Blog vanuit Oeganda: 'Bevoorrecht om te luisteren'

Blog | 18-06-2016Geert Jan van Dijk

André Jansen doet verslag van zijn reis naar Oeganda die hij samen met andere voorgangers maakt om daar te zien hoe de kerk van betekenis is in de gemeenschap. Heb je een vraag aan de reizigers? Stel 'm onderaan!

Het had zomaar gekund. Mary Margareth als onze huishulp in Zuid-Afrika waar ik tijdens de apartheidsjaren opgroeide. De landswetten bepaalde de gezagsverhouding van wit boven zwart. Mary zou dan aan mij onderdanig zijn geweest en ik haar 'boss'. Pff. 

Vandaag ontmoette ik Mary Margareth

Vroeger zou ze in de keuken bezig zijn geweest en haar man zou praten. Ze was een 'nobody'.

Ze deed me aan Paulus denken toen hij aan de voeten van Gamaliël zat en leerde. Ik acht mezelf bevoorrecht dat ik een hele uur lang alleen, zonder andere  reisgenoten, naar haar mocht luisteren en haar vragen kon stellen om te leren. Ik was haar leerling.

Een  zachte, rustige stem, een vriendelijke glimlach, en met haar handen gevouwen in haar schoot vertelt ze over het Umoja project. Vier mannen zitten naast haar en beamen haar verhaal. Zij heeft vanzelfsprekend de leiding. Bijzonder, zegt ze zelf. Vroeger zou ze in de keuken bezig zijn  geweest en haar man zou praten. Ze was een 'nobody', niemand.

Door de Bijbelstudies vanuit  Umoja veranderde zij

Mary ontdekte wie ze voor God en in Christus is en mocht zijn. Ze zegt: "nu  ben ik een méns!" Waarmee ze bedoelt dat ze iemand is en meetelt, omdat ze gemaakt is om zout  en licht voor de wereld te zijn. De man naast haar beaamt het met de woorden van Paulus: "Ik ben  wie ik ben door zijn genade."

Mary vertelt van de gelijkheid die tussen man en vrouw ontstaan is. Gelijkheid vervuld met liefde,  respect en waardering. Dit klopt, want een uur later zie ik haar en haar man hand in hand  weglopen. Voor mij, als kind van Afrika, een unicum! Ik denk, het evangelie heeft hen echt bevrijd.  Geweldig! 

Mary Margareth
Mary Margareth

Ook de mannen helpen nu thuis

De vrouwen hebben nu meer tijd hun eigen talenten te ontwikkelen en te benutten.

Waar de mannen in Afrika veelal maar zitten terwijl de vrouwen werken, heeft Umoja ertoe geleid dat de mannen nu ook thuis helpen met de huishoudelijke taken, de kinderen, schoonmaken, cadeautje aan de vrouw geven, noem maar op. De vrouwen hebben nu meer tijd hun eigen  talenten te ontwikkelen en te benutten. Zij voelen zich geliefd en gewaardeerd en zetten zich vooral voor de medemensen in. 

Een meisje van rond de 10 jaar zit erbij en praat enthousiast mee met de volwassenen. Zij  bevestigt wat de ouderen zeggen, vult aan, en geeft een paar stevige bijbelse principes mee. Haar  uitstraling is gezond en veerkachtig. Geweldig, ik word enthousiast als ik aan het  toekomstperspectief van dit meisje denk.

En dat van de gemeenschap waar zij zal gaan wonen.  Zij heeft immers mooie voorbeelden. Zij hoort Mary Margareth zeggen dat ze nu begrijpt waarom zij leeft en door Christus gered is. Ze leeft niet meer voor haar eigen geluk, maar om anderen in de  gemeenschap te helpen dezelfde dingen te ontdekken. Gelukkig te worden door je scheppingsdoel uit te leven. 

Samen hopen zij. Nee, niet op geld uit Europa.

Mary hoort me verbijsterd aan als ik de verhalen over eenzaamheid en individualisme in Nederland vertel.

Samen met deze mensen hoopt zij. Nee, niet op geld uit Europa. Nee, ze is niet meer  afhankelijk van rijke Europeanen. Ze wil samen met de gemeenschap actief hopen en wachten op  Jezus' wederkomst. Voluit willen ze volgens Gods doel in de bijbel leven, beginnend bij Genesis. 

Mary hoort me verbijsterd aan als ik de verhalen over eenzaamheid en individualisme in Nederland vertel. Zoals de vrouw die 10 jaar dood in haar apartement in Rotterdam lag, terwijl niemand haar miste. Haar gezicht wordt verdrietig alsof ze een doodstijding gehoord heeft. 

'Vertel onze verhalen in Nederland'

We nemen afscheid wanneer ze mijn beide handen in die van haar sluit en me in de ogen kijkt:  "Ga alsjeblieft onze verhalen in Nederland vertellen. Wil je dan naar ons toe terugkomen en vertellen wat de Here ermee gedaan heeft?" 

Mary Margareth, een nieuwe geloofsheldin voor mij. Mijn hart was weer blij.

André Jansen

Blog vanuit Oeganda: 'Bevoorrecht om te luisteren'

Blog | 18-06-2016 | Geert Jan van Dijk
Oeganda-reiziger André Jansen heeft het voorrecht een uur lang naar Mary Margareth te mogen luisteren. "Ik was haar leerling."

Vanuit Oeganda: 'Gelooft God ook?'

Blog | 15-06-2016 | Geert Jan van Dijk
Gelooft God ook? Een gekke vraag. Tijdens zijn eerste dag in Oeganda vindt Leendert van den Dool het antwoord.