De gevolgen van de overstromingen: drie families vertellen hun verhaal

Verhaal | 01-09-2017Tear

De overstromingen door moessonregens zijn dit jaar heviger dan ooit in Zuid-Azië en hebben al honderden levens gekost. Mensen die de natuurramp hebben overleefd, leven in verschrikkelijke omstandigheden. Hun huizen zijn vaak verwoest door modderstromen en eigendommen en voedsel hebben ze niet of nauwelijks meer. Toch zijn er ook verhalen van hoop.

Onze lokale partner in Nepal kon direct na de ramp mensen helpen door het uitdelen van voedselpakketten en het bieden van medische hulp. Drie verhalen over families in nood.

Verlangen naar een warme maaltijd

De Nepalese familie Baleshwar met voedselpakketten die ze kregen
De familie Baleshwar kreeg via onze lokale partner voedselpakketten uitgedeeld

Het huis van de Nepalese Bishwakarma Baleshwar en zijn gezin uit Amaduwa, Sunsari, raakte zwaar beschadigd tijdens de overstromingen in hun woonplaats. Aangezien het gezin voor de ramp leefde van een minimumloon dat ze dagelijks uitbetaald kregen, kon het geen voedselvoorraden opbouwen. De rijstgewassen die ze hadden geplant op een stuk gehuurde grond in de buurt, werden weggespoeld tijdens de overstromingen.

De familie Baleshwar kreeg via onze lokale partner voedselpakketten met voornamelijk goed houdbaar basisvoedsel, zoals graan en rijst. Bishwakarma: “Ik ben dankbaar voor wat ik heb gekregen, maar mijn kinderen hebben meer behoefte aan warm eten dan beschikbaar is. Kunnen jullie ons helpen?”

Zodra deze tijdelijke voedseldistributie stopt, wil onze lokale partner samen met vrijwilligers meer families zoals de Baleshwar’s een maand lang blijven helpen door het leveren van voedsel en hygiënepakketten, zodat ze daarna hun leven zelf weer kunnen opbouwen.

Hoop voor de toekomst ondanks onzekere tijden

Purna's vrouw en een van de kinderen
Purna's vrouw en een van de kinderen

Het was midden in de nacht toen Purna BK, een constructiewerker die net als de familie Baleshwar zijn loon per dag ontving, en zijn vrouw Maya ontdekten dat het water hun lemen huis was binnengestroomd en de muren naar beneden kwamen. In paniek probeerden ze zo veel mogelijk van hun eigendommen te verzamelen voordat ze hun huis uit vluchtten.

De overstromingen hadden de meeste impact op Purna’s vrouw Maya. Hoe moest ze haar drie kleine kinderen en inwonende bejaarde moeder nu voeden? Eten was er direct na de ramp niet, evenmin als een droge plek om te overnachten. Op dit wanhopige moment voor duizenden families, konden onze lokale partners helpen door het uitdelen van noodhulppakketten.

Purna: “Ik had nooit gedacht dat er mensen waren die onze pijn zouden begrijpen en voor ons zouden zorgen in de verschrikkelijke situatie waar we in zitten. Gelukkig hebben we nu voedsel voor de familie en bruikbare dingen zoals zeep en een matras. Maar het belangrijkste is dat we weer een beetje hoop hebben teruggekregen.”

'Al onze voedselvoorraden zijn weggespoeld'

Bhadrala Chaudhary
Bhadrala Chaudhary

De 48-jarige Bhadralal Chaudhary heeft nooit in zijn leven zulke heftige overstromingen gezien als die van dit jaar.

Bhadralal uit Amaduwa, Susnari, woonde met zeventien familieleden bij elkaar. In en rond hun buurt zijn tachtig huishoudens grotendeels of volledig beschadigd. Veel van die families verblijven nu in tijdelijke schuilplaatsen. Bhadralals familie leeft op straat vlak bij een brug die is geblokkeerd voor voertuigen. Het waterniveau is gedaald, maar mensen kunnen niet terug naar hun huizen omdat die veelal nog vol staan met water of getroffen zijn door modderstromen.

Bhadralal en zijn familie kregen direct na de ramp voedselhulp via onze lokale partner. Bhadralal: “Dit zal ons een paar dagen helpen. Al onze voedselvoorraden en graan zijn weggespoeld door de overstromingen. Ik verzoek de overheid om ons te helpen ons oude leven weer terug te krijgen.”

Bid & help mee

Door heel Zuid-Azië zijn nog veel meer families getroffen die we via onze lokale partner noodhulp geven. Ondanks lokale netwerken die de afgelopen jaren veel hebben geïnvesteerd in rampenpreventie, is de omvang van deze overstromingen zo groot dat de lokale comités hulp van buiten hard nodig hebben. Help mee.

Meer over het project

Noodhulp & wederopbouw overstromingen Azië

Nepal, India, Bangladesh (Azië)
Omvangrijke overstromingen in augustus en september 2017 hebben miljoenen mensen in India, Nepal en Bangladesh getroffen. Meer dan duizend mensen zijn omgekomen. De gebruikelijke moessonregens waren heviger dan normaal en hebben grote stukken land onder water gezet. De overstromingen hebben geleid tot aardverschuivingen. Tear heeft, in samenwerking met het Christelijk Noodhulpcluster, noodhulp geboden in Nepal, India en Bangladesh en is betrokken geweest bij de wederopbouw van de getroffen dorpen.