Geld geven aan kwetsbare mensen in nood. Helpt dat?

Verhaal | 08-08-2018Tear

Geld geven in plaats van materiële hulp aan kwetsbare mensen in nood. Help dat? Wij geloven van wel. De 75-jarige Aguot Manyuol vertelt hoe ze vooruitgeholpen werd met een vrij besteedbaar geldbedrag.

Aguot Manyuol met een paar kleinkinderen voor hun hut

Het leven is niet makkelijk voor Manyuol uit Zuid-Soedan. Ze is blind en op haar schouders rust de verantwoordelijkheid van een huishouden met zeven kleinkinderen in de leeftijd tussen drie en negen jaar. De familie woont in een kleine Tukul; een eenvoudig onderkomen met één leefruimte. Geen van de kinderen gaat op dit moment naar school. Ze doen hun best om hun oma zo goed mogelijk te helpen. Soms zoeken ze wilde vruchten om zelf op te eten, maar als ze er niet op uit kunnen lijden ze honger omdat er geen geld is voor voedsel. 

Als onderdeel van de Joint Response waar Tear aan meewerkt, heeft Manyuol een vrij besteedbare financiële gift gekregen. Zo kan ze zelf voorzien in gezond en gevarieerd voedsel voor haar en haar kleinkinderen. 

Zelf bepalen waar geld het hardst nodig is

Ze vertelt: “Nooit heeft er iemand voor mij gezorgd, ondanks mijn leeftijd en het feit dat ik blind ben. Ik ben dankbaar voor deze gift (omgerekend ongeveer 35 euro). Hierdoor kon ik graan kopen zodat ik mijn kleinkinderen en mijzelf kan voeden. Dankzij deze financiële hulp kan ik eten en andere dingen die we echt nodig hebben kopen, zodat ik kan voorzien in de behoeften van mijn kleinkinderen.” 

Vertaling: Jolanda Wolff-Jobse