Via een afvalbank doet deze Indonesische kerk iets tegen het afvalprobleem

Verhaal | 11-02-2019Suzanna Blackmore

Misschien herinner je de beelden die onlangs in het nieuws waren nog? Van rivieren in Indonesië waarbij je niks meer van het water zag, zoveel rommel dreef er in. Gelukkig kan het ook anders, bewijst een kerk in Ngelo (Centraal-Java). Ze begonnen een afvalbank.

De christelijke gemeenschap in het dorp Ngelo kwam via Tears partnerorganisatie Yayasan Sion in aanraking met het Umoja-programma. In dit programma analyseert een kerk, na intensieve bijbelstudies, wat de problemen in de omgeving zijn en wat ze daar samen aan kunnen doen met de middelen die er al zijn. In de gesprekken in Ngelo ging het al snel over het afvalprobleem in de regio. Op grote schaal dumpen mensen hun afval in de natuur, of ze verbranden het in de openlucht wat zorgt voor luchtvervuiling. De deelnemers aan het Umoja-programma besloten met dit probleem aan de slag te gaan en openden hiervoor een ‘afvalbank’.

Zo werkt de afvalbank

In de gesprekken in Ngelo ging het al snel over het afvalprobleem in de regio.

Samen met de buurt zette de kerk een logistiek systeem op dat als volgt werkt: wanneer mensen hun niet-organische afval inleveren bij de afvalbank krijgen ze daar een klein bedrag voor. Nadat het vuil is verzameld, wordt het gesorteerd. Een deel wordt doorverkocht voor hergebruik. Van andere materialen, zoals plastics, worden nieuwe spullen gemaakt, zoals tassen, portemonneetjes en lampen. Afval dat niet meer bruikbaar is, wordt naar de officiële stortplaats gebracht en komt zo niet in de natuur terecht.

Succesvol vervolg van de afvalbank

Er is veel enthousiasme in het dorp voor het project, omdat het afval zorgt voor een bron van inkomsten. Zo zijn arme families nu in staat om het schoolgeld te kunnen betalen. Het project dat in 2013 startte in Ngelo bleek zo succesvol dat dorpen in de omgeving er ook enthousiast over werden. Met steun van de lokale overheid draaien nu meerdere dorpen mee in de afvalbank. Voor de Umoja-groep in Ngelo is de afvalbank het bewijs dat de drie E’s: Evangelie, Environment (milieu) en Economic (inkomen) heel goed samengaan!

7 simpele tips voor een duurzaam huis

Verhaal | 05-05-2020 | Maartje de Groot
Door de coronacrisis blijven we meer dan ooit binnen en dit geeft ruimte om in huis groen aan de slag te gaan. Wij geven zeven tips voor een duurzamer thuis.

Acht miljard Coca-cola flessen verbrand of gedumpt per jaar

Nieuws | 01-04-2020 | Manuel Voordewind
De vervuiling door open verbranding van plastic flesjes staat gelijk aan de uitstoot van 2 miljoen auto's. Dat blijkt uit een onderzoek van zusterorganisatie Tearfund...

Nienke Lindeboom: 'Ik weet niet of de winkel het redt, maar God is erbij'

Verhaal | 01-04-2020 | Hannah Westra
Nienke Lindeboom (40) is eigenaresse van de duurzame en eerlijke kledingwinkel Karakter in Gouda. Juist zij als kleine ondernemer wordt hard geraakt door de coronacrisis.
Tips voor goede boeken over duurzaamheid

13 inspirerende boeken over duurzaamheid

Blog | 13-03-2020 | Tear
Wil je best iets groener leven, maar weet je niet zo goed hoe? We hebben een aantal inspirerende boeken over duurzaamheid voor jou op een rij gezet. Welk boek inspireert jou deze...

3 inspirerende TED Talks over duurzaamheid

Verhaal | 12-03-2020 | Tear
3 inspirerende TED Talks over duurzaamheid. Wat kun jij doen?

4 tips voor een rechtvaardiger en duurzamer leven

Blog | 29-02-2020 | Annemarie van den Berg
Op zoek naar haalbare goede voornemens die het leven ook nog eens een stukje mooier maken?