God vermenigvuldigt wat de kerk in Peru zaait

Verhaal | 25-04-2018Miriam Moreno

Heb je weleens een plant gestekt? Hoe gaaf is het om te zien dat uit één plant weer tientallen nieuwe plantjes groeien! Dat is precies wat we nu zien gebeuren in Peru.

Het werk dat Tear via partnerorganisatie Warmis en de lokale kerk in het dorpje Aylambo doet, begint ook op andere plaatsen zijn vruchten af te werpen. Er worden steeds meer spaar- en leengroepen opgezet in de provincie Cajamarca. Hierdoor krijgen mensen die eerst in diepe armoede leefden meer zelfvertrouwen, leren ze nieuwe vaardigheden en worden hun leefomstandigheden beter.

Eén van de mensen wiens leven zichtbaar is verbeterd door zo’n spaargroep, is Angelmira die in een nabijgelegen dorp in de Cajamarca-provincie woont. Met een kleine lening uit haar spaargroep begon ze truien te maken voor schooluniformen. Zo kon ze in haar eigen levensonderhoud en dat van haar kinderen voorzien.

Anderen helpen aan betere levensomstandigheden

Ik ben dankbaar dat God mij nu op mijn beurt gebruikt om de mensen in mijn nieuwe dorp te helpen.

Wegens familieomstandigheden moest Angelmira afgelopen jaar verhuizen van Aylambo naar een ander dorp in de regio. Met de kennis die ze via haar kerk heeft opgedaan in haar vorige woonplaats, zette ze hier een kleine winkel op waar ze levensmiddelen en haar eigen brei- en haakwerk verkoopt. 

Met haar onderneming voorziet ze niet alleen in het levensonderhoud van haar eigen gezin. Ze start binnenkort ook een training om vrouwen in haar nieuwe dorp de vaardigheden te leren die zij zelf via de spaargroep geleerd heeft.

Inmiddels is Angelmira uitgegroeid tot een leider in de gemeenschap. Ze lobbyt bijvoorbeeld bij lokale autoriteiten voor een uitbreiding van de lokale waterleiding en pakt lokale problemen – van herrie door kuddes vee tot huiselijk geweld – aan. Angelmira: “Ik ben dankbaar dat Warmis mij heeft geholpen om te groeien als persoon en dat ik door de spaargroep heb geleerd om voor mijn mening uit te komen. Ik ben dankbaar dat God mij nu op mijn beurt gebruikt om de mensen in mijn nieuwe dorp te helpen.” 

Bidden

  • Dank God voor de manier waarop hij de zaadjes vermenigvuldigt die Warmis en de kerk in Aylambo hebben gezaaid. Bid dat kerken in de naburige dorpen geïnspireerd worden om hun gemeenschappen op vergelijkbare manieren weten te mobiliseren.
  • Prijs God voor de manier waarop Hij Angelmira’s omstandigheden en toekomstperspectief heeft veranderd. Bid dat Hij haar gebruikt om nog meer vrouwen in hun kracht te zetten.
  • Bid dat God het team van Warmis en de spaargroepen blijft zegenen, zodat nog veel meer levens veranderd zullen worden. 

Meer over het project

Plattelandsontwikkeling via kerken in Cambodja

Cambodja (Azië)
Kerk en gemeenschap worden toegerust om hun problemen aan te pakken. Zo verbeteren ze hun inkomen, hebben meer te eten en worden gezonder.