De impact van de overstromingen in Zuid-Azië

Verhaal | 07-09-2017Tear

De overstromingen in Zuid-Azië hebben enorme impact op de getroffen families. Een groot deel van de bevolking is bezittingen kwijtgeraakt en kan niet meer terug naar huis omdat veel huizen beschadigd zijn. De leefsituatie is slecht en mensen moeten weer van het begin af aan hun leven opbouwen. Noodhulp in de getroffen gebieden is hard nodig om deze mensen een steuntje in de rug te geven, zodat zij weer op kracht komen om zelf op te staan na deze natuurramp.

Drie getroffenen uit Nageshwari, Bangladesh, vertellen over de eerste dagen na de ramp en hoe hun leven er nu uitziet.

'Ik ben bang dat mijn baby aan ondervoeding lijdt'

Lipy Khatun vertelt over haar conditie voor de lokale supermarkt aan een projectmedewerker
Lipy Khatun vertelt over haar conditie voor de lokale supermarkt aan een projectmedewerker

De negentienjarige Lipy Khatun woont samen met haar man en schoonmoeder in Nageshwari. Ze is zeven maanden zwanger. Haar man werkt als dagloner en verdient slechts een minimumloon om het gezin van te onderhouden. Lipy vertelt: "In de avond van vrijdag 11 augustus steeg het vloedwater bij ons in de buurt plotseling heel snel. Samen met mijn man hield ik de situatie goed in de gaten. Binnen een paar uur stroomde het water ons huis binnen en steeg het tot onze knieën."

Lipy was bang voor wat er nog meer kon gebeuren en besloot om samen met haar man en schoonmoeder naar een openbare basisschool in de buurt te vertrekken die diende als tijdelijke opvang. Hun huis lieten ze achter. "De situatie in de school was verschrikkelijk. Ik moest leven van één maaltijd per dag en had door de situatie en voedseltekorten veel last van mijn zwangerschap. De voedselhulp die we kregen was niet voldoende voor een familie van drie."

Na negen dagen kon het gezin terug naar hun huis. "Ons huis is volledig ingestort. Het is onmogelijk om daar in deze staat te wonen, maar we hebben ook geen geld om het huis te repareren omdat mijn man de afgelopen negen dagen niet kon werken door de overstromingen. De laatste dagen heb ik te weinig voedzaam eten binnengekregen, waardoor ik bang ben dat mijn baby ook aan ondervoeding heeft geleden.”

'Ik heb geen idee hoe ik ons huis ooit moet repareren'

Tahera Begum en haar zoontje
Tahera Begum en haar zoontje

Ook de 28-jarige Tahera Bengum moest vluchten voor de overstromingen. Dat was niet makkelijk. Tahera: “Ons huis achterlaten om naar een droge schuilplaats te gaan, was ingewikkeld voor mij. Mijn oudste zoon is gehandicapt en heeft veel hulp nodig. Niemand kon mij helpen omdat iedereen te druk was met het zoeken naar een droge en veilige plek voor zichzelf. Ik bad God om genade. In de opvang waar we terechtkwamen, vielen de dagen heel erg tegen. We moesten leven van één maaltijd per dag. Mijn hele huis is beschadigd en ik heb geen geld om het te herbouwen. Op dit moment verblijven we bij onze buren. Ik heb geen idee hoe we ons huis ooit moeten repareren.”

'Al mijn gewassen zijn weggespoeld door de overstromingen'

Ataur Rahaman kijkt uit over het land waar zijn gewassen stonden
Ataur Rahaman kijkt uit over het land waar zijn gewassen stonden

De 48-jarige Ataur Rahaman huurde een stuk land met geleend geld van een lokale geldverstrekker. “Op ongeveer 150 decimal (omgerekend zo’n 6.000 vierkante meter land) kweekte ik jute- en rijstplanten. Al mijn gewassen zijn weggespoeld door de verwoestende overstromingen. Ik heb geen extra zaden om opnieuw te gaan kweken en ik kan geen geld meer lenen tot ik mijn vorige lening heb terugbetaald. Ik heb geen idee hoe ik dat geld bij elkaar moet krijgen en weet niet hoe ik mijn familie nu moet onderhouden”, vertelt hij.

Het werk van onze lokale partner

Via onze lokale partner in Nageshwari kunnen we 5.400 mensen in Bangladesh bereiken met medische zorg om verspreiding van infectiezieken te voorkomen. Bij de mobiele medische posten die de partner heeft opgezet, delen vrijwilligers hulpgoederen uit, zoals tenten, dekens en kleding. We delen voedselpakketten en hygiënepakketen uit en zorgen voor voedselvoorziening voor kinderen. Daarnaast verstrekken we gereedschappen en materialen om de landbewerking - zodra het kan - zo snel mogelijk weer op gang te brengen.

Bid & help mee

Door heel Zuid-Azië zijn nog veel meer families getroffen die we via onze lokale partner noodhulp geven. Ondanks lokale netwerken die de afgelopen jaren veel hebben geïnvesteerd in rampenpreventie, is de omvang van deze overstromingen zo groot dat de lokale comités hulp van buiten hard nodig hebben. Help mee.

Meer over het project

Noodhulp & wederopbouw overstromingen Azië

Nepal, India, Bangladesh (Azië)
Omvangrijke overstromingen in augustus en september 2017 hebben miljoenen mensen in India, Nepal en Bangladesh getroffen. Meer dan duizend mensen zijn omgekomen. De gebruikelijke moessonregens waren heviger dan normaal en hebben grote stukken land onder water gezet. De overstromingen hebben geleid tot aardverschuivingen. Tear heeft, in samenwerking met het Christelijk Noodhulpcluster, noodhulp geboden in Nepal, India en Bangladesh en is betrokken geweest bij de wederopbouw van de getroffen dorpen.