Via een afvalbank doet deze Indonesische kerk iets tegen het afvalprobleem

Verhaal | 11-02-2019Suzanna Blackmore

Misschien herinner je de beelden die onlangs in het nieuws waren nog? Van rivieren in Indonesië waarbij je niks meer van het water zag, zoveel rommel dreef er in. Gelukkig kan het ook anders, bewijst een kerk in Ngelo (Centraal-Java). Ze begonnen een afvalbank.

De christelijke gemeenschap in het dorp Ngelo kwam via Tears partnerorganisatie Yayasan Sion in aanraking met het Umoja-programma. In dit programma analyseert een kerk, na intensieve bijbelstudies, wat de problemen in de omgeving zijn en wat ze daar samen aan kunnen doen met de middelen die er al zijn. In de gesprekken in Ngelo ging het al snel over het afvalprobleem in de regio. Op grote schaal dumpen mensen hun afval in de natuur, of ze verbranden het in de openlucht wat zorgt voor luchtvervuiling. De deelnemers aan het Umoja-programma besloten met dit probleem aan de slag te gaan en openden hiervoor een ‘afvalbank’.

Zo werkt de afvalbank

In de gesprekken in Ngelo ging het al snel over het afvalprobleem in de regio.

Samen met de buurt zette de kerk een logistiek systeem op dat als volgt werkt: wanneer mensen hun niet-organische afval inleveren bij de afvalbank krijgen ze daar een klein bedrag voor. Nadat het vuil is verzameld, wordt het gesorteerd. Een deel wordt doorverkocht voor hergebruik. Van andere materialen, zoals plastics, worden nieuwe spullen gemaakt, zoals tassen, portemonneetjes en lampen. Afval dat niet meer bruikbaar is, wordt naar de officiële stortplaats gebracht en komt zo niet in de natuur terecht.

Succesvol vervolg van de afvalbank

Er is veel enthousiasme in het dorp voor het project, omdat het afval zorgt voor een bron van inkomsten. Zo zijn arme families nu in staat om het schoolgeld te kunnen betalen. Het project dat in 2013 startte in Ngelo bleek zo succesvol dat dorpen in de omgeving er ook enthousiast over werden. Met steun van de lokale overheid draaien nu meerdere dorpen mee in de afvalbank. Voor de Umoja-groep in Ngelo is de afvalbank het bewijs dat de drie E’s: Evangelie, Environment (milieu) en Economic (inkomen) heel goed samengaan!

Auke en Jildou wonen in een Tiny House zonder vaste standplaats

Verhaal | 12-03-2019 | Hannah Westra
Auke en Jildou wonen in een Tiny House. Lees hun verhaal.

Via een afvalbank doet deze Indonesische kerk iets tegen het afvalprobleem

Verhaal | 11-02-2019 | Suzanna Blackmore
Wat doe je als de rivieren helemaal bezaaid liggen met afval? Daar heeft deze kerk wel een antwoord op.
De wereld veranderen als kantoortijger

4x de wereld veranderen voor kantoortijgers

Blog | 07-02-2019 | Annemarie van den Berg
Ben jij een echte kantoortijger maar wil je wel de wereld verbeteren? Ga aan de slag met deze simpele tips!

4 tips voor een rechtvaardiger en duurzamer leven

Blog | 03-01-2019 | Annemarie van den Berg
Op zoek naar haalbare goede voornemens die het leven ook nog eens een stukje mooier maken?

Duurzaam shoppen: tips voor betaalbare eerlijke kleding

Blog | 24-04-2018 | Hannah Westra
Duurzaam en eerlijk winkelen moeilijk? Gelukkig zijn er steeds meer groene merken. Kijk hier voor een overzicht.

Auke en Jildou gaan off grid wonen op 20 vierkante meter

Verhaal | 07-03-2018 | Hannah Westra
Auke (27) en Jildou (24) de Vor ontwierpen in 2017 hun eigen Tiny House. Over een paar weken verhuizen ze van een antikraakwoning die ze met vrienden delen naar hun off grid...