Handwasstations tegen ebola

Nieuws | 18-10-2018Annelieke Bouman

De ebola-crisis. Hij lijkt alweer bijna vergeten. Maar de bevolking van de Democratische Republiek Congo wordt de laatste maanden opnieuw geplaagd door een ebola-uitbraak. De lokale partnerorganisatie van Tear is in actie gekomen. Onder andere via handwasstations.

Omdat het aantal ebola-gevallen in de provincie Noord-Kivu tijden erg laag was, was er geen reden tot zorg in dit gebied in het noordoosten van het land. Maar begin augustus kwam het ebola-virus in alle hevigheid terug. In twee maanden tijd werden 159 gevallen van ebola gemeld, 104 mensen zijn inmiddels overleden. 

Anticiperen op onveilige situatie

Humanitaire organisaties hadden zich teruggetrokken uit het gebied. Niet alleen omdat het rustig leek en het virus onder controle leek, maar ook omdat Noord-Kivu lijdt onder de aanwezigheid van rebellen. Nu het virus in alle hevigheid terug is, is nietsdoen geen optie meer. Onze partner PPSSP werkte eerder in het gebied en weet goed te anticiperen op de onveilige situatie. We zijn dankbaar dat we samen met hen een nieuw project kunnen starten, om verdere verspreiding van ebola tot een minimum te beperken. 

Voorlichting en handwasstations beperken uitbraak

Concreet doet Tear dat via partnerorganisatie PPSSP door de lokale bevolking te informeren. Want hoe voorkom je dat je besmet wordt door dit gevaarlijke virus? Via radio-uitzendingen, posters en flyers krijgen de mensen tips om besmetting te voorkomen. Een goede hygiëne is cruciaal. Daarom voorzien we scholen, religieuze ontmoetingsplekken, markten en parkeerplaatsen van handwasstations. Met deze acties bereiken we meer dan 8.700 mensen en hopen we deze nieuwe uitbraak een halt toe te roepen!