Drie plekken waar 1,5 meter afstand houden geen optie is

Verhaal | 29-04-2020Tear

Opgepropt, met minimale voorzieningen en onder slechte omstandigheden… Vluchtelingenkampen zijn voor mensen nooit hun eerste keuze om te gaan wonen. Op deze plekken is schoon water schaars, zijn weinig of slechte sanitaire voorzieningen en kunnen ziektes snel verspreiden. Afstand houden - wat zo belangrijk is om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen - is hier geen optie.  

Wereldwijd zijn er 70,8 miljoen mensen die als gevolg van oorlog, geweld of vervolging op de vlucht zijn geslagen. Juist deze mensen zijn het meest kwetsbaar voor het coronavirus. We nemen je mee naar drie vluchtelingenkampen waar Tear helpt.  

Cox Bazar

Cox’s Bazar, Bangladesh 

In het grootste vluchtelingenkamp ter wereld wonen naar schatting tussen de zestig- en negentigduizend Rohingya per vierkante kilometer. Dat betekent dat er zo’n twaalf mensen in één zelfgemaakte hut wonen. En nog veel meer mensen delen een waterput en een toilet.

Tot nu toe is er bij één persoon in Cox’s Bazar het coronavirus vastgesteld. Maar de angst is groot dat als het eenmaal verspreid, het snel kan gaan en catastrofale gevolgen zal hebben.  

Onze lokale partner ondersteunt de vluchtelingen, in samenwerking met de overheid van Bangladesh en de Verenigde Naties, door hen toegang te geven tot schoon drinkwater. Ook wordt er voorlichting gegeven over het belang van goede hygiëne om verspreiding van het virus te voorkomen.  

‘We hebben hygiënepakketjes kunnen verspreiden in het kamp. Maar het wordt steeds moeilijker wordt om het kamp te bereiken nu het land heeft besloten tot een lockdown’, vertelt Sudarshan Reddy Kodooru van Tearfund Bangladesh. ‘De pakketjes met onder meer zeep en sanitaire middelen die we nog konden verspreiden, zijn nu belangrijker dan ooit.'

'Het vraagt veel van ons om voor onszelf, onze families en onze Rohingya-buren te zorgen. Zij behoren tot de meest kwetsbare mensen ter wereld en hebben onze steun keihard nodig om door deze moeilijke periode heen te komen.’ 

Kinderen en families hebben al langer een tekort aan voedsel, waardoor ze verzwakt zijn en extra risico lopen.

Barranquilla, Colombia 

In Colombia hebben duizenden Venezolaanse vluchtelingen, die de politieke en economische crisis in hun thuisland ontvluchtten, slechts beperkt toegang tot eten als gevolg van de lockdown.

In de stad Barranquilla wonen meer dan 15.000 gevluchte Venezolaanse families. De meesten van hen hebben alleen eten op tafel zolang ze naar buiten kunnen om te werken. Maar nu mag niemand de deur uit.

‘Kinderen en families hebben al langer een tekort aan voedsel, waardoor ze verzwakt zijn en extra risico lopen’, vertelt Rosa Camargo de Bravo, die het hulpprogramma van Tear in Latijns- Amerika en op de Cariben leidt. 

In een poging om de verspreiding van het coronavirus te stoppen, heeft de Colombiaanse regering besloten dat iedereen voorlopig binnen moet blijven. Gelukkig hebben hulporganisaties waaronder onze lokale partner en lokale kerken speciale toestemming gekregen om mensen in nood te helpen.

Voordat het land ‘op slot’ ging, hebben lokale partners onder 600 vluchtelingenfamilies met jonge kinderen in Barranquilla voedselpakketten verspreid. Ze zullen doorgaan met het verlenen van hulp aan kwetsbaren, inclusief ouderen, vrouwen en kinderen die nu extra risico lopen op geweld en misbruik thuis. 

Libanon 

Libanon behoort tot de meest dichtbevolkte landen ter wereld en vangt 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen op. Om dit in perspectief te plaatsen: Er wonen 6 miljoen Libanezen in dit land. 

