5 manieren waarop je als kerk direct kunt verduurzamen

Verhaal | 20-11-2017Fianne Bruinsma

Soms kan verduurzamen groots en onhaalbaar lijken. We denken dan aan zonnepanelen op het dak of een grote moestuin rondom de kerk. Maar groene stappen zetten kan ook op eenvoudige manieren die je samen uit kunt voeren.

We geven vijf duurzame tips die je als kerk direct kunt toepassen.

Foto: Guus Baggermans / Unsplash
Foto: Guus Baggermans / Unsplash

1. Door weer en wind

Ga een zondag allemaal op de fiets naar de kerk! Is de afstand naar de kerk te groot of is fietsen een onmogelijke kwestie? Kies dan een carpoolplek of organiseer een wandeling. Het doel: zo min mogelijk auto’s op de parkeerplaats.

Foto: Annie Spratt / Unsplash
Foto: Annie Spratt / Unsplash

2. Zeg het met bloemen!

Bloemen in de kerk? Ga naar een pluktuin of koop bloemen met een ‘eerlijk’ keurmerk. Voor tips, bekijk de Eerlijke Bloemengids. Volg de seizoenen en neem ’s winters geen snijbloemen maar droogbloemen en ontdek in de zomer de schoonheid van veldboeketten en grassen.

Foto: Victoria Bilsborough / Unsplash
Foto: Victoria Bilsborough / Unsplash

3. Hartverwarmend

Organiseer een warme-truien-zondag. Doe de verwarming uit en trek allemaal een wollen trui aan. Je zult je verbazen over de kleurrijke, originele truien die gemeenteleden uit de kast toveren.

Foto: Jonathan Simcoe / Unsplash
Foto: Jonathan Simcoe / Unsplash

4. In een nieuw jasje 

Organiseer een kledingbeurs of maak een openbare boeken-ruil-kast. Het ruilen van kleding of boeken zorgt voor een langere levensduur van de producten én van delen word je zelf gelukkiger! 

Foto: Dev Benjamin / Unsplash
Foto: Dev Benjamin / Unsplash

5. Dubbelzijdig succes 

Verminder het papiergebruik binnen de kerk. Print bijvoorbeeld de helft van de liturgieën en laat gemeenteleden samen lezen. Dat zorgt én voor onderlinge verbroedering én voor minder milieubelasting! Andere opties zijn: dubbelzijdig printen, gebruik maken van een beamer en het digitaal verspreiden van nieuwsbrieven of vergaderstukken.

GroeneKerkenactie

Meer weten over de GroeneKerkenactie of wil je ook Groene Kerk of Groene Moskee worden? Kijk op www.groenekerken.nl.