Hoe geweld een gezin uit elkaar rukt

Blog | 02-10-2014Peter Kamphof

Senora Primitiva bij haar huis

Senora Primitiva is 52 jaar en ze woont in een huisje met een winkeltje ervoor in de Boliviaanse stad Santa Cruz. Ze heeft vier kinderen en ook een kleinzoon. 28 jaar is ze getrouwd geweest met een man die teveel dronk en haar regelmatig sloeg. De situatie is de laatste tijd steeds slechter geworden en een paar weken geleden heeft de Boliviaanse rechter besloten dat haar man het huis moet gaan verlaten. 

De pijn in het hart van deze vrouw is enorm. Ze kijkt terug op een huwelijk vol geweld en ze legt uit dat het alcoholgebruik al begon toen ze drie jaar getrouwd waren. Ze voelt zich niet veilig voor haar man en ze vertelt dat ze ook bang is dat haar kinderen het recht in eigen hand zullen nemen. Een tijdje geleden moest ze twee keer naar het ziekenhuis voor operaties omdat ze kanker had. Haar man kwam niet langs en ze stond er alleen voor. Dit heeft haar diep geraakt. Nu na een moeilijke periode vol geweld loopt achtentwintig jaar huwelijk op de klippen en laat een heel aantal verwonde mensen achter.

Twee straten verder staat een kerkje. De voorganger weet wat er speelt in dit gezin. Hij heeft met de vrouw over de situatie gesproken toen ze uiteindelijk besloot dat het zo niet langer kon doorgaan en dat ze aangifte wilde gaan doen bij de politie. Dat deed de voorganger ondanks dat ook hij al was bedreigd door de man uit het gezin. Later horen we in een gesprek met een andere voorganger hoe hij vaker in gesprek gaat met een gezin als hij hoort van geweld. Bij moeilijke situaties werken de kerken samen met Tear-partner Paz y Esperanza zodat ze samen de juiste steun kunnen geven.

Deze vrouw wordt de komende tijd begeleidt door Paz y Esperanza. Ze ontvangt therapie om zo de moeilijke tijd te kunnen verwerken. Ook wordt ze juridisch begeleid. Ze vertelt eigenlijk heel dapper haar verhaal terwijl ze huilt over wat er is gebeurd. Aan het einde van het gesprek vraag ik of ik een foto van haar mag maken en haar verhaal mag vertellen op andere plekken. Ze antwoord instemmend dat ze dat graag wil zodat andere vrouwen iets zullen hebben aan hetgeen zij heeft meegemaakt.

Meer over het project

Straat in Bolivia

Minder geweld in Boliviaanse gezinnen

Bolivia (Latijns-Amerika)
Dit project werkt aan de preventie van huiselijk geweld en geeft hulp aan slachtoffers.