Dit is de beste juf die je nooit hebt gehad

Verhaal | 09-04-2018Matthijs van Pijkeren

Weet jij nog wie je favoriete leraar was op de basisschool? Voor veel kinderen in Tonle Batie, Cambodja, is dat Sambath. Ze stond niet alleen zelf op uit armoede, maar helpt met haar talenten ook anderen een beter toekomstperspectief te krijgen.

Via haar kerk werd Sambath lid van een spaargroep. Ze sloot een lening af bij de groep en huurde een stuk land om watermeloenen op te verbouwen. Waar ze eerst moeilijk rondkwam, kon ze door de winst die ze nu maakte voorzien in de levensbehoeften van haar gezin én konden haar kinderen naar school.

Sambath is door haar nieuwe manier van denken een voorbeeld voor anderen.

Onze lokale partner trainde de spaargroep van Sambath ook om te kijken naar hoe ze hun eigen kracht en hulpbronnen in hun dorp of wijk kunnen inzetten, zodat ze niet afhankelijk worden van hulp van buitenaf.

Een school voor alle kinderen uit het dorp

Sambath wilde ook anderen helpen en richtte daarom een school op voor kinderen uit de omgeving. Ze geeft lessen in taal en rekenen en vertelt de kinderen verhalen uit de Bijbel. Nath (10): “Les krijgen van tante Sambath is leuk en mijn Khmer (de officiële taal van Cambodja) wordt steeds beter. Ik wil graag meer leren, want mijn leraar van de staatsschool is vaak afwezig.”

Door haar goede werk voor de gemeenschap, wordt haar positie in het dorp steeds beter. Hierdoor kan ze de gemeenschap, die nog veel armoede kent, verder helpen. Zo verzamelde ze samen met haar buurvrouw handtekeningen voor een petitie waardoor de hoofdweg van het dorp inmiddels in gerepareerd.

Matthijs van Pijkeren, projectcoördinator Cambodja: “Ik raak geïnspireerd door Sambath: zij is iemand die door een nieuwe manier van denken weer is gaan geloven dat verandering mogelijk is. Daarmee is ze een voorbeeld voor anderen."

Help anderen zoals Sambath op te staan uit armoede

Dankzij een spaargroep waar Sambath via haar kerk lid van werd, stond ze op uit armoede én zet ze zich nu ook in voor het welzijn van anderen. Help je mee om nog meer mensen in Cambodja deze kans te geven?

Meer over het project

Plattelandsontwikkeling via kerken in Cambodja

Cambodja (Azië)
Kerk en gemeenschap worden toegerust om hun problemen aan te pakken. Zo verbeteren ze hun inkomen, hebben meer te eten en worden gezonder.