Een kerk die opkomt voor kinderen

Verhaal | 18-08-2014Peter Kamphof

William Vilca (26) is een jonge predikant. Hij nam de rol van zijn vader over, die drie jaar geleden overleed. De gemeente benoemde William als nieuwe predikant, omdat hij zo veel inzet en liefde betoonde voor de leden van de kerk en haar omgeving.

De baptistenkerk ‘De Barmhartige Samaritaan’ is een kerk die midden in een gebied staat waar zich immense problemen voordoen. Criminaliteit, bendevorming, huiselijk en seksueel geweld, armoede en werkloosheid zijn aan de orde van de dag. Te midden van al deze problemen staat de kerk van William.

Met hulp van Tear nam William – samen met 40 andere kerkleiders – deel aan een workshop van Paz y Esperanza ( ‘Vrede en hoop’). Ze leerden daar hoe je vrouwen en kinderen die slachtoffer van geweld zijn geworden pastoraal kunt begeleiden.

Mensenlevens herstellen
De gedreven, jonge William vertelt: ‘De rol van de kerk moet bemiddelen, verzoenen, advies en begeleiding geven zijn. Mensenlevens herstellen, daar gaat het om. In onze kerk en activiteiten proberen we slachtoffers van misbruikte kinderen en vrouwen te identificeren. De kerk is van nature bang om over onderwerpen zoals seksueel misbruik te praten. Omdat deze thema’s zo’n taboe zijn, is het heel moeilijk om het aan de kaak te stellen. Ik ga ervoor dat onze kerk in de toekomst bekend staat als een kerk die opkomt voor kinderen.’

Een kindercentrum is door de kerk opgericht, dat door 120 kinderen uit de omgeving regelmatig bezocht wordt.