Help de getroffenen van de aardbevingen op Lombok

Nieuws | 06-08-2018Fennelien Stal

Het Indonesische eiland Lombok is zondag opnieuw getroffen door twee zware aardbevingen. En dat bovenop de drie eerdere zware aardbevingen die begin augustus plaatsvonden. Daarbij vielen 436 doden - en dat aantal loopt nog op - en meer dan 2.000 gewonden. De bevingen hebben geleid tot enorme verwoesting en puinhopen. Meer dan 64.000 huizen zijn beschadigd of ingestort. Tear werkt samen met de leden van het Christelijk noodhulpcluster en biedt via lokale partners noodopvang.

Kist met gereedschap

€15,-

Voor € 15,- geven we iemand een gereedschapskist ten behoeve van bouw- of reparatiewerkzaamheden.  

Noodhulp via onze lokale partners
De lokale partner van Tear verleent momenteel noodhulp met een netwerk van dertig Indonesische kerken en lokale christelijke hulporganisaties. Dit netwerk is in 2016 in samenwerking met Tear opgericht om meer samen te werken rond noodhulp en rampenpreventie.

Na de eerste aardbeving op 29 juli is het netwerk gelijk in actie gekomen door hulpteams naar het getroffen gebied te sturen. De teams zijn actief in het district Bayan, in het noorden van Lombok, waar het epicentrum van beide aardbevingen lag. 

Tijdelijk onderkomen

€45,-

Voor € 45,- kunnen we iemand een tijdelijk onderkomen geven (dekzeil, matras, platen)

Met jouw hulp kan het netwerk de komende maanden 1000 mensen van de eerste levensbehoeften voorzien. Het netwerk:  

  • levert 200 noodpakketten met zeilen, matrassen en multiplex platen en 100 gereedschapskisten zodat mensen een tijdelijk onderkomen kunnen maken;
  • geeft voorlichting over hoe je een veilig onderkomen kunt maken en over persoonlijke hygiëne in een noodsituatie;
  • levert schoon drinkwater en zuiver water om mee te koken;
  • bouwt 16 noodtoiletten en deelt 200 pakketten met essentiële toiletspullen en dekens uit;
  • traint hulpverleners om psychische hulp te kunnen verlenen en organiseert bijeenkomsten voor de gemeenschap rondom traumaverwerking.

Kwetsbare groepen (mensen met een beperking, kinderen, jonge moeders en ondervoede mensen) zullen als eerste deze hulp ontvangen.

Wil je met je kerk bidden en collecteren voor de hulp in het gebied?
Download dan deze powerpointpresentatie »

Beeld: EPA

Help mee

We zijn blij dat kerken en organisaties in Indonesië door het netwerk goed kunnen samenwerken en in actie zijn gekomen om te helpen. Help je mee het werk van dit netwerk in Lombok te ondersteunen?

Bid mee

  • Bid voor slachtoffers en nabestaanden van de aardbevingen op Lombok. Bid dat mensen kracht en rust vinden in deze spannende en onzekere situatie.
  • Bid voor het netwerk, lokale (christelijke) organisaties, de overheid, vrijwilligers en kerken die aanwezig zijn in het getroffen gebied. Bid dat zij de juiste hulp kunnen bieden en dat verschillende partijen onderling goed kunnen samenwerken en elkaar versterken.
  • Bid dat lokale kerken mogen uitreiken naar slachtoffers en bewoners van Lombok en kunnen helpen waar nodig.

Downloads

Collectepresentatie Noodhulp Lombok (2.86 MB)

Tear werkt bij deze noodhulpactie samen met de andere leden van het Christelijk Noodhulpcluster: Dorcas, Red een Kind, Woord en Daad en ZOA.

Noodhulp door het netwerk Jakomkris op Lombok

Netwerk voor rampenpreventie en noodhulp Indonesië: het werkt gewoon!

Blog | 15-08-2018 | Fennelien Stal
Dankzij een twee geleden opgericht netwerk kunnen kerken en christelijke hulporganisaties nu beter hulp verlenen op Lombok.

Help de getroffenen van de aardbevingen op Lombok

Nieuws | 06-08-2018 | Fennelien Stal
In Indonesië hebben twee aardbevingen voor veel schade gezorgd. Onze lokale partner is ter plekke aanwezig.