ons leven. Hiermee moeten we leren omgaan. Er zijn tijden waarop je verlangt naar verandering. Je bidt vurig in de hoop dat er iets gebeurt. En dan gebeurt er niets…

Lees ook: 3 positieve veranderingen door het coronavirus
 

Lockdown

Hoe reageer je als je geen vaste grond meer onder je voeten hebt? Herinner jij je de eerste lockdown nog? Ondanks de onzekerheid klampten we ons vast aan de lichtpuntjes. Veel christenen zagen deze periode als een kans voor de kerk – om de samenleving te bereiken voor dat wat belangrijk is. Om een helder licht te zijn. Misschien kon de lockdown de saamhorigheid vergroten en een rem zetten op de huidige ik-cultuur.

Toen maakte corona de eerste dodelijke slachtoffers en overleden er steeds meer mensen aan de ziekte. Er leek geen eind te komen aan de lockdown. Het was moeilijk om optimistisch te blijven. Pas in de zomer werden regels versoepeld en leidden we weer een normaler leven. Voorzichtig durfden we weer te hopen. Maar nu is er opnieuw veel onzekerheid; er gelden nieuwe beperkingen, strenge regels en de druk op de zorg is groot. Wanneer is dit afgelopen?

Hoop is niet hetzelfde als blind optimisme of ijdele hoop, het staat open voor de gebrokenheid om ons heen.

Open voor gebrokenheid

De coronapandemie is slechts één van de vele wereldwijde crisissen. Daarnaast hebben we onze persoonlijke uitdagingen. Verdriet, woede, vermoeidheid of frustraties mogen er zijn. We hoeven onze emoties niet in te houden. Hoop zegt niet: ‘Kom op, zo erg is het niet. Het komt goed’. Hoop is niet hetzelfde als blind optimisme of ijdele hoop, het staat open voor de gebrokenheid om ons heen.

Een volk van hoop zijn, betekent niet dat we ons afkeren van de gebrokenheid. Het betekent dat we erin stappen. Door als kerk een veilige plek te bieden aan kwetsbare mensen. Door problemen en moeilijkheden te accepteren en er te laten zijn. En door de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan. Dát is wat hoop doet: het negeert de duisternis niet, maar gebruikt het als brandstof. Zodat we feller kunnen schijnen.

Berusting door armoede

Dit is waarom Tear zich richt op zowel de mentale en spirituele aspecten van armoede als het materiële. Begin dit jaar was ik in Malawi om erachter te komen hoe de klimaatcrisis het leven van mensen beïnvloedt. Ik verbleef in een dorp waar de gemeenschap al maandenlang hongerleed. De nabijgelegen rivier was buiten haar oevers getreden waardoor de gewassen waren verwoest. Vroeger overstroomde de rivier nooit, maar nu jaarlijks. De regenseizoenen zijn woester, terwijl in het droge seizoen de droogte langer voortduurt en schadelijker is. Helaas zien we dit patroon over de hele wereld. Kinderen in Malawi kunnen door het voedseltekort niet naar school, maar moeten zorgen voor inkomsten en dus werken. Terwijl onderwijs juist een manier is om uit de armoede te komen.

Weet je wat misschien wel het moeilijkste van de hele reis was? De berusting in de ogen van de mensen. Een van de eerste dingen die armoede wegneemt, is de overtuiging dat dingen kunnen veranderen.
 

Handen vuil

Onze lokale kerkpartners werken samen met deze gemeenschappen. Ze maken hen ervan bewust dat een betere toekomst mogelijk is. Hoop is niet passief, maar maakt zijn handen vuil. Is dit ook niet waar christen-zijn om draait? Actief helpen om deze realiteit te creëren, om Gods handen en voeten in de wereld te zijn?

Jezus liep hier op aarde rond, Hij kwam om puinhopen te veranderen. God zelf is aanwezig in de gebrokenheid van het leven, ook in onze pijn. Hij aanschouwt de moeilijkheden niet van een afstand.

Hoop doet pijn

‘We worden van alle kanten belaagd, maar raken niet in het nauw. We worden aan het twijfelen gebracht, maar raken niet vertwijfeld. We worden vervolgd, maar worden niet in de steek gelaten. We worden geveld, maar gaan niet te gronde.’ 2 Korintiërs 4:8-9

Je hulpeloos voelen is niet hetzelfde als hopeloos zijn.

Deze tekst klinkt niet echt als blind optimisme. We horen niet: ‘Maak je geen zorgen’. Paulus ziet de ernst van de situatie in. Hoe het ook met ons gaat, we moeten onszelf toestaan te voelen. Je hulpeloos voelen is niet hetzelfde als hopeloos zijn. Kijk maar naar deze tekst. Onze hoop hangt niet af van omstandigheden, maar van God. En ons geloof helpt ons erdoorheen. Hoop kan pijn doen, maar hoe dan ook zullen we blijven hopen.

Vertaling: Annechien Willering

Lees ook: Minella van Bergeijk in Hour of Power: 'We moeten de hoop niet kwijtraken'

‘Ik houd me niet heel erg bezig met klimaatverandering’

Verhaal | 26-11-2020 | Tear
We vragen drie Nederlanders wat zij doen voor een betere wereld. Christie Kuik (48) bijt het spits af.

Onrust in Ethiopië door gevechten tussen rebellen en het leger

Nieuws | 24-11-2020 | Tear
Het conflict tussen het regeringsleger van Ethiopië en strijders in Tigray is geëscaleerd. Zo ziet de huidige situatie eruit.

Bijzonder hoogleraar Renée Römkens: ‘Er ligt een taak voor kerkleiders en predikanten’

Verhaal | 24-11-2020 | Tear
Kan de kerk écht verschil maken in preventie en aanpak van seksueel misbruik en huiselijk geweld? Minella van Bergeijk en Renée Römkens gaan hierover in gesprek.

Hopen in gebrokenheid

Verhaal | 22-11-2020 | Tearfund Engeland
Hoe houd je hoop als dit moeilijk te vinden is? Gideon Heugh van zusterorganisatie Tearfund kijkt terug op afgelopen jaar.
Foto Carel Schutte

Tear gaat verder als Tearfund

Nieuws | 18-11-2020 | Tear
Internationale problematiek vraagt om een internationale benadering. Het bundelen van onze kennis en ervaring en nu ook onze naam helpt ons om nog beter in te gaan op wereldwijde...

Minella van Bergeijk in Hour of Power: 'We moeten de hoop niet kwijtraken'

Verhaal | 15-11-2020 | Tear
Tear-directeur Minella van Bergeijk is te gast bij Hour of Power en gaat in gesprek met presentator Jan van den Bosch.