Een uitbraak van corona hier betekent een regelrechte ramp. Het gezondheidssysteem is nu al overbelast als gevolg van de voortdurende economische crisis en de grote vluchtelingenpopulatie.  Op 15 maart heeft de Libanese overheid de noodsituatie afgekondigd, nadat er 300 bevestigde corona patiënten en 4 overledenen waren gemeld. 

‘Als christenen is het onze taak om uit te reiken naar mensen in nood, zodat we mensen hoop kunnen geven voor de toekomst’, zegt Karen Soerensen van onze partner Tearfund Libanon. ‘We passen ons aan de nieuwe omstandigheden aan, zodat we in staat zijn om psychosociale hulp te blijven geven en in de primaire nood van de meest kwetsbaren te voorzien.'

'We zijn bezorgd dat gendergerelateerd geweld toe zal nemen. Sommige onderdelen van ons werk, zoals counseling, kan ook telefonisch aangeboden worden. En onze lokale partner in Libanon blijft jongeren ondersteunen door middel van sociale media en telefoongesprekken.’ Tears partners distribueren ook hygiënepakketten en geven voorlichting over hoe de verspreiding van het coronavirus voorkomen kan worden.  

Bidden voor de meest kwetsbaren  

We willen je vragen om met ons mee te bidden voor de mensen in vluchtelingenkampen. Zij zijn extra kwetsbaar voor het coronavirus.  
 
Wil je bidden voor:  

  • vluchtelingen die al getraumatiseerd zijn doordat ze gedwongen werden te vluchten. Bid dat ze vrede mogen ervaren, bid voor genezing en bescherming; 
  • de staf, medewerkers en partners van Tear die onvermoeibaar doorgaan met het bereiken van de meest kwetsbare mensen onder deze uitdagende omstandigheden; 
  • bescherming, zodat het coronavirus niet zal verspreiden in de vluchtelingenkampen waar het zulke catastrofale gevolgen kan hebben. 

Foto: Edrei Cueto / Tearfund.

Bescherm mensen in armoede tegen het corona-gevaar en steun het Corona Noodhulpfonds. Alvast hartelijk dank voor jouw steun.

Hoop voor vluchtelingen in Libanon

Verhaal | 22-07-2020 | Tear
In Libanon raken vluchtelingen in de problemen, doordat ze geen geld meer hebben voor voedsel. Zusterorganisatie Tearfund biedt hulp. Lees hier hoe...

Rikkert Zuiderveld & Reinier Sonneveld: ‘Mocht je vallen, dan word je toch wel opgevangen’

Verhaal | 13-07-2020 | Tear
Minella van Bergeijk gaat in gesprek met Rikkert Zuiderveld en Reinier Sonneveld over meebuigen in de storm.

10x wat we leerden in 2020

Verhaal | 13-07-2020 | Tear
De coronacrisis bracht veel mensen ook rust. Tear geeft tien tips om die rust vast te houden.

Martha Zonneveld: ‘Honger is een afschuwelijke ramp die zich voltrekt naast de dreiging van corona’

Verhaal | 03-07-2020 | Hannah Westra
Met Tear zijn we actief betrokken bij mensen die op dit moment nog middenin een lockdown zitten. Martha Zonneveld, noodhulpcoördinator bij Tear: ‘In sommige landen begint de...

Beter bestand tegen de coronacrisis dankzij de lokale kerk

Verhaal | 22-06-2020 | Annemarie van den Berg
Via lokale kerken mensen zelf uit armoede laten opstaan. Het werkt! Juist in deze coronacrisis zien we dat deze gemeenschappen beter bestand zijn tegen de gevolgen.
Babyslofjes

Kraamtijd in lockdown: net bevallen en geen inkomen meer

Verhaal | 22-06-2020 | Tear
Ineens ziet de kraamtijd er door het coronavirus heel anders uit dan dat we gewend zijn. Maar voor de 25-jarige Kabita en haar man is de kraamtijd levensbedreigend geworden.