Duurzaam shoppen: tips voor betaalbare eerlijke kleding

Blog | 24-04-2018Hannah Westra

Veel kleding, ook wel fast fashion genoemd, wordt gemaakt onder gebrekkige arbeidsomstandigheden. Dat is helaas niet nieuw. Maar gelukkig zijn er steeds meer kledingmerken en winkels die hun best doen om 'eerlijke' kleding in te kopen die is gemaakt onder menswaardige omstandigheden. Deze markt is in opkomst en het voorheen stoffige imago wordt steeds beter doordat het aanbod aan hippe merken groeit! De prijzen liggen mogelijk iets hoger dan je gewend bent bij ketens, maar door slow fashion te kopen betaalt iedereen - van maker tot drager - de eerlijke prijs. 

Zoek je betaalbare biologische en fair trade kleding die er goed uitziet? We hebben duurzame kledingzaken en handige kledingcheckers voor je op een rij gezet. En onthoud: Buy well, choose less and make it last (Vivienne Westwood).

Kledingcheckers & verzamelsites

  • Rankabrand.nl (merkenchecker. Let op: de site lijkt niet altijd up-to-date. Daarbij: als informatie onbekend is, dan scoort een merk vaak slecht. Het is dus niet altijd wat het lijkt)
  • Goedewaar.nl (merkenchecker)
  • Fairwear.org (niet alles is (al) fair trade, maar op deze website staan wel winkels die goed op weg zijn. De fabrieken waar hun kleding wordt geproduceerd, worden door de Fair Wear Foundation gecheckt)
  • Projectcece.nl (verzamelwebsite met kleding van eerlijke en duurzame merken. Lekker overzichtelijk. Als je klikt op een kledingstuk, wordt je doorgestuurd naar de webshop die het verkoopt)
  • Thenextcloset.com (tweedehands design kleding)

Handige apps

Websites & social media

Winkels, webshops en merken met eerlijke & duurzame kleding

Mannen en vrouwen

Vrouwen

Mannen

Kinderen

  • Pyanta (duurzame kinderkleding)

Schoenen

Fashion Revolution

Meer doen? Laat je horen! Op 24 april 2018 is het vijf jaar geleden dat Rana Plaza instortte, waarbij ruim 1100 kledingmakers omkwamen en meer dan 2000 mensen gewond raakten. Tijd voor een revolutie. Help een verschil te maken in de kledingindustrie door je favoriete merk de volgende vraag te stellen: 'Who made my clothes?'

Lees hier meer over Fashion Revolution.