4 tips om tijd over te houden

Blog | 24-04-2019Annemarie van den Berg

Ken je dat? Je zou best meer willen betekenen voor je zieke buurman of voor je vriendin die het zwaar heeft. Maar: druk druk druk, volle agenda en een vol hoofd. Met deze tips krijg je meer rust en focus. Zo hou je tijd over voor mensen en bezigheden die er voor jou écht toe doen. 

1. Ontdek je tijdslurpers

Houd eens een week een logboekje bij met wat je doet in je vrije tijd. Het vraagt even wat, maar geeft veel inzicht. Er is natuurlijk niks mis met een avondje bankhangen of doelloos door je tijdlijn scrollen, maar misschien schrik je wel van de tijd die op deze manier ongemerkt wegsijpelt. Kies dan een of twee avonden in de week als gezellige tv-avond (samen met het gezin) en laat ‘m de rest van de avonden uit. En dat kun je ook doen met mobiele devices. Zo simpel, maar het werkt: ruim ze op uit het zicht of op een hoge plank, zodat je minder geneigd bent ze te pakken.

2. Maak een pas op de plaats

Soms moet je opnieuw zicht krijgen op wie je bent en wat je wilt. Een weekendretraite kan je helpen om opnieuw prioriteiten te stellen. De Spil in Maarssen is zo’n plek waar je de verbinding met jezelf en God kunt vinden. Is een weekend niet haalbaar, zoek dan eens op stiltewandelingen die worden aangeboden, bijvoorbeeld door Tjitske Volkerink van het Christelijk Spiritueel Centrum.

3. Maak keuzes

Door een volle agenda leven we af en toe op de automatische piloot waarin de ene week geruisloos over gaat in de andere. Het kan  dan helpen om op papier te zetten welke activiteiten je wilt gaan oppakken en met welke je wilt stoppen. Door nee te zeggen tegen het een, komt er weer ruimte voor het ander. Je kunt niet alles en dat hoeft ook niet. Kies liever bewust voor een of meer activiteiten die je met hart en ziel doet, en streep de rest weg.

4. Trek een cirkel

Een heel praktische tip komt van stiltetrainer Mirjam van der Vegt die ooit vertelde dat ze alleen contact onderhoudt met mensen die in een straal van drie kilometer bij haar in de buurt wonen. Dat scheelt een hoop (reis)tijd en geeft je een duidelijke focus op wie je je wel wilt richten.

Duurzaamheid in het klooster: deze abt rijdt al sinds 2013 in een elektrische auto

Verhaal | 19-08-2019 | Annemarie van den Berg
Waarom vindt dit klooster duurzaamheid zo belangrijk?

Een aanbiddingslied aan de waslijn

Blog | 11-07-2019 | Dorina Nauta
Dorina Nauta gaf workshops over duurzaamheid en kwam oog in oog te staan met haar eigen 'afvalberg'.

Ruim je rotzooi op - je redt er mensenlevens mee!

Blog | 10-07-2019 | Tear
Dat plastic verre van ‘fantastic’ is, weten we inmiddels wel. Maar wist je dat er een directe link is tussen plastic en dodelijke slachtoffers? Uit recent onderzoek van o.a. onze...
Natuurlijk schoonmaken

Schoonmaakkriebels? Zo ga je op een natuurlijke manier aan de slag!

Blog | 05-06-2019 | Annemarie van den Berg
Schoonmaakkriebels? En wil je op een duurzame en natuurlijke manier aan de slag? Lees dan snel onze tips!
Wilde bloemen zaaien

'Ik wilde zo graag de straat tot bloei brengen'

Blog | 05-06-2019 | Dorina Nauta
Dorina wilde haar straat tot bloei brengen. Letterlijk, door bloemen te planten. Maar het gaat niet zoals ze had gehoopt.
Nancy Zwaal Fotografie

Geef je frustratie over het klimaat een vorm

Blog | 29-05-2019 | Rikko Voorberg
Maak jij je ook druk om het klimaat? Of voel je je lamgeslagen door de grootte van het probleem? Tear-ambassadeur Rikko Voorberg herkent beide. En houdt een pleidooi voor een...