Akkoord

Tear.nl maakt gebruik van cookies. Lees meer

Je gaat akkoord door deze website te gebruiken. 

Tear maakt gebruik van cookies. Lees meer

Je gaat akkoord door deze website te gebruiken. 

'Geweld en dood beheersten haar leven.' Het ongelooflijke verhaal van Suela

Verhaal | 28-06-2017Hanna van der Horst

Suela werd opgevoed door haar alleenstaande moeder. Toen ze 7 jaar oud was overleed haar moeder en was er niemand die voor haar kon zorgen. Ze werd meegenomen naar een boerderij waar een echtpaar en hun zoon woonden.

 

Op een dag werd Suela door de boer en zijn zoon meegenomen om te gaan vissen. Toen is zij door hen vastgebonden, verkracht en voor dood achtergelaten bij een rivier.

Suela zou zeker zijn overleden, als ze niet gevonden was door een jong stel. Ze brachten haar naar het ziekenhuis en namen haar daarna liefdevol in huis om te herstellen. Ook gingen ze op zoek naar haar biologische vader, die ze wonder boven wonder wisten te vinden.

Eerder dit jaar werd de vrede getekend in Colombia na een burgeroorlog vol geweld die meer dan vijftig jaar duurde. Verkrachting werd door gewapende groepen ingezet om de bevolking te intimideren.  Uit onderzoek in de gemeenschappen waar Tear werkt, blijkt dat zo’n 50% van de vrouwen tijdens de oorlog te maken heeft gehad met seksueel misbruik.

Desondanks is het taboe en de schaamte groot. Veel slachtoffers zijn te bang om een aanklacht in te dienen: bang voor represailles en voor sociale uitsluiting. een zichtbaar en onzichtbaar spoor van verwoesting bleef achter: van zelfvertrouwen, familierelaties, lichamelijk en psychisch welzijn en economische zelfredzaamheid.

 

Suela moest haar huis uit en jarenlang zwierf ze met haar kinderen op straat.

Suela was blij dat ze bij haar vader en zijn nieuwe vrouw kon wonen. Maar op een avond bleek de nachtmerrie niet voorbij. Haar eigen vader drong zich aan haar op en opnieuw raakte Suela ernstig gewond.

 

In het ziekenhuis genas ze van haar fysieke verwondingen. Maar de geestelijke schade zat vele malen dieper...

Jarenlang durfde Suela mannen niet meer te vertrouwen. Maar op een dag ontmoette ze de liefde van haar leven. Ze kregen drie kinderen en eindelijk leek het leven haar toe te lachen. Tot haar man op een dag niet thuiskwam. Ze ging op zoek en vond hem dood bij een afgelegen beekje. Vermoord door een paramilitaire groepering.

Omdat ze geen werk of geld had, moest Suela haar huis uit en jarenlang zwierf ze met haar kinderen op straat. Ze voelde zich opgegeven en verlaten en was werkelijk de wanhoop nabij. Juist toen kwam ze in aanraking met de liefde van God, doordat ze een christelijk gezin leerde kennen. Maar het duurde nog een tijd voordat de muren rond haar hart waren verdwenen.

 

'Dankzij de kerk heb ik weer hoop, dat wil ook aan andere slachtoffers doorgeven!'

Een eigen bedrijf

€30,-

Voor € 30 geef je een slachtoffer van geweld een jaar begeleiding bij opzetten van een eigen bedrijfje om in haar levenshoud te voorzien. 

In de kerk die Suela met haar kinderen bezocht, kreeg ze psychologische hulp en dankzij de gesprekken met andere slachtoffers van seksueel geweld, vond ze genezing. Eindelijk kon Gods Licht haar duisternis verdrijven.

Suela is inmiddels 55 jaar. Via de kerk kreeg ze een microfinanciering, waarmee ze een klein bedrijfje kon starten. Daarnaast is ze voor de kerk actief als diaken en helpt ze met kinderwerk in de gemeente. Het is de vraag of haar innerlijke wonden ooit geheel zullen genezen. Maar ze weet dat ze er nooit meer alleen voor staat. God heeft haar verdriet definitief veranderd in vreugde.

In Colombia, waar geweld aan de orde van de dag is, is Suela helaas niet de enige. De kerk biedt hoop door psychische en praktische hulp te bieden aan slachtoffers van seksueel geweld.

Samen met onze lokale partners verzorgt Tear trainingen voor lokale kerkleiders en vrijwilligers. Onder hun begeleiding pakken slachtoffers van geweld hun leven weer op. Dankzij lotgenotengroepen, een veilige plek en microkrediet krijgen zij weer vaste grond onder hun voeten.

Tear voert sinds juni een campagne om geweld tegen vrouwen te stoppen. We zijn daarvoor benieuwd naar hoe dit thema in Nederland leeft. Help de campagne en doe mee aan ons onderzoek op www.resister.nl!

Herstel: een rol voor de lokale kerk

‘Dat Gods liefde Zijn weg kan vinden naar de harten van andere kwetsbare vrouwen in Colombia’ - Pastor Orby.

Dit kunnen wij met je gift bereiken:
» Begeleiding van slachtoffers van geweld bij het opzetten van een eigen bedrijfje
» Een safe house waar slachtoffers tijdelijk een veilig heenkomen kunnen vinden
» Training van kerkelijk leiders in hulpverlening aan slachtoffers van seksueel geweld
» Leiderschapstraining voor de 10 vrouwen die de lotgenotengroepen opzetten

Wij vragen je om een gift voor de kerken van Colombia. Zodat zij een baken van hoop en een veilige haven kunnen zijn voor kwetsbare vrouwen als Suela. Mede namens haar: hartelijk dank! 

Meer over het project

Leden van een lotgenotengroep in Colombia

Kerken in actie tegen seksueel geweld

Colombia (Latijns-Amerika)
Tijdens de burgeroorlog in Colombia hebben gewapende groepen op grote schaal seksueel geweld gepleegd. Dit project traint kerken om hulp te geven aan de slachtoffers.

Ontwerp & realisatie: Nilsson