Akkoord

Tear.nl maakt gebruik van cookies. Lees meer

Je gaat akkoord door deze website te gebruiken. 

Tear maakt gebruik van cookies. Lees meer

Je gaat akkoord door deze website te gebruiken. 

De stad Mosul is gevallen: duizenden wachten op hulp

Verhaal | 13-07-2017Tear

Ali en zijn gezin ontvluchtten Mosul op het moment dat het Iraakse leger half oktober 2016 begon met de herovering van de stad.  Hij vertelt hun aangrijpende verhaal.

“Op een avond kregen we een telefoontje van familieleden”, vertelt Ali. “Ze vertelden dat mijn huis en al onze bezittingen zijn verwoest. In Mosul hebben we niets meer en hier hebben we ook niets.”  

Ali verliet Mosul als zakenman en kon slechts enkele bezittingen meenemen. Samen met zijn gezin verblijft hij nu in Noord-Irak in een leegstaand pand dat nooit is afgebouwd. Niet uit vrije wil, maar omdat het niet anders kan. 

700.000 mensen ontheemd

Hij is een van de 920.000 burgers die de stad ontvluchtten. Volgens de VN zijn er van hen nog steeds zo’n 700.000 mensen ontheemd. Van hen leeft bijna de helft in negentien vluchtelingenkampen. 

Lise Grande, humanitair coördinator voor de VN in Irak zegt in een verklaring: “Veel van de gevluchte mensen zijn alles kwijt. Wat ze nodig hebben is onderdak, eten, water, gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen en noodpakketten. Bovendien zijn veel mensen ernstig getraumatiseerd. Van wat zij hebben gezien en meegemaakt kunnen wij ons geen voorstelling maken.” 

Contant geld geeft mensen de kans om zelf te bepalen wat ze het hardst nodig hebben. Daarmee geef je ze flexibiliteit en laat je ze in hun waarde.

Het verhaal van Ali is geen uitzondering. Als mensen vluchten met enkel wat handbagage missen ze de basisbenodigdheden om te kunnen leven en betaald werk is erg schaars. 

Tearfund, onze Britse zusterorganisatie, steunde Ali en zijn gezin met financiële toelages waarmee ze in hun eerste behoeften konden voorzien. Ook steunt Tearfund het herstel en de wederopbouw van de verwoeste gebieden rond Mosul om de omwonenden toegang tot water te kunnen geven. 

“Contant geld geeft mensen de kans om zelf te bepalen wat ze het hardst nodig hebben. Daarmee geef je ze flexibiliteit en laat je ze in hun waarde,” zegt Ninos, programmamanager bij Tearfund. “Bovendien is het goed voor de lokale economie als geld in de regio wordt uitgegeven.”

“Tearfund ondersteunt duizenden ontheemde mensen. Ook wanneer ze terug kunnen naar hun stad helpen we ze met geld, kleren, water, sanitaire voorzieningen en onderdak. Nu Mosul bijna is bevrijd zijn er nog eens vele duizenden mensen die dringend hulp nodig hebben en nu pas bereikbaar zijn. Geen hulporganisatie kon er bij. Wij bereiden ons voor op het bieden van hulp zodra we toegang hebben.” 

Dit stuk is eerder gepubliceerd op Tearfund 
Vertaling: Jolanda Wolff-Jobse 

Gebedspunten

  • Bid voor gezinnen – zoals dat van Ali - die hun huis moesten achterlaten en vrijwel alles verloren. 
  • Bid voor herstel voor mensen die traumatische ervaringen moeten verwerken. 
  • Bid voor herstel van gemeenschappen in en de infrastructuur en economie van Mosul en heel Irak. 

Meer over het project

Kleine Iraakse vluchteling met knuffel

Noodhulp via de lokale kerk in Syrië

Syrië (Azië)
In Syrië spelen lokale kerken een belangrijke rol in de distributie van hulgoederen.

Ontwerp & realisatie: Nilsson