5 tips: zo kun je eenzaamheid tegengaan

Verhaal | 05-05-2020Maartje de Groot

Koning Willem-Alexander noemde het enkele weken geleden al in zijn toespraak: ‘Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel.’ Eenzaamheid is, zeker tijdens een crisis, onvermijdelijk. Maar gelukkig kunnen we er wél iets tegen doen. Iemand steunen kan namelijk heel laagdrempelig en gaat het makkelijkst in je eigen omgeving. We geven je vijf tips.

Eenzaamheid is lastig te herkennen en niet alleen ouderen of alleenstaanden kunnen er last van hebben. Hoe kom je er toch achter? Hier vind je tips die helpen om eenzaamheid te herkennen. Hoe eerder je het opmerkt bij iemand, hoe meer je kunt doen!

1. Schrijf een kaartje of brief

Kaartjes of brieven schrijven doe je misschien niet heel vaak meer, maar het blijft leuk om post te versturen én te ontvangen. Je kunt een kaartje online bestellen met bijvoorbeeld een eigen foto, maar je kunt natuurlijk ook zelf creatief aan de slag gaan. Zo biedt Pinterest heel wat inspiratie voor leuke ideeën en ontwerpen. Doe de brieven of kaartjes op de post of breng ze zelf rond. Bijvoorbeeld bij dierbaren, alleenstaanden, ouderen of mensen die het nu even nodig hebben. Gewoon om te laten weten dat je aan ze denkt.

2. Breng (lokale) bloemen rond

Door de coronacrisis heeft ook de bloemenhandel het zwaar. En dat terwijl mensen hun tijd nu meer dan ooit thuis doorbrengen en dus optimaal kunnen genieten van een bloemetje. Ga op zoek naar een lokale teler of bloemist en koop een paar bloemen, zoals vrolijke tulpen. Breng ze lopend of op de fiets rond in je dorp of stad bij mensen die het volgens jou kunnen gebruiken (houd natuurlijk wel 1,5 meter afstand). Zij genieten vervolgens nog dagen van je bloemetje en jij steunt er ook nog eens de lokale ondernemer mee!

3. Speel online spelletjes

Een simpel spelletje spelen wordt door de coronacrisis ook ineens lastig. Gelukkig zijn veel bekende spellen inmiddels ook online te spelen. Denk bijvoorbeeld aan WordFeud (iOS en Android), Rummikub (iOS en Android) of Pictionairy. Spreek met vrienden of familie af om een fanatiek online spelletje te spelen. Zo hebben jullie een leuke tijdsbesteding en onderhoud je op een interactieve manier contact.

4. Help praktisch

Sommige mensen hebben naast contact ook praktische hulp nodig. Ken je iemand die binnen de risicogroep valt en daardoor bijvoorbeeld geen boodschappen kan doen? Vraag eens of je wat voor diegene mee kan nemen van de supermarkt en zet de boodschappen voor de deur. Of kook wat extra en breng dat bij hem of haar langs. Zo ben je weer even in contact, laat je blijken dat je aan diegene denkt en help je praktisch ook nog eens enorm.

5. (Video)bel vaker

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar videobellen blijft een perfecte oplossing om op afstand met elkaar verbonden te blijven. Daarnaast is het ook nog eens onwijs makkelijk in gebruik. Videobellen kan bijvoorbeeld gewoon via WhatsApp, maar ook (met grotere groepen) via Google Hangouts of Zoom. Tip: spreek voordat je ophangt een nieuwe datum met elkaar af om weer te (video)bellen. Zo blijf je elkaar structureel spreken.

Zelf behoefte aan hulp of een luisterend oor? Of kun je juist hulp bieden? Kijk op www.nietalleen.nl of bel met 0800-1322.

Lees ook: Hoe Petra matchmaker is in de coronacrisis

Hoop voor vluchtelingen in Libanon

Verhaal | 22-07-2020 | Tear
In Libanon raken vluchtelingen in de problemen, doordat ze geen geld meer hebben voor voedsel. Zusterorganisatie Tearfund biedt hulp. Lees hier hoe...

Rikkert Zuiderveld & Reinier Sonneveld: ‘Mocht je vallen, dan word je toch wel opgevangen’

Verhaal | 13-07-2020 | Tear
Minella van Bergeijk gaat in gesprek met Rikkert Zuiderveld en Reinier Sonneveld over meebuigen in de storm.

10x wat we leerden in 2020

Verhaal | 13-07-2020 | Tear
De coronacrisis bracht veel mensen ook rust. Tear geeft tien tips om die rust vast te houden.

Martha Zonneveld: ‘Honger is een afschuwelijke ramp die zich voltrekt naast de dreiging van corona’

Verhaal | 03-07-2020 | Hannah Westra
Met Tear zijn we actief betrokken bij mensen die op dit moment nog middenin een lockdown zitten. Martha Zonneveld, noodhulpcoördinator bij Tear: ‘In sommige landen begint de...

Beter bestand tegen de coronacrisis dankzij de lokale kerk

Verhaal | 22-06-2020 | Annemarie van den Berg
Via lokale kerken mensen zelf uit armoede laten opstaan. Het werkt! Juist in deze coronacrisis zien we dat deze gemeenschappen beter bestand zijn tegen de gevolgen.
Babyslofjes

Kraamtijd in lockdown: net bevallen en geen inkomen meer

Verhaal | 22-06-2020 | Tear
Ineens ziet de kraamtijd er door het coronavirus heel anders uit dan dat we gewend zijn. Maar voor de 25-jarige Kabita en haar man is de kraamtijd levensbedreigend geworden.