4 tips om tijd over te houden

Blog | 24-04-2019Annemarie van den Berg

Ken je dat? Je zou best meer willen betekenen voor je zieke buurman of voor je vriendin die het zwaar heeft. Maar: druk druk druk, volle agenda en een vol hoofd. Met deze tips krijg je meer rust en focus. Zo hou je tijd over voor mensen en bezigheden die er voor jou écht toe doen. 

1. Ontdek je tijdslurpers

Houd eens een week een logboekje bij met wat je doet in je vrije tijd. Het vraagt even wat, maar geeft veel inzicht. Er is natuurlijk niks mis met een avondje bankhangen of doelloos door je tijdlijn scrollen, maar misschien schrik je wel van de tijd die op deze manier ongemerkt wegsijpelt. Kies dan een of twee avonden in de week als gezellige tv-avond (samen met het gezin) en laat ‘m de rest van de avonden uit. En dat kun je ook doen met mobiele devices. Zo simpel, maar het werkt: ruim ze op uit het zicht of op een hoge plank, zodat je minder geneigd bent ze te pakken.

2. Maak een pas op de plaats

Soms moet je opnieuw zicht krijgen op wie je bent en wat je wilt. Een weekendretraite kan je helpen om opnieuw prioriteiten te stellen. De Spil in Maarssen is zo’n plek waar je de verbinding met jezelf en God kunt vinden. Is een weekend niet haalbaar, zoek dan eens op stiltewandelingen die worden aangeboden, bijvoorbeeld door Tjitske Volkerink van het Christelijk Spiritueel Centrum.

3. Maak keuzes

Door een volle agenda leven we af en toe op de automatische piloot waarin de ene week geruisloos over gaat in de andere. Het kan  dan helpen om op papier te zetten welke activiteiten je wilt gaan oppakken en met welke je wilt stoppen. Door nee te zeggen tegen het een, komt er weer ruimte voor het ander. Je kunt niet alles en dat hoeft ook niet. Kies liever bewust voor een of meer activiteiten die je met hart en ziel doet, en streep de rest weg.

4. Trek een cirkel

Een heel praktische tip komt van stiltetrainer Mirjam van der Vegt die ooit vertelde dat ze alleen contact onderhoudt met mensen die in een straal van drie kilometer bij haar in de buurt wonen. Dat scheelt een hoop (reis)tijd en geeft je een duidelijke focus op wie je je wel wilt richten.

Groene Kerk worden? Maak er een gezamenlijk project van!

Verhaal | 09-04-2019 | Annemarie van den Berg
Een duurzame kerk worden willen we allemaal wel. Maar hoe geef je dat proces vorm? Lees hoe de Keizersgrachtkerk in Amsterdam het doet.

Duurzaam shoppen: tips voor betaalbare eerlijke kleding

Blog | 08-04-2019 | Hannah Westra
Duurzaam en eerlijk winkelen moeilijk? Gelukkig zijn er steeds meer groene merken. Kijk hier voor een overzicht.
tips voor een betere buurt: plaats een minibief

4x zo maak je je buurt mooier

Blog | 19-03-2019 | Annemarie van den Berg
Ook kleine veranderingen kunnen veel impact hebben en je wijk mooier maken. En waar kun je beter beginnen, dan in je eigen buurt?

Auke en Jildou wonen in een Tiny House zonder vaste standplaats

Verhaal | 12-03-2019 | Hannah Westra
Auke en Jildou wonen in een Tiny House. Lees hun verhaal.

Via een afvalbank doet deze Indonesische kerk iets tegen het afvalprobleem

Verhaal | 11-02-2019 | Suzanna Blackmore
Wat doe je als de rivieren helemaal bezaaid liggen met afval? Daar heeft deze kerk wel een antwoord op.
De wereld veranderen als kantoortijger

4x de wereld veranderen voor kantoortijgers

Blog | 07-02-2019 | Annemarie van den Berg
Ben jij een echte kantoortijger maar wil je wel de wereld verbeteren? Ga aan de slag met deze simpele tips!