Filipijnen weer getroffen door zware orkaan

Nieuws | 13-11-2020Tear

De Filipijnen zijn afgelopen weken getroffen door meerdere orkanen na elkaar. Met name in de provincies Catanduanes en Albay in de Bicol regio is er grote schade door de storm en regen.  In deze gebieden wonen 24,6 miljoen mensen, en alleen al in Catanduanes lijkt zo’n tachtig tot negentig procent van de huizen te zijn verwoest.

Update 13 november:

Op 11 november werden de Filipijnen wederom getroffen door een tyfoon. De storm, met de naam Vamco, heeft in verschillende gebieden overstromingen veroorzaakt, waaronder plaatsen rond de hoofdstad Manila. Duizenden mensen zijn gevlucht voor het water. Hun huizen en bezittingen zijn zwaar beschadigd. Het dodental loopt nog steeds op.

De tyfoon volgde hetzelfde pad als orkaan Goni, waardoor ook de gebieden waar onze lokale partner was begonnen met het verlenen van noodhulp zijn getroffen door overstromingen.  

Orkaan Goni

Op 1 november werden de Filipijnen getroffen door tyfoon Goni. Door deze orkaan zijn rivieren overlopen en dijken kapot. Verschillende dorpen zijn hierdoor overstroomd en er zijn ook landverschuivingen geweest. Tot nu toe zijn er zeker twintig mensen overleden als gevolg van de storm, maar er wordt gevreesd dat dit aantal nog verder op zal lopen aangezien 300 huizen zijn bedolven onder vulkaanbrokken en modderstromen van de Mayon-vulkaan in de zwaar getroffen provincie Albay.

Hoogste aantal coronabesmettingen in de regio

De coronacrisis verergert de situatie. Het land worstelde al met de gevolgen van de pandemie en leed onder het hoogste aantal besmettingen in de regio. Meer dan 500.000 mensen moesten door de orkaan evacueren naar opvangcentra, waar het moeilijk is om afstand te houden van anderen.

De regering van de Filipijnen heeft internationale humanitaire organisatie gevraagd om te assisteren in de hulpverlening. Tear en Tearfund Engeland starten een noodhulpactie in de provincie Albay, één van de zwaarst getroffen gebieden.  De mensen daar hebben door de orkaan geen eten meer en hun huizen zijn verwoest. We richten we ons allereerst op het verstrekken van drinkwater, voedselpaketten, zeep, en sanitaire voorzieningen en tijdelijk onderdak. Dat doen we via lokale kerken en kerkleiders van de  Filipijnse Raad van Evangelische kerken.

Bidden

  • Bid mee voor de mensen die getroffen zijn door de orkaan. Bid voor kracht en dat mensen gezond mogen blijven in deze situatie, ondanks het hoge aantal coronabesmettingen.
  • Bid voor onze lokale partners die onderzoeken welke hulp het hardst nodig is. Bid dat zij hun werk goed kunnen doen.
  • Bid dat de schade van de volgende orkaan, die donderdag aan land komt, mee zal vallen.

‘Ik houd me niet heel erg bezig met klimaatverandering’

Verhaal | 26-11-2020 | Tear
We vragen drie Nederlanders wat zij doen voor een betere wereld. Christie Kuik (48) bijt het spits af.

Onrust in Ethiopië door gevechten tussen rebellen en het leger

Nieuws | 24-11-2020 | Tear
Het conflict tussen het regeringsleger van Ethiopië en strijders in Tigray is geëscaleerd. Zo ziet de huidige situatie eruit.

Bijzonder hoogleraar Renée Römkens: ‘Er ligt een taak voor kerkleiders en predikanten’

Verhaal | 24-11-2020 | Tear
Kan de kerk écht verschil maken in preventie en aanpak van seksueel misbruik en huiselijk geweld? Minella van Bergeijk en Renée Römkens gaan hierover in gesprek.

Hopen in gebrokenheid

Verhaal | 22-11-2020 | Tearfund Engeland
Hoe houd je hoop als dit moeilijk te vinden is? Gideon Heugh van zusterorganisatie Tearfund kijkt terug op afgelopen jaar.
Foto Carel Schutte

Tear gaat verder als Tearfund

Nieuws | 18-11-2020 | Tear
Internationale problematiek vraagt om een internationale benadering. Het bundelen van onze kennis en ervaring en nu ook onze naam helpt ons om nog beter in te gaan op wereldwijde...

Minella van Bergeijk in Hour of Power: 'We moeten de hoop niet kwijtraken'

Verhaal | 15-11-2020 | Tear
Tear-directeur Minella van Bergeijk is te gast bij Hour of Power en gaat in gesprek met presentator Jan van den Bosch.