In de buurt meewerken aan Gods koninkrijk

Verhaal | 01-08-2020Tear

In deze vierdelige zomerserie inspireren we je met verhalen uit Nederland en Indonesië die laten zien hoe je als kerk en christen met beide benen in de buurt kunt staan. Als verdieping bieden we je een verkorte Bijbelstudie uit ons Umoja-programma. Zo leer je aan de hand van simpele en laagdrempelige voorbeelden hoe je ook in jouw buurt aan de slag kunt.

Ben jij iemand die even iets moet overwinnen voordat je contact maakt met mensen in de buurt? Je raadt het al, zo'n iemand ben ik ook. Als het even kan, vermijd ik het praatje met de buurman en loop ik een blokje om als ik de buurvrouw dreig tegen te komen. Tot de coronacrisis toesloeg. Na een paar weken thuiszitten was het praatje met de buuf ineens een verademing. Ik leerde de buren steeds beter kennen. De Whatsapp-groep, die alleen in leven was geroepen voor de jaarlijkse buurt-BBQ, ging ineens functioneren als hulp- en vraagbaak en het contact werd veel laagdrempeliger.

Zou kerk-zijn met beide benen in de buurt misschien veel gemakkelijker en laagdrempeliger zijn dan ik altijd dacht? Met ons eigen Umoja-programma van Tear trainen we kerken ver weg en dichtbij in het ontdekken van wat Gods plan is voor jouw omgeving en hoe je daar met jouw talenten aan mee kunt doen. Was de coronaperiode in mijn buurt daar misschien een voorbeeld van? Nu de maatregelen versoepelen ben ik dolblij dat ik mijn gewone leven weer grotendeels kan oppakken, maar stiekem merk ik een beetje heimwee naar dat op elkaar aangewezen zijn in de buurt. De saamhorigheid die dat gaf en het grotere gemak om bij elkaar aan te kloppen voor hulp. Hoe zouden we dat met elkaar kunnen vasthouden? 

Tekst: Mirjam Croes

Bijbelstudieboekje

De verkorte Bijbelstudies in deze serie zijn ook geheel verkrijgbaar met materiaal en verwerkingsvragen voor in je kring of kleine groep. Deze bijbelstudies zijn een voorproefje van het Umoja programma van Tear.  In het boekje ontdek je aan de hand van Bijbelstudies en gespreksvormen meer over wat Gods plan is met je omgeving en hoe je met jouw talenten hieraan kunt bijdragen. Geïnteresseerd? Hier vraag je het Bijbelstudieboekje Kerk met beide benen in de buurt gratis aan.

Een gemeenschap met verschillende religies: het kan!

Aan de rand van het dorpje Getan, midden op het Indonesische eiland Java, staat een kerk met schitterend uitzicht over rijstvelden. ‘De enige kerk in omstreken’, vertelt pastoor Sutadji. Ondanks de verschillende religies in de gemeenschap, gaat iedereen goed met elkaar om. ‘We respecteren elkaar en leven in harmonie samen.’

‘Er zijn twee moskeeën en momenteel wordt er nog een derde gebouwd’, vervolgt pastoor Stutadji. Dat christenen in de minderheid zijn, is geen ongewone situatie op Indonesië waar de meeste inwoners moslim zijn. ‘Eigenlijk zijn de onderlinge relaties tussen mensen van verschillende religies heel goed. We respecteren elkaar en leven in harmonie samen.’

Het ‘goede nieuws’ laten zien
De kerk van pastoor Stutadji is al een tijdje bezig met Umoja (letterlijke betekenis: samenzijn), dat hen helpt om zichtbaar in de buurt aan de slag te gaan. Waar de kerk zich eerst richtte op evangeliseren, ligt de focus nu meer op het spelen van een grote rol in de gemeenschap. Door te werken met Umoja kan de kerk het ‘goede nieuws’ laten zien met daden en acties in de buurt. ‘Zo leren mensen elkaar écht kennen’, vertelt de pastoor over de nieuwe werkwijze van de kerk. ‘Umoja helpt enorm om hechte relaties te vormen met de mensen om ons heen. Binnen én buiten de kerk.’

Diverse groep vrouwen
Dwi woont ook in het dorp en is lid van de ‘Rainbow Mantas’, een groep vrouwen met verschillende achtergronden die handgemaakte producten maakt. De goedlachse Dwi vertelt over haar werk in de groep. ‘Naast dat ik leer hoe ik nieuwe producten maak, ontmoet ik ook veel nieuwe mensen met andere religies en achtergronden.’ Dwi had voor de groep niet veel contact met mensen uit een andere gemeenschap en nu ze dat wel heeft, merkt ze het nauwelijks. ‘Ondanks onze verschillende achtergronden kunnen we goed met elkaar omgaan. Zo maakte ik samen met Maria, een vrouw uit de groep, een tas waarmee we de eerste prijs van een wedstrijd wonnen!’, vertelt Dwi enthousiast. ‘Je hoeft echt niet hetzelfde te denken en geloven om respect voor elkaar te hebben en goed met elkaar om te gaan.’

Dorina Nauta: 'Ik wilde zo graag de straat tot bloei brengen'

Het is maandagochtend en ik ben in alle vroegte al druk in de weer. Deze vrije dag ga ik aan de slag met de bloembakken van de gemeente. In onze straat staan een aantal grote bakken als obstakel op de stoep. Ze zijn bedoeld voor bloemen en planten, maar staan vol met onkruid en er liggen vooral snoeppapiertjes in. Ik heb er zelfs al een keer een honkbalknuppel in gevonden. Het is geen gezicht. En ik blijk niet de enige buurtgenoot die zich er aan stoort.

Geïnspireerd door het verhaal van Ruth Valerio op The Justice Conference ga ik aan de slag. Zij brengt haar straat letterlijk tot bloei door bloemen te planten. Hoog tijd om dat toe te passen in mijn eigen straat, want de nood is hoog. Of beter gezegd: het onkruid staat hoog! Vol enthousiasme schep ik het onkruid uit de bak en vul ik hem met nieuwe aarde. De buurman van een paar huizen verderop moedigt me aan terwijl ik met mijn handen in de modder zit.

Wilde bloemen
De grond is klaar en ik zaai de wilde bloemen, terwijl ik me al helemaal verheug hoe ze gaan opkomen. Ik zie het helemaal voor me. Een bak met vrolijke bloemen waar mijn buurtgenoten en ik van genieten over een paar weken. Ik plant er een stokje in met de tekst ‘wilde bloemen’ en maak er een foto van. Over een paar weken maak ik er nog een om het verschil te laten zien.

'De bloei van de stad is ook jullie bloei'
Het doet me denken aan Jeremia 29 waar God het volk oproept om zich te settelen in Babel. Om daar huizen te bouwen én tuinen aan te leggen. ‘Bid tot de Heer voor de stad waarheen ik jullie weggevoerd heb en zet je in voor haar bloei, want de bloei van de stad is ook jullie bloei’. Dat is ook mijn gebed en verlangen voor mijn eigen stad en wijk. Zo zijn we met een groepje christenen in onze wijk gaan bidden. Wat is de nood hier en hoe wil God ons daarin gebruiken? Dat is een mooi proces wat van mij vraagt om mijn ogen open te houden voor wat ik zie om me heen. En ja, die bakken in mijn eigen straat zie ik élke dag.

Teleurstelling
De volgende dag stap ik de deur uit en meer bewust dan op andere dagen werp ik een blik richting de bloembak. Ik schrik en ben teleurgesteld. Middenin de bloembak staat een enorme voetafdruk en het lijkt erop dat een hond is gaan graven in ‘mijn’ bak. De bloemen hebben nog niet eens de kans gekregen om op te komen. Ik moet even schakelen, omdat het zo haaks staat op mijn verlangen om hiermee de buurt goed te doen.

Zaaien in de gebrokenheid
En dan realiseer ik me dat het de spanning is waarin we leven. Aan de ene kant zaaien we om dingen tot bloei te brengen en tegelijkertijd krijgt het nauwelijks de kans om tot bloei te komen. Het is de spanning tussen de ideale wereld zoals God haar heeft bedoeld en de gebrokenheid waar we (nog) mee te maken hebben. Ik blijf ze water geven en hopen op het opkomen van de bloemen. En nu, een paar weken later komen de eerste bloemen op! En in dezelfde bak liggen ook twee hondendrollen…

Tekst: Dorina Nauta

Bijbelstudie over meewerken in Gods Koninkrijk

Deze Bijbelstudie helpt je in te zien dat God mensen gebruikt om tot een resultaat te komen waar iedereen onderdeel van is. Je bent niet verantwoordelijk voor het resultaat van Gods plan, maar wel voor dat je deelt, bidt en je inzet in je omgeving.

I. Introductie
Als je nadenkt over het koninkrijk van God, wat zijn dan beelden en woorden die in je opkomen?

Lees Romeinen 14 vers 17 en 18. Paulus noemt drie kenmerken van het Koninkrijk van God: Gerechtigheid, Vrede, en Blijdschap. Had je dit verwacht? Vergelijk deze kenmerken met de woorden die je hebt opgeschreven bij de eerste vraag. Bespreek met elkaar de verschillen en ontdek waar dat in zit.

II. Bijbelstudie Mattheüs 13
Lees Mattheüs 13 vers 24 tot en met 33 en vers 47 en 48.

1. In het Bijbelgedeelte staan vier gelijkenissen over het Koninkrijk van God. Benoem wat de mensen in elke gelijkenis doen en hoe dat in verhouding staat tot het resultaat.

2. Wat doet het met je om te weten dat God verantwoordelijk is voor het resultaat? En wat roept het bij jou op dat Hij jou wil gebruiken om tot dat resultaat te komen?

3. Wat kun je daarvan leren, als het gaat over de vraag hoe je Jezus zichtbaar maakt in je omgeving?

Uit deze gelijkenissen leren we dat God verantwoordelijk is voor het resultaat. Wij mogen meewerken in Zijn Koninkrijk en dat zorgt voor ontspanning. Ook wanneer de crisis om ons heen het gevoel kan geven dat we er geen enkele invloed op hebben. 

III. Reflectie
Neem de komende weken de tijd om te ontdekken waar jij op dit moment in je omgeving God aan het werk ziet.

Bid voor jouw buurt en geef God zo de ruimte in je leven om bewogen te worden. Het helpt om met Gods ogen te kijken naar jezelf en de mensen om ons heen. Schrijf vervolgens namen van mensen uit je buurt op waarvoor je wilt bidden.

Benieuwd naar de gehele Bijbelstudie? Vraag hier het Bijbelstudieboekje Kerk met beide benen in de buurt aan!

Lees ook: Otto de Bruijne: ‘Jezus leert ons te geven’

4 Bijbelstudies over gerechtigheid

Verhaal | 29-10-2020 | Tear
Meer weten over gerechtigheid? Tear zet 4 Bijbelstudies over recht doen op een rij.

Jezus in de gevangenis

Verhaal | 28-10-2020 | Tear
Rechtdoen begint met mensen zien. En mensen zien begint met luisteren. Dat ontdekt pastor William Quiñones als hij een streng beveiligde jeugdgevangenis binnenstapt om over Jezus...

Leven als een nomade: Genieten van onderweg zijn

Verhaal | 27-10-2020 | Annelieke Bouman
De Nederlandse Anneke reist graag. Op zoek naar nieuwe culturen, nieuwe ontmoetingen en verrassende wendingen.

Laat je niet lamslaan door het verlangen naar vroeger...

Verhaal | 25-10-2020 | Dorina Nauta
‘We gaan als kerk door een rouwproces, omdat we niet meer samen kunnen komen, zoals we dat gewend zijn.'

Ontroerend: Syrische vluchteling zingt lied ‘Mag Ik Dan Bij Jou’

Verhaal | 24-10-2020 | Tear
Zangeres Shaza Hayek ontvluchtte ruim vijf jaar geleden haar moederland Syrië. Samen met landgenoten zingt ze het ontroerende nummer ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ van Claudia de Breij.

Alexander slaat bruggen tussen witte en zwarte levens

Verhaal | 24-10-2020 | Tear
Alexander McLean stamt af van slavenhouders én slaven. Hij is daarmee het levende bewijs dat het mogelijk is om bruggen te slaan tussen witte en zwarte levens